Category Archives: ΟΜΙΛΙΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2018

Κυρίες και Κύριοι,

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρία Περιφερειάρχη,

Κυρίες και Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Πέρασαν πέντε (5) χρόνια και φτάσαμε να συζητάμε τον τελευταίο Απολογισμό αυτής της Περιφερειακής Αρχής.

Το 2018, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Περιφέρεια Αττικής, ιδίως από την πλευρά της πολιτικής προστασίας και δυστυχώς ήταν μια θλιβερή χρονιά, αποτελώντας μια κακή συνέχεια μετά το 2017.

Ειλικρινά όταν πέρυσι τέτοιο καιρό, μιλούσαμε για τη ρύπανση του Σαρωνικού από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη II» και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα φτάναμε στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι με τόσους νεκρούς.

Η πολιτική προστασία, είναι θέμα ύψιστης σημασίας για τους κατοίκους της Αττικής.

Δυστυχώς θα πω κυρία Περιφερειάρχη, ότι έγιναν όλα στη δική σας βάρδια.

Και φυσικά θα πω, ότι η ατυχία μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.

Όμως το θέμα της πολιτικής προστασίας, είναι κάτι που θα έπρεπε από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβατε, να τύχει άλλης αντιμετώπισης και να υπάρξει αναθεώρηση ως προς τον τρόπο λειτουργίας της.

Κοιτάξτε, δεν μιλάω σήμερα εδώ για να επιρρίψω ευθύνες, μιλάω και αναφέρομαι σε αυτά τα γεγονότα, γιατί και εσείς δυστυχώς ακολουθήσατε την πεπατημένη των προηγούμενων.

Γιατί κάνατε συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα φαινόμενα, αλλά πνιγήκατε και καήκατε στη γραφειοκρατία του ποιος έχει την ευθύνη να δώσει την εντολή.

Ο αρχηγός, ο ηγέτης, στη μάχη βρίσκεται μπροστά, πρώτος και δίνει τον αγώνα, οι στρατιώτες είναι πίσω.

Κυρία Περιφερειάρχη,

Παρουσιάζετε ως μεγαλύτερο έργο σας, την ανάπλαση του Φαλήρου που θα ενώσει πάλι με τη θάλασσα την Καλλιθέα και το Μοσχάτο και θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019.

Όμως από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, σας είχαμε προτείνει να μην χρησιμοποιηθούν χρήματα, περίπου 150 εκ. από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά να δώσετε τη μάχη σας στις Βρυξέλλες απαιτώντας να επανεντάξουν στο ΕΣΠΑ το συγκεκριμένο έργο που είχε απενταχθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Πεδίον Άρεως, πέντε χρόνια μετά συνεχίζει να έχει ελλείψεις ως προς τη συντήρηση, συνεχίζουν οι παραβατικές συμπεριφορές και η ελλιπής λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.

Δυστυχώς ένας χώρος που θα έπρεπε να έχει γίνει πνεύμονας οξυγόνου για τους Αθηναίους, αλλά και χώρος επισκεψιμότητας για τους τουρίστες σε διεθνή πρότυπα, έχει μείνει στη τύχη του.

Διαχείριση Απορριμμάτων. Δυστυχώς λύση δεν δώσατε, ακολουθήσατε ότι έκανε και η προηγούμενη διοίκηση.

Αλήθεια γιατί 5 χρόνια μετά, το μόνο που κάνατε είναι να λειτουργήσετε το Γραμματικό;

Μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν το τέλος της θητείας σας, αποφασίσατε να ανατρέψετε το σχεδιασμό και τους κανόνες που ισχύουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης στην Αττική, αυξάνοντας το κόστος τιμολόγησης των υπολειμμάτων της ανακύκλωσης στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Για να καλύψετε την αδυναμία σας να πετύχετε τους στόχους της ανακύκλωσης, επιχειρείτε να μεταθέσετε την ευθύνη στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Αττικής, δημιουργώντας συνθήκες αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας τους.

Αντί η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να επενδύσει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και στην υλοποίηση δράσεων προώθησης της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, επέλεξε τον εύκολο δρόμο, την επιβολή πρόσθετων χαρατσιών που οδηγούν σε αδιέξοδο την ήδη προβληματική λειτουργία της προσπάθειας για ανακύκλωση στην Περιφέρεια Αττικής.

Αντιπλημμυρικά έργα. Τι έχει διαπιστωθεί έως σήμερα;;

Ότι υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και εξαιρετικά αργοί ρυθμοί υλοποίησης έργων.

Θα μου πείτε ότι υπάρχει η κλιματική αλλαγή.

Ναι θα συμφωνήσω, όμως εξαρτάται τι προτεραιότητες βάζουμε.

Ένα χρόνο μετά, η Μάνδρα παραμένει εκτεθειμένη.

Δυστυχώς πέντε χρόνια μετά όσα όλα ευαγγελιστήκατε και τάξατε στους κατοίκους της Αττικής, παραμένουν εκεί ως εφιάλτες.

Συνεχίζει η γραφειοκρατία, οι αργοί ρυθμοί δημοπράτησης.

Και τι θα μείνει, κωδικοί των 5.000 ευρώ για να δεσμεύσετε την επόμενη Περιφερειακή Αρχή σε έργα που δεν θα υπάρχουν τα χρήματα για να υλοποιηθούν. (8>v1��


  • 0

Ομιλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το Προϋπολογισμό 2019

Αθήνα 29/11/2018

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα για τον Προϋπολογισμό του 2019. Τον τελευταίο προϋπολογισμό που καταθέτει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, καθώς θα μεσολαβήσουν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019.

Για το λόγο αυτό, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η τωρινή Περιφερειακή Αρχή να μας παρουσιάσει το έργο της.

Να δώσει και σε εμάς αλλά και σε όλους τους πολίτες μια ξεκάθαρη εικόνα, για το έργο που έχει επιτελέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Να μας πει πως έχει βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, σε ποιο βαθμό έχει μειώσει τη γραφειοκρατία, ποια μεγάλα έργα ολοκλήρωσε, σε ποιες επενδύσεις προχώρησε αλλά και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και στο εξής.

Ωστόσο αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να σχηματίσουν μια απολογιστική εικόνα για τα πεπραγμένα της σημερινής περιφερειακής αρχής.

Ξέρετε είναι πολύ εύκολο κάθε χρόνο να έρχεστε εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να παρουσιάζετε ένα προϋπολογισμό που συνοδεύεται από τυμπανοκρουσίες, αναφορικά με το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο που παρουσιάζει, γνωρίζοντας ότι έχετε ακόμη μακρά θητεία ως Περιφερειακή αρχή.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι και αν δεν υλοποιηθούν όσα περιέχονται στον Προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να έχετε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο.Είναι όμως τελείως διαφορετικές οι συνθήκες, όταν ξέρετε ότι εντός των επόμενων μηνών, θα πρέπει να υλοποιήσετε όλα αυτά για τα οποία επιλεγήκατε και απλά δεν κάνατε.

Γιατί το ξέρετε πολύ καλά, ότι οι πολίτες θα σας κρίνουν αρνητικά γιατί δεν κατορθώσατε να δώσετε λύση σε σημαντικά και χρόνια ζητήματα της Περιφέρειας Αττικής, αν λάβουμε υπ’ όψιν όσα λέγατε προεκλογικά, αλλά και σύμφωνα με όσα λέγατε σε κάθε προϋπολογισμό που έχετε καταθέσει έως σήμερα.

Τι και αν προβλέπετε στα χαρτιά ότι θα κάνετε αντιπλημμυρικά έργα και θα θωρακίσετε τις πληγείσες περιοχές στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Τι και αν προβλέπετε στα χαρτιά ότι θα λύσετε το ζήτημα των απορριμμάτων.

Τι και αν προβλέπετε στα χαρτιά δράσεις για την εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Διότι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά, είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτά που έχετε υποσχεθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός και αν θεωρείτε ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν αξία και το μοναδικό που αξίζει να ασχολείται όλα αυτά τα χρόνια η Περιφερειακή αρχή είναι η αγορά του νέου κτιρίου.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία, τη χαρά και όλα αυτά για τα οποία πανηγυρίζει η Περιφερειακή αρχή όχι γιατί είμαι απαισιόδοξη αλλά γιατί έχω ξεκάθαρη εικόνα για την Περιφέρεια αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Είναι πολύ πιθανό ο σημερινός προϋπολογισμός, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι, να μην εφαρμοστεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί να μην εκπληρωθούν διότι ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα εδώ αποτυπώνει ξεκάθαρα πέντε στοιχεία:

  1. Έλλειψη οράματος. Είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρη η απουσία ξεκάθαρου αναπτυξιακού σχεδίου και στόχων, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
  2. Αναποτελεσματικότητα Είναι αδιαμφισβήτητος ο αναποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των χρημάτων της Περιφέρειας, που επιβεβαιώνεται αφενός από τον αργό ρυθμό εκτέλεσης αναγκαίων έργων υποδομής. Αφετέρου, από τον πολύ χαμηλό ρυθμό υλοποίησης όσων προβλέπουν οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί.
  3. Εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Συνεχίζεται ο κατακερματισμός των πόρων της Περιφέρειας σε πολλά μικρά έργα, που δεν υπηρετούν ένα συνολικό αναπτυξιακό όραμα για την Αττική των επόμενων γενεών, αλλά υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις πελατειακές ανάγκες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας.
  4. Υποθήκευση του μέλλοντος μας. Είναι προφανής η στόχευση της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής να δεσμεύσει την επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σε ένα πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που ούτε ρεαλιστικό είναι, ούτε εφαρμόσιμο, αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση του.
  5. Αδιαφάνεια στην επιλογή των έργων. Τέλος, διατυπώνονται για μια ακόμη φορά έντονα ερωτήματα, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα προς ένταξη έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά κι αν αυτά υπηρετούν έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, η υπηρετούν απλά και μόνον μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα.

Είναι προφανές Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ότι για μια ακόμη χρονιά καταθέσατε έναν εικονικό προϋπολογισμό, γνωρίζοντας ότι

  • έχετε υποσχεθεί σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Αττικής, μέσω της υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, έργα που για να υλοποιηθούν απαιτούν πάνω από 2 δις ευρώ. Δηλαδή ποσά που ξεπερνούν 15 ετήσιους προϋπολογισμούς. • προωθείτε έργα που δεν υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για την Περιφέρεια, δεν δίνουν λύσεις και δεν αντιμετωπίζουν ριζικά τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.
  • δεν έχετε διεκδικήσει όλα αυτά τα χρόνια τίποτε αυτά που δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής από το Κεντρικό Κράτος. Κι όχι μόνον δεν τα έχετε διεκδικήσει, αλλά επιπλέον αναλάβατε να χρηματοδοτήσει από τα χρήματα των πολιτών της Αττικής δαπάνες που αποτελούν διαχρονικά ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής δαπάνες για την προμήθεια υλικών (π.χ. νοσοκομειακές γάζες) ή εξοπλισμού (π.χ. οχήματα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία), όταν αυτό αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους; Όταν με τα ίδια χρήματα μπορεί να εκτελέσει έργα όπως π.χ. η βελτίωση της ποιότητας του οδικού δικτύου της Αττικής, στο οποίο χάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπολίτες μας;

Η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή, υπόσχεται πράγματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Το ίδιο έκανε προεκλογικά στο Γραμματικό, στη Δυτική Αττική, στη Φυλή, πριν έρθει αντιμέτωπη με τις ψεύτικες υποσχέσεις της. Το κακό είναι όμως ότι δεν έμαθε από τα λάθη σας και επιμένει στην ίδια τακτική.

Άλλωστε είναι εξαιρετικά απίθανο, στο μικρό αυτό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, όλοι αυτοί οι στόχοι που θέτει ο Προϋπολογισμός του 2019 αλλά και όλοι αυτοί που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή όταν εκλέχτηκε να υλοποιηθούν αφήνοντας με τον τρόπο αυτό “κληρονομιά” στους πολίτες του Λεκανοπεδίου μόνον άλυτα ζητήματα.

Σε μια περίοδο που το ζητούμενο για την οικονομία και την κοινωνία είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση, στην Περιφέρεια Αττικής η σημερινή Διοίκηση επιλέγει αντί να χρηματοδοτεί έργα και παρεμβάσεις που δημιουργούν ανάπτυξη κι αυξάνουν την απασχόληση, να αυξάνει το ταμειακό υπόλοιπο του κορβανά της Περιφέρειας.

Προτεραιότητα για την κα Δούρου και τα στελέχη της Διοίκησης της είναι, να έχει “παρκαρισμένα” στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, αντί να χρηματοδοτεί με τα χρήματά μας αναγκαία έργα και παρεμβάσεις.

Αυτά τα 4,5 χρόνια, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

  • Αδιαφορεί για τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών.
  • Έχει υπογράψει άγνωστο αριθμό προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους της Αττικής, χωρίς να έχει την ικανότητα να τις υλοποιήσει.
  • Αποδείχθηκε ανεπαρκής στην προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα της Περιφέρειας Αττικής.
  • “Πανηγυρίζει” για το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται το Ταμειακό Υπόλοιπο, αλλά κρύβει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία της να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα, στην αδυναμία της να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών τους πόρους της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του 2017 , όπου υλοποιήθηκε μόνο το 30% περίπου στις πληρωμές για επενδύσεις ενώ περίπου τόσες και είναι και οι προβλέψεις για το 2018.
  • Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις βασικές προμήθειες που καμία δεν προχωράει πέραν του 25-30%.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, οφείλει να μας δώσει λογαριασμό που θα αξιοποιηθούν τα 263.368.174,85 ευρώ που προβλέπονται στο φετινό λογαριασμό για επενδύσεις-έργα.

  • Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής αλλά και αποτελεσματικότητας των έργων που έχουν εγγραφεί;
  • Ποια προβλέπει ότι θα είναι τη χρονιά που έρχεται η απορροφητικότητα, με δεδομένη την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα τα προηγούμενα χρόνια;
  • Έχει υπολογιστεί η προστιθέμενη αξία των έργων;
  • Έχει γίνει μελέτη αξιολόγησης που να στοχεύει στη διατύπωση αξιολογικής κρίσης σχετικά με το βαθμό αντιστοιχίας των αποκομισθέντων ωφελειών από τα προγράμματα με τους σκοπούς και τους στόχους τους, με την αποτελεσματικότητα των δράσεων και την αποδοτικότητα της χρήσης των δαπανηθέντων πόρων αλλά και της συμμετοχής των Δήμων.

 

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2019, είναι ένας προϋπολογισμός αρκετά φιλόδοξος, με πολλά «θα» και υποσχέσεις. Ένας προϋπολογισμός που ικανοποιεί το ακροατήριο της Περιφερειακής αρχής, ο οποίος όμως δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της Περιφέρειας.

Είναι ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει ελάχιστη παραγωγή έργου, θέτει υψηλούς και ταυτόχρονα ανέφικτους στόχους προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. Στερείται ρεαλισμού κι αναπτυξιακού οράματος. Δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Αναπαραγάγει αδιέξοδα.

Για τους λόγους αυτούς εμείς δεν θα στηρίξουμε τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Είναι προφανές ότι η σημερινή Περιφερειακή αρχή αδυνατεί να ασκήσει μια σύγχρονη οικονομική πολιτική παραμένοντας προσκολλημένη στο χθες.

Σας ευχαριστώ.


Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων για την “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”

Category : ΟΜΙΛΙΕΣ

Αθήνα 16/3/2018

 

Ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την “Σύμβαση  της Κωνσταντινούπολης”

 

 

Κύριε Υπουργέ, κυρία Γενική Γραμματέα, κύριοι βουλευτές, ή Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και το Γραφείο Ισότητας, από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το θέμα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και πολλές φορές έγιναν συζητήσεις και συσκέψεις πάνω σε αυτό το θέμα. Όλες οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα το πρώτο θέμα που είχαμε προτάξει – και χαίρομαι που βλέπω αρκετές γυναικείες οργανώσεις είναι  εδώ με τις οποίες έχουμε συναντηθεί – ήταν η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η σημερινή συζήτηση για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας, καλύπτει κάθε μορφή έμφυλης βίας και είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο στην Ευρώπη, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για την προστασία των γυναικών από πράξεις βίας, καθώς και για την πρόληψη, δίωξη και εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Η Σύμβαση θεσπίζει, επίσης, έναν διεθνή μηχανισμό για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σε εθνικό επίπεδο, κατά την πάγια τακτική των συμβάσεων που συνάπτονται εντός του θεσμικού πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Χαίρομαι γιατί όλες οι γυναίκες και όλες οι γυναικείες οργανώσεις που είναι σήμερα εδώ, πάλεψαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πιστεύω ότι σήμερα εν μέρει νοιώθουν ικανοποιημένες για αυτήν την υπογραφή.

Η σύμβαση επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά θέματα, πρόληψη, προστασία, δίωξη και παρακολούθηση. Περιλαμβάνει προβλέψεις για την κατάρτιση των επαγγελματιών που βρίσκονται σε επαφή με τα θύματα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, με την ανάπτυξη του σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, δημιουργία προγραμμάτων θεραπείας για δράσεις, παροχή υπηρεσιών στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων για κακοποιημένες γυναίκες, τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης και υπηρεσιών εξειδικευμένης ιατρικής ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης.

Η βία κατά των γυναικών, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει εκλείψει από τις κοινωνίες μας. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, καθώς το ένα τρίτο του συνόλου των γυναικών στην Ευρώπη έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στην ενήλικη ζωή τους. Το 20% έχουν υποστεί παρενόχληση μέσω διαδικτύου. Μια στις τις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού και ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα δέκατο έχει υποστεί σεξουαλική βία με χρήση σωματικής βίας. Θα μου επιτρέψετε εδώ να κάνω μια μικρή αναφορά και σε ένα πρόσφατο γεγονός που είχαμε ως καταγγελία εδώ στην Ελλάδα, με το θέμα του Πρέσβη της Βενεζουέλας.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ακολουθεί συνολική και στοχευμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακραία μορφή διάκρισης. Θέτει στο επίκεντρο τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης και της ενδοοικογενειακής βίας ενώ παράλληλα προάγει τα δικαιώματα των θυμάτων.

 

Εδώ πρέπει να ανοίξουμε μια παρένθεση, ότι σε μια περίοδο κρίσης αυτά τα φαινόμενα δυστυχώς, έχουν αυξηθεί σε ότι αφορά τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Η προσχώρηση της Ελλάδας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, εξασφαλίζει ένα συναινετικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο στην  κύρωση της Σύμβασης αλλά να προχωρήσουμε και στην υλοποίηση αυτής. Αν θέλουμε να αποτάξουμε κάθε μορφή έμφυλης βίας θα πρέπει να τεθούν γερές βάσεις στην εκπαίδευση και μάλιστα στην πρωτοβάθμια.  Διαφορετικά, θα μεγαλώσουμε σε κοινωνίες που θα έχουν αποτύχει να εκπληρώσουν το ύψιστο καθήκον τους, που είναι η προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων τους.

Όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών , ενδοοικογενειακή, κοινωνική, οικονομική , εργασιακή έχουν απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων επί δεκαετίες, γιατί το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Το ΕΣΕ κατά καιρούς, ύστερα από πρόσκληση των αρμοδίων φορέων όλων των κυβερνήσεων, έχει υποβάλει προτάσεις για την αντιμετώπιση τους. Όλοι συμφωνούν ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να εκλείψει από την κοινωνία λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, κάτι που έχει γίνει σε κάθε ευκαιρία. Όμως , αντί του περιορισμού και της εξάλειψης που ήταν ο στόχος, η βία εξαπλώνεται και λαμβάνει διαρκώς διαφορετική μορφή, με αυξημένη αγριότητα. Η ποινική νομοθεσία κατά καιρούς τροποποιείται με στόχο την πάταξη της βίας. Παράλληλα είναι κοινή η διαπίστωση ότι, πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά ένα σύνολο δράσεων και υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη, την προστασία και την επανένταξη στην κοινωνία των θυμάτων , γιατί τα τραύματα ψυχικά , σωματικά κλπ, θεραπεύονται δύσκολα και σε ειδικό περιβάλλον. Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει και η βία κατά των παιδιών, καθώς και η διακίνηση ανθρώπων για οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση .Πρέπει να σημειωθεί ότι η άσκηση όλων των μορφών βίας υπάρχει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα , ανεξάρτητα από μόρφωση και οικονομική και κοινωνική θέση.

Σας ευχαριστώ.


Ομιλία σε εκδήλωση του Τομέα Ισότητας Φύλων Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας “Η έμφυλη διάσταση στην οικονομική κρίση”

Category : ΟΜΙΛΙΕΣ

Αθήνα 7/3/2018

Ομιλία σε εκδήλωση του Τομέα Ισότητας Φύλων Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας “Η έμφυλη  διάσταση  στην  οικονομική κρίση”

Κυρίες και κύριοι,

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας στις 8 του Μάρτη, πέραν από τους διαχρονικούς συμβολισμούς του, πρέπει να υπενθυμίζει την υποχρέωση όλων, Κυβέρνησης, Βουλής, Φορέων Ισότητας, Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κοινωνικών Εταίρων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να εργαστούν συλλογικά και συντονισμένα, ώστε η οικονομική κρίση να μην επηρεάσει την πορεία προς την πλήρη ισότητα στην κοινωνία μας.

Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύουμε οφείλουμε όλοι να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται εντονότερα από την οικονομική κρίση.

Μπορεί η κρίση να επηρέασε αρχικά περισσότερο τους άνδρες, όμως πλέον τα βάρη της πέφτουν σε γυναικείους ώμους.

«Το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας πλήττεται καίρια. Και οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν. Η απασχόληση των γυναικών, που εξαρτάται περισσότερο από εκείνη των ανδρών από τις κοινωνικές παροχές, βρίσκεται στο στόχαστρο».

Το φαινόμενο της ανισότητας έχει πολλές παραμέτρους και είναι αποτέλεσμα των δομικών αλλαγών που έχει επιφέρει κατά τα τελευταία χρόνια, η πολιτική επιλογή αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, με όρους περιστολής των δημοσίων δαπανών και γενικότερης απόσυρσης του κράτους από τη δημόσια σφαίρα.

Οι γυναίκες κατά κύριο λόγο βασίζονται :

στα κοινωνικά επιδόματα που δυστυχώς  περικόπτονται δραστικά, εργάζονται στον δημόσιο τομέα που συρρικνώνεται,

ενώ είναι αυτές που επηρεάζονται  περισσότερο από  τις περικοπές στις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση, την φροντίδα παιδιών.

Η περικοπή των γονεϊκών αδειών ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα που άρχισε να συζητείται σαν μοχλός ανάπτυξης έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού μειώνει τη δυνατότητα των γυναικών να εργαστούν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στο πλαίσιο της κρίσης, ένας στους τρεις Ευρωπαίους πιστεύει ότι:

  • η κρίση έχει επιδεινώσει κυρίως το μισθολογικό χάσμα
  • έχει δυσχεράνει την εναρμόνιση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών
  • Ως τρίτη μεγαλύτερη επίπτωση αναφέρουν την άνιση κατανομή των οικιακών εργασιών
  • και στην τέταρτη θέση αναφέρουν τη δυσαρμονία προσωπικής ζωής και καριέρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες αναφέρουν ως κύρια επίπτωση της κρίσης στον τομέα της ανισότητας τη σωματεμπορία και την πορνεία (36%, πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 22%), με τη βία κατά των γυναικών να ακολουθεί (32%, με 23% τον ευρωπαϊκό μ.ό.).

Οι διακρίσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον τομέα των προσλήψεων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, για τους Ευρωπαίους τα βασικά κριτήρια πρόσληψης μιας γυναίκας είναι το εάν έχει παιδιά (49%), η ευελιξία στα ωράρια εργασίας (35%) και η εμφάνιση (33%). Στους άνδρες τα κριτήρια είναι η προϋπηρεσία (40%), τα προσόντα (38%) και η ευχέρεια μετακινήσεων (31%). (Οι Ελληνες ανέφεραν ως συνηθέστερο κριτήριο πρόσληψης για τις γυναίκες την εμφάνιση, 47%).

 

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σιωπηλά μια ολέθρια κρίση, η οποία δυσχεραίνει και υποβαθμίζει τη θέση τους. «Πριν από την κρίση επηρεάζονταν ήδη περισσότερο από τους άνδρες από την ανεργία, τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας, τους χαμηλούς μισθούς και την αργή ανέλιξη. Σήμερα, σαν αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας, υφίστανται διπλή τιμωρία. Πρόκειται για ένα θέμα στην καρδιά της πολιτικής ισότητας και της εργασίας».

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι  το θέμα της ισότητας των φύλων έγκειται  σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, αυτό  της «συρρίκνωσης των δικαιωμάτων»  σε μία εποχή  που τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών σαρώνονται στο όνομα μνημονίων  και ειδικότερα «τα δικαιώματα των γυναικών, δέχονται συστηματικά βολές».

Άρα είναι επιτακτική η ανάγκη μιας αλληλουχίας μεταρρυθμίσεων για να ξεπεράσουμε  την κρίση, με την εκ νέου νοηματοδότηση της ισότητας των φύλων.

«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν τους όρους απασχόλησής των γυναικών έτσι ώστε να τις κρατήσουμε εντός της αγοράς εργασίας».

Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος «μιας κοινής πολιτικής όλων μας μακριά από τη ψευδαίσθηση ότι η πολιτική ή οι πολιτικές φύλου μπορούν να λειτουργούν μόνο για την εικόνα  των κομμάτων και μόνο σε επετειακές μέρες  ».


Ομιλία στο Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα «Άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς».

Category : ΟΜΙΛΙΕΣ

Αθήνα 3/3/2018

 

Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που μου δίνει την ευκαιρία να συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση με θέμα «αρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς». Το θέμα της ισότητας είναι πάντα διαχρονικό και επίκαιρο, η βίωση του οποίου καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη. Η αλήθεια είναι ότι η  ισότητα έχει τις ρίζες της στον Χριστιανισμό κι είναι, όντως, Χριστιανική αξία.

Θα πρέπει, επομένως, τις πρώτες αναφορές και τις πρώτες διακηρύξεις περί ισότητας όλων των ανθρώπων στον Χριστιανισμό, να τις αναζητήσουμε στην Παλαιά Διαθήκη.

Οι Σημίτες – οι Εβραίοι είναι Σημιτικός λαός -, είναι γνωστό πως αντί μιάς καθαρής διδασκαλίας, διηγούνταν μιαν ιστορία. Μέσα από την διήγηση αυτή ο καθένας μπορούσε να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αντί λοιπόν μιας επίσημης, ολιγόλογης διακήρυξης ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και ελεύθεροι, η Π.Δ. παραθέτει τη διήγηση για την δημιουργία του Αδάμ και της Εύας και τον διαχωρισμό, ύστερα, των φυλών και των γλωσσών. Η κοινή καταγωγή όλου του ανθρώπινου γένους από ένα ζεύγος ανθρώπων, το γεγονός ότι κανένας δεν έχει καμιά προνομιακή καταγωγή, διακηρύσσουν την ισότητα όλων.

Η ισότητα στον Χριστιανισμό διακηρύσσεται με τρόπο σαφή και στο δόγμα της ενανθρώπησης του Χριστού. Στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, δεν είχαμε την ένωση του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδος με ένα συγκεκριμένο άνθρωπο. Αν ήταν έτσι, τότε ο Χριστός θα έσωζε μόνο εκείνον τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Το δόγμα της Εκκλησίας λέει πως ο Χριστός, ο αληθινός Θεός, ενώθηκε στην άχραντη γαστέρα της Θεοτόκου με την κοινή σε όλους ανθρώπινη φύση. Από την ώρα του Ευαγγελισμού άρχισε να προσλαμβάνεται από το Λόγο του Θεού, η ανθρώπινη φύση που είναι κοινή σε λευκούς και μαύρους, κίτρινους και ερυθρόδερμους, άντρες και γυναίκες. Έτσι οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο κοινή καταγωγή από τον Αδάμ. Έχουν κοινή και τη σωτηρία από τον Χριστό.

Με βάση την θεμελιώδη αρχή  της ισότητας όλων των ανθρώπων, ο Χριστιανισμός μπόρεσε και επέφερε ανατροπή των κοινωνικών θεσμών που ίσχυαν όταν πρωτοεισήλθε στον κόσμο. Κατάργησε τη δουλεία – έστω κι αν λεγόμενες χριστιανικές κοινωνίες την επανέφεραν αργότερα – , εγκαθίδρυσε στην πράξη την ισότητα ανδρών και γυναικών, έκανε προσιτές σε όλους, στις χριστιανικές χώρες, τις εκκλησιαστικές, κοινωνικές και πολιτικές θέσεις. Επίσκοποι γίνονται και μαύροι και κίτρινοι και λευκοί. Πτωχοί κατά κόσμον, χωρίς να προέρχονται από καμιά elite φτάνουν στα ανώτατα αξιώματα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Ισότητα βέβαια δεν σημαίνει πλήρη ταύτιση πάντων, ισοπέδωση. Ο άνθρωπος παίρνει από το Θεό διαφορετικά χαρίσματα για να μπορεί ομαλά να εργάζεται και να συγκροτείται η κοινωνία. Υπάρχουν διαφορές χαρακτήρα, σωματικής διάπλασης, διανοητικών και άλλων ικανοτήτων. Η οντολογική ισότητα δεν σημαίνει ότι όλοι θα είναι καθηγητές ή όλοι γεωργοί ή κτηνοτρόφοι. Ένας στρατός δεν λειτουργεί αν υπάρχουν μόνο στρατιώτες, αλλά και αξιωματικοί και ένας αρχιστράτηγος. Ισότητα σημαίνει νάμαστε ίσοι απέναντι στο Θεό, τους νόμους, να έχουμε τις δυνατότητες διεκδίκησης επί ίσοις όροις μιας θέσης.

Ακόμα δεν πρέπει να παραβλέπεται η εγγενής διαφορά στα δύο φύλα, όπως,  η διαφορά στη μυϊκή δύναμη ανδρών και γυναικών. Επίσης με τη χρήση της ελευθερίας και των δυνατοτήτων του καθενός είναι δυνατόν να δημιουργούνται ανισότητες στον πλούτο ή τις κοινωνικές θέσεις. Παρόλο που αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματική (την οντολογική) ισότητα όλων των ανθρώπων, εν τούτοις και σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο Χριστιανισμός ζητά ανακατανομή του πλούτου ώστε οι άνθρωποι να έχουν ίσες δυνατότητες ανάπτυξης του «είναι» τους.

Ο Χριστός δίδαξε πως ο άνθρωπος έχει αξία απλώς και μόνο γιατί είναι άνθρωπος. Δίνοντας τα χαρακτηριστικά της τέλειας αγάπης, ο Χριστός είπε πως αυτή πρέπει να επεκτείνεται προς όλους: Φίλους και εχθρούς, γνωστούς και άγνωστους, ομοεθνείς και αλλοεθνείς, χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε προσδοκία ανταπόδοσης.

 

Ο άνθρωπος ως ον είναι μια αναντικατάστατη αξία, η αιτία και η αρχή όλων των αξιών. Είναι ον που κρίνει και κρίνεται. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα του κρίνειν και κρίνεσθαι, δεν υπάρχουν αξίες. Ο άνθρωπος αποκτά συνείδηση της μοναδικότητάς του όταν ανακαλύψει αυτή τη λειτουργία του. Τότε παύει να είναι απλώς φυσικό ον, γίνεται μονάδα ηθική. Έχει επιθυμίες προσωπικές, θέτει σκοπούς. Γίνεται ον με όνειρα, φιλοδοξίες, πόθους, για την ικανοποίησή των οποίων αρχίζει να μοχθεί. Αυτή η τάση της προσωπικής ικανοποίησης, όταν μπει σε σωστά πλαίσια, οδηγεί στον πολιτισμό, στην ευημερία του συνόλου, την άνθηση των αξιών.

Ο άνθρωπος έχει αξίαν ως ψυχή. Η αξία του δεν είναι ανάλογη με την περιουσία, τις ικανότητές ή την καταγωγή του, αλλά υπάρχει λόγω της ιδιότητάς του ως ανθρώπου.

Ίσως εξάλλου είναι γνωστή σε όλους σας η παρομοίωση της Εκκλησίας, δηλ. του συνόλου των πιστών, ως σώματος Χριστού. Αποτελούμε όλοι το σώμα του Χριστού. Σ’ ένα σώμα, αν πάσχει το χέρι, υποφέρει όλος ο οργανισμός. Θεραπεύοντας το χέρι ανακουφίζουμε όλο τον οργανισμό. Έτσι προσφέροντας τις υπηρεσίες μας σ’ ένα άνθρωπο, ανακουφίζουμε το Σώμα της Εκκλησίας, τον ίδιο τον Χριστό. Αυτό πράγματι καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη. Από την ισότητα των ανθρώπων αναγόμαστε σε υπηρεσία προς τον Θεό. Κι είναι γνωστό πως οι μεταφυσικές αξίες – και τέτοια είναι η αξία του Θεού – είναι οι ανώτατες αξίες.

Η αναγνώριση ότι με τους άλλους είμαστε ίσοι, περιστέλλει τον εγωισμό. Την φυσική τάση του ανθρώπου για ικανοποίηση των φιλοδοξιών του την μετατρέπει σε φιλοτιμία, σε συναίσθηση της αξιοπρέπειας του και σε σεβασμό προς τον άλλο. Η αξία της ισότητας, έχω την γνώμη, πως δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητα από την ελευθερία του ανθρώπου. Αν κάθε άνθρωπος είναι εκ φύσεως ελεύθερος, τότε σεβόμενος την ελευθερία του, αναγνωρίζεις και την ισότητα μαζί του, και αντίστροφα. Αν προσπαθήσεις να επιβληθείς στον άλλο, υποβιβάζεις την ίδια την αξία σου, την ίδια την ανθρώπινη φύση.

 

Παρά τη σαφή τοποθέτηση του Χριστιανισμού ως προς την ισότητα όλων των ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι καθημερινά ο θάνατος διαλαλεί την ισότητα όλων, διακηρύσσοντας έμπρακτα ότι «ούτε πλούσιος, ούτε πτωχός, ούτε βασιλεύς ούτε στρατιώτης, ούτε δίκαιος, ούτε αμαρτωλός» ξεφεύγουν από τα χέρια του, όλες οι κοινωνίες, ακόμα και οι χριστιανικές, βίωσαν στην πράξη την ανισότητα και υπέστησαν όλες τις τραγικές συνέπειες της αδικίας, της δουλείας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της καταπίεσης ατόμων και λαών. Ζούμε και σήμερα τις επιπτώσεις της καταπάτησης της αξίας της ισότητας: Η αναταραχή στην κοινωνία από την άνιση κατανομή των αγαθών, οι επαναστάσεις από τη στέρηση της εθνικής ελευθερίας ή των ατομικών ελευθεριών, το έγκλημα, ο μη σεβασμός σε κρατικούς θεσμούς, η απειθαρχία στα σχολεία, η παραμέληση των στοιχειωδών καθηκόντων μαθητών ή άλλων κοινωνικών ομάδων, η αρχή της ήσσονος προσπάθειας που γίνεται λάβαρον επιβίωσης, είναι μερικές από αυτές τις επιπτώσεις.

Δεν φταίει για την κατάσταση αυτή ο Χριστιανισμός. Αντίθετα προβάλλει πιο επιτακτική η ανάγκη επιστροφής στις αρχές του Χριστιανισμού και ιδιαίτερα στην αρχή της ισότητας, που όπως αναφέραμε, είναι θεμελιώδης Χριστιανική αξία.

Σ’ ένα κόσμο φίλαυτο, σε μια κοινωνία στραμμένη προς το ατομικό συμφέρον, ο Χριστιανισμός προβάλλει ως μέσο σύγκρισης τον εαυτό μας. Αφού «ουδείς ποτέ την εαυτού σάρκα εμίσησε», κανένας δεν μίσησε, δεν παραμέλησε ποτέ τον εαυτό του, γι’ αυτό και ο Χριστιανισμός προτρέπει: «Αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Αγάπα τον κάθε άνθρωπο (αυτός είναι ο ορισμός του πλησίον στον Χριστιανισμό) όπως τον εαυτό σου. Κι αλλού, ο ίδιος ο Χριστός παραγγέλει: «Πάντα όσα αν θέλητε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως». Όσα θέλετε να κάμνουν οι άνθρωποι σ’ εσάς έτσι κι εσείς να κάμνετε γι’ αυτούς.

Η Εκκλησία δραστηριοποιείται σήμερα, στην κοινωνία μας, που έχει έκδηλα τα σημεία και βιώνει έντονα την ανισότητα, προσπαθώντας να δώσει το μήνυμα της ισότητας και να καταργήσει αδικίες και στρεβλώσεις. Δημιουργεί κέντρα νεότητας όπου όλοι οι νέοι, ανεξάρτητα οικονομικής δυνατότητας, φύλου ή άλλων διαφορών, μπορούν να βρουν ψυχαγωγία και επιμόρφωση.

Επαναλαμβάνω, τελειώνοντας, ότι με την κοινή καταγωγή όλων από τον Αδάμ ο Χριστιανισμός προβάλλει την ισότητα ως αξία που καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη και θεμελιώνει την ηθική συνείδηση. Καλούμαστε όλοι σε πρακτική εφαρμογή όσων η Εκκλησία, πιστή στις αρχές της, διακηρύσσει.

 

 


  • 0

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ισόρροπη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Category : ΟΜΙΛΙΕΣ

Αθήνα 27/2/2018

 

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Θα μου επιτρέψετε, να μιλήσω γενικά. Εξάλλου, πρόσφατα, οι περισσότερες κυρίες που είναι σήμερα εδώ, βρεθήκαμε στο πρώτο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών της ΕΝ.ΠΕ. και θέλω να πω, ότι ήταν αρκετά πετυχημένο. Και βέβαια, μετά από τα συμπεράσματα αυτού του Συνεδρίου, πηγαίνοντας στο τακτικό Συνέδριο της ΕΝ.ΠΕ., μπορέσαμε και πετύχαμε, έστω, να πάμε στο 40-60, για τα ψηφοδέλτια και για όλους τους άλλους χώρους. Και θεωρώ, ότι σύντομα, αυτό θα έρθει και στο καινούργιο νομοσχέδιο.

Ήθελα να πω, ότι ο Όσκαρ Ουάιλντ, έλεγε, ότι η φύση έδωσε τόση δύναμη στη γυναίκα, ώστε ο νόμος, δεν θα μπορούσε να της δώσει περισσότερη. Ως εκ τούτου λοιπόν, μας λείπει, πολλές φορές, θα έλεγα και μεταξύ μας, η αυτοπεποίθηση. Μας λείπει το γεγονός, ότι υπάρχουν στερεότυπα, μπροστά στα οποία, αδυνατούμε, πολλές φορές, να βάλουμε το στήθος μπροστά και να πούμε, ότι τίποτα δεν ισχύει. Μας λείπει κάποιες φορές το γεγονός, ότι δεν έχουμε τη στήριξη, είτε από τον περίγυρό μας, είτε από κάποιες κοινωνίες, που αρνούνται να υποδεχτούν το μεγαλείο της ισότητας.

Εμείς όλες οι γυναίκες της δράσης και της καθημερινότητας, δεν θεωρούμε, ότι είμαστε ανώτερες από τους άντρες. Θεωρούμε ότι είμαστε ίσες, αλλά, αυτή την υπεροχή των δύο φύλων στη διαφορετικότητά τους, πρέπει, εμείς οι ίδιες, να έχουμε ψυχή να τις αναγνωρίσουμε και εμείς, όλες όσες είμαστε εδώ, σίγουρα την έχουμε. Αυτό, αποτυπώθηκε και στον λόγο, τουλάχιστον, σε όλες τις κυρίες που άκουσα πριν από λίγο.

Διαβάζουμε τον τίτλο, για τον οποίο μας καλέσατε σήμερα, λέτε, ισόρροπη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Είμαι σίγουρη, ότι αυτό, έστω και αν είναι με αυτόν τον τίτλο, αφορά πάλι τις γυναίκες. Πιστεύετε, ότι θα μπορούσε να αφορά τους άνδρες; Όχι. Γιατί; Γιατί δεν χρειάζεται, θα μας πουν οι άντρες και ας με συγχωρήσουν οι κύριοι που είναι εδώ σήμερα.

Εμείς, θα τους πούμε, όχι. Δεν είναι ότι δεν χρειάζεται, διότι θεωρείτε ότι έχετε την υπεροχή. Είναι, διότι εμείς, μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες και όλες τις συζητήσεις και όλα τα Συνέδρια, αναδεικνύουμε τη δική μας ανάγκη για ισότητα και την αναγνώριση, την οποία, όχι μόνο αξιώνουμε σε μεγάλο βαθμό, αλλά, αρκετές γυναίκες έχουμε και πετύχει.

Άρα, τι χρειάζεται; Χρειάζονται, όλες οι γυναικείες οργανώσεις, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, μαζί με όλα τα Κόμματα, να συνεργαστούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και το 50-50, που άκουσα πριν από λίγο από την εκπρόσωπο του ΚΕ.ΘΙ..

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι τα δικαιώματα, τα οποία ήδη διεκδικούμε, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη, πρέπει να τα επιβάλουμε όχι με πυγμή, αλλά με επιχειρήματα, με πολύ σκληρή δουλειά, με καθημερινούς αγώνες και μοιραζόμενες η κάθε μια από μας ρόλους που ίδια η φύση μάς έχει δώσει ως υπεροχή, γιατί η μητρότητα είναι υπεροχή. Αλίμονο, αν το ρόλο της μητρότητας, το δούμε σαν εμπόδιο για μια καριέρα στο ρόλο της διεύθυνσης μιας επιχείρησης ή ενός τομέα. Αλίμονο, αν το δούμε εμπόδιο για την άσκηση της μητρότητας. Το ένα πρέπει να συμπληρώνει το άλλο και αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστές, εμάς που διεκδικούμε την αναγνώριση του διαφορετικού. Αλίμονο αν πούμε ότι οι γυναίκες είναι οι ίδιοι με τους άντρες, δεν θα το θέλαμε, δεν το είπε ποτέ ούτε και ο ίδιος ο θεός. Αλλά το δικαίωμα μας επί ίσοις όροις να κρινόμαστε στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι απαίτηση.

Θεωρώ υποχρέωσή μου για την πληρότητα του λόγου, να σας δώσω μερικά στοιχεία στατιστικά,  τα οποία αποτυπώνουν με ακρίβεια ότι αυτό που εμείς διεκδικούμε στην Ελλάδα, είναι  πανευρωπαϊκή  και παγκόσμια διεκδίκηση. Μην νομίζετε ότι και στην Ευρώπη και παγκόσμια συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Με άλλα λόγια η χώρα μας δεν υστερεί, έχει αγωνίστριες, έχει αγώνες που έχουν πετύχει μέσω της ποσόστωσης που σίγουρα καμιά μας δεν την έχει ως επιχείρημα κυρίαρχο και σαν στόχο, αλλά, δυστυχώς, είναι ένα όχημα και γι’ αυτό μιλάμε για ποσόστωση.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 63% είναι άνδρες βουλευτές, μόλις το 37% είναι γυναίκες. Στη Βουλή των Ελλήνων το 82% των Βουλευτών είναι άντρες, το 18% είναι γυναίκες. Ο παγκόσμιος μέσος όρος των γυναικών που έχουν εκλεγεί στα εθνικά Κοινοβούλια παγκοσμίως είναι μόνο 24%. Από τους 14 Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόνο 5  είναι γυναίκες, από τους 11 προέδρους και συμπροέδρους των 8 πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε πια σε ανώτατο επίπεδο κρατών μελών της Ευρώπης, έχουμε μόνο 3 γυναίκες.

Πολύ χαρακτηριστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία για τις γυναίκες που υπηρετούν σε ανώτατα διοικητικά στελέχη ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους γενικούς διευθυντές, οι γυναίκες είναι μόνο 16%, στους διευθυντές μόνο το 30%, πάλι καλά δηλαδή, γιατί εκεί υπάρχει και μια εξέλιξη. Το 78% των ανώτερων στελεχών των επιχειρήσεων γενικά είναι άνδρες και το 22% είναι μόνο γυναίκες. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρηματικών ομίλων, όπου οι γυναίκες αριθμούν μόνο το 11%. Αντίστοιχη εικόνα θα δείτε ότι υπάρχει και στο τραπεζικό χώρο, δεν είναι μόνο εδώ στο Κοινοβούλιο, η στο Ευρωκοινοβούλιο και πείτε μου, αν έχετε δει ποτέ μια γυναίκα Πρόεδρο. Ποτέ, ενώ η εκπροσώπηση μας στα διοικητικά συμβούλια περιορίζεται μόνο στο 13%. Στη χώρα μας, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των αντρών εργοδοτών είναι τριπλάσιος από αυτόν των γυναικών και επίσης στην Ελλάδα μόνο το 9% των μελών των διοικητικών συμβουλίων, των επιμελητηρίων, είναι γυναίκες. Ενώ σε 6 εξ αυτών των επιμελητηρίων, είχαμε και πρόσφατα εκλογές, δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα.

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται και σε ανώτερες βαθμίδες και έχει σημασία εδώ. Ενώ οι απόφοιτοι σήμερα σε όλες τις χρονιές από τα πανεπιστήμια, οι γυναίκες είναι το 60% σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών που αποφοιτούν, μόνο το 10% είναι πρυτάνεις και το 18% τακτικές καθηγήτριες στα ανώτατα ιδρύματα.

Η πρόσβαση στην αγορά εργασίας δείχνει του λόγου του αληθές. Αξίζει να σημειωθούν τα τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που θα σας δώσω για να καταλάβουμε, γιατί από την πρόσληψη στη εργασία, μετά η μετεξέλιξη και εκείνη αδικεί το φύλο μας. Ίσως να τα αδικούμε και εμείς οι ίδιες. Η ανεργία όμως για την οποία δεν ευθυνόμαστε, στην Ελλάδα είναι 29% στις γυναίκες και 19% στους άντρες.

Η μερική απασχόληση στην Ε.Ε. είναι γένους θηλυκού. Το 33% των γυναικών εργάζεται σε μερική απασχόληση, ενώ των ανδρών είναι μόνο 9%.

Δείτε τη διαφορά και την τεράστια απόκλιση που υπάρχει.

Αυτό μπορεί βέβαια να είναι στις χώρες του νότου, δυστυχώς, όμως, παρουσιάζεται και στις χώρες του βορρά. Θα μου πείτε ότι εκεί υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ευρωστία, άρα αυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως πρόβλημα.

Δείτε, όμως, ποιο είναι το οξύμωρο. Η ισότητα εκεί είναι πολύ περισσότερο αδικημένη. Εκεί που υπάρχει οικονομική ευρωστία. Αυτό συμβαίνει γιατί η οικονομική ευρωστία, όπως καταλήγουν να το προσεγγίζουν οι ειδικοί αναλυτές, δίνει την ευκαιρία στη γυναίκα να αναπτυχθεί και όταν θα φτάσει στο ανώτατο αξίωμα, να τυγχάνει αξιολογικής επιτροπής, η οποία, εν πολλοίς, αποτελείται και από γυναίκες και να αδικείται. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές αυτό που δεν έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας, οι γυναίκες, είναι η αλληλεγγύη.

Τελειώνω, συνοψίζοντας με τις προτάσεις μας. Πρώτον, πρέπει εδώ και τώρα, τα πρότυπα γυναικών εργασίας, δουλειάς και αγώνα να προβάλλονται στη μέση εκπαίδευση με ειδικά μαθήματα, τα οποία θα εκπαιδεύουν τους νέους ανθρώπους για την ισότητα.

Δεύτερον, να μάθουμε στα δύο φυτώρια από τα οποία αναπτυσσόμαστε, που είναι η οικογένεια και το σχολείο, ότι οι άνθρωποι γεννήθηκαν για να είναι ίσοι και να έχουν ίσα δικαιώματα. Πρέπει να τα αξιώνουν και όταν τα αξιώνουν δυναμικά, να απαιτούν τη δικαίωσή τους, με οποιοδήποτε κόστος.

Τρίτο και σπουδαιότερο, να μάθουμε επιτέλους ότι εδώ, σήμερα, που μιλάμε για τις γυναίκες, είτε είναι αιρετές είτε είναι γυναίκες που επιλέγονται είτε είναι γυναίκες στους χώρους εργασίας, θα πρέπει να επιλέγονται με εκείνα τα κριτήρια τα οποία δικαιώνουν το φύλο μας, με βάση την αξία, την προσφορά, την εργατικότητα, το φιλότιμο και το πάθος για την εργασία.

Σας ευχαριστώ.


  • 0

Ομιλία 11ο Τακτικό Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας

Αθήνα 16/12/2017

Κύριε Πρόεδρε

Φίλες και Φίλοι

Είμαστε όλοι εδώ σήμερα να συζητήσουμε για το μέλλον της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.

Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά. Να τολμήσουμε να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική, όπου χρειάζεται.

Όραμα όλων,  πρέπει να είναι να ξαναζωντανέψουμε τη μεσαία τάξη, που έχει  διαλύσει η σημερινή κυβέρνηση, να βγάλουμε τους νεόπτωχους από τον εφιάλτη της φτώχιας, για να μπορέσουν να δουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η άνοδος του ηθικού της κοινωνίας, να δοθούν ευκαιρίες σε όλους, να υπάρξει εξάλειψη της μιζέριας και αξιοπιστία, από όλους και παντού.

Κύριε Πρόεδρε,

Από τις 8 Οκτωβρίου που άρχισαν τα προσυνέδρια μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, έχετε παρουσιάσει στον Ελληνικό λαό, το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών δικών σας θέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης ως Αξιωματική αντιπολίτευση. Γνωρίζουμε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν πλέον μαγικά ραβδιά.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω των καταστροφικών επιλογών της Κυβέρνησης και διάφορων πολιτικών σκοπιμοτήτων, με το τίμημα δυστυχώς να το πληρώνει ακριβά ο Ελληνικός λαός. Πρέπει όμως να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε όλοι να βρεθεί λύση και διέξοδος. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Η καταστροφική πολιτική η οποία ακολουθήθηκε από το 2015 και μετά, είναι αυτή η οποία έχει βουλιάξει την Ελλάδα στη στασιμότητα και την έχει κρατήσει καθηλωμένη στην ύφεση.

Έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά να φύγουν από την πατρίδα μας

Έχει στερήσει το χαμόγελο και την αισιοδοξία από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Έχει, επιβάλλει υπερβολική φορολόγηση πρωτίστως της μεσαίας τάξης, των συνεπών φορολογούμενων οι οποίοι έχουν κληθεί να σηκώσουν το μεγάλο βάρος αυτής της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση που δεν θα χαίρεται για την υπέρβαση των στόχων του πλεονάσματος. Και αυτό γιατί όσο περισσότερα χρήματα μαζεύει το Κράτος από αυτά τα οποία μας ζητούν οι εταίροι μας, τόσα περισσότερα λείπουν τελικά απ’ τις δικές μας τσέπες.

Χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα βάζει συνεχή εμπόδια σε οποιαδήποτε επένδυση πάει να γίνει στη χώρα μας.

Χρειαζόμαστε, ένα μαζεμένο Κράτος, με λιγότερους φόρους για όλους τους Έλληνες πολίτες, για να μπορέσει να πάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.

Χρειαζόμαστε τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις γιατί χωρίς επενδύσεις δεν δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης.

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Χρειαζόμαστε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα, σχέδιο, αποφασιστικότητα και συνεργασία με τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

Να την κάνουν οι ίδιοι κτήμα τους και να καταλάβουν ότι και αυτοί εκτός από τους πολίτες θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αλλαγής η οποία πρέπει να γίνει σήμερα στο ελληνικό Κράτος.

Δυστυχώς η κυβερνητική μηχανή προπαγάνδας έχει χτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ένα εξαιρετικά βολικό αφήγημα ότι θα έρθει η Νέα Δημοκρατία και θα απολύσει δημόσιους υπαλλήλους. Όμως ο ίδιος  ο Πρόεδρς Κυριάκος Μητσοτάκης  στο Προσυνέδριο έδωσετην διαβεβαίωση  ότι δεν θα απολυθεί κανείς δημόσιος υπάλληλος, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι να προχωρήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Κι ας μην ξεχνάμε ότι είναι αυτοί που κρατάνε σήμερα όρθια τη δημόσια διοίκηση.

Χρειαζόμαστε νέα δομή του Κράτους. Διότι αν δεν υπάρχει ένα Κράτος συνεκτικό με πραγματικό επιτελικό ρόλο που θα καθορίζει τα επίπεδα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους, αποκεντρωμένου Κράτους, Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βρισκόμαστε μονίμως μπλεγμένοι σε ένα τεράστιο κυκεώνα αλληλοσυγκρουόμενων αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα να αναπαράγεται η γραφειοκρατία, να αναπαράγεται η πολυνομία.

Κύριε Πρόεδρε

Την αποστολή αυτή, εσείς προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία, θα κληθείτε σύντομα να την αναλάβετε. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είναι μια Νέα Δημοκρατία, η οποία έχοντας αξιοποιήσει την ιδεολογική και πολιτική κληρονομιά της να μπορέσει να χτίσει την αξιόπιστη πολιτική πρότασή της για το μέλλον.

Ελεύθερη, ανοιχτή, κρατώντας από το παρελθόν ότι την κάνει περήφανη, αφήνοντας πίσω ότι δυσάρεστο. Οφείλουμε απέναντι στην ιστορία μας, τους πολίτες, τα στελέχη της παράταξής κι όσους μοιράζονται με μας τις ίδιες αγωνίες και αξίες να διαμορφώσουμε ένα νέο όραμα.

Να μιλήσουμε στον πολίτη με απλά και κατανοητά λόγια.

Να κάνουμε τον συνταξιούχο να πιστέψει πάλι σ’ εμάς, να προσεγγίσουμε πραγματικά τον νεαρό πτυχιούχο που αγωνιά για δουλειά.

Να βρεθούμε πάλι κοντά στον αγρότη όχι με λόγια ψεύτικα, αλλά νοιώθοντας την καθημερινή του αγωνία.

Χρειάζεται να ξαναδώσουμε στον κόσμο μας ελπίδα.

Σήμερα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλους να έρθουν πάλι κοντά μας, προσπαθούμε να φέρουμε νέους ανθρώπους να γίνουν μέλη μας.

Αυτή η διαδικασία σίγουρα δε θα είναι εύκολη.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε όχι μόνο τους οπαδούς και τα στελέχη της παράταξης, αλλά κι όλους, όσοι θα ήθελαν να συμμετέχουν, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στο νέο ξεκίνημα της Ν.Δ..

Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει, πρώτα-πρώτα, να τον πείσουμε, ότι αυτή η σχέση κοινωνίας-κόμματος, θα υπάρχει και την επόμενη μέρα κι ότι αυτήν τη φορά δεν θα τον προδώσουμε. Θα είμαστε πάντα μαζί, με έντιμη σχέση και αμοιβαίο σεβασμό.

Τίποτε δεν είναι εύκολο. Αξίζει, όμως, να το προσπαθήσουμε για την παράταξη, που μας εκφράζει, για την παράταξη που αποτελεί εγγύηση για την πολιτική μας ζωή, για το μέλλον της πατρίδας μας.


  • 0

Ομιλία στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Αθήνα 9/10/2017

Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι, χαιρετίζω και εγώ το σημερινό συνέδριο.

Νομίζω ότι ήταν απαραίτητο να γίνει. Είναι μία ευκαιρία να βρεθούμε όλες και όλοι που ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, απόψεις, προτάσεις  προκειμένου να βελτιώσουμε τη δουλειά μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε μια περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης, όπως αυτής που διανύουμε δεν χωρά αμφιβολία ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση της κοινωνικής μας συνοχής διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Ευχόμαστε να γίνει η ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης σε όλες τις δράσεις και τις πολιτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων .

Στο Γραφείο  Ισότητας των φύλων της ΕΝΠΕ η βαρύτητα του έργου μας για την εφαρμογή της ισότητας στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ μεγάλη.

Σε αυτό το πλαίσιο και ξεκινώντας από τις πλέον πρόσφατες δράσεις μας θα ήθελα να επισημάνω ότι λίγους μήνες πριν συμμετείχαμε στις  εργασίες της Επιτροπής η οποία αποτελείται από αιρετές γυναίκες της  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και  συστάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση και την αναθεώρηση του Καλλικράτη. Βασική μας επιδίωξη είναι να παρακολουθήσουμε αυτές τις αλλαγές που στοχεύει η Κυβέρνηση και να είμαστε και εμείς μέρος αυτών των αλλαγών.

Η επιτροπή αυτή εργάστηκε συστηματικά παραδίνοντας πριν ένα μήνα περίπου στον Υπουργό ένα πόρισμα με συγκεκριμένες προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις για την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αυτοδιοίκηση.

Το συγκεκριμένο πόρισμα έχει σταλεί σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλους τους Δήμους, σε όλες τις  θεσμοθετημένες Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας που υπάρχουν, σε όλες τις αιρετές γυναίκες.

Ενδεικτικά μόνο να σας αναφέρω ότι  οι προτάσεις αυτές αφορούν στην αύξηση της ποσόστωσης φύλου στην εκλογική διαδικασία και στα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ. Προτείνουμε τουλάχιστον 40%.  Θέλω να σας πω ότι οι ποσοστώσεις είναι αφενός δημοκρατικό δικαίωμα, αφετέρου αποτελεί κατευθυντήρια οδό από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΟΗΕ μάλιστα έχει θέσει ως στόχο να πετύχουμε το 50/50 της ισόρροπης συμμετοχής δηλαδή ανδρών και γυναικών μέχρι το 2020. Καταλαβαίνουμε ότι το 2020 αφορά χώρες και της Αφρικής και της Ασίας και της Ευρώπης.

Θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι οι παραπάνω προτάσεις συζητήθηκαν και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών των Περιφερειών με θέμα « Η ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» το οποίο έλαβε χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2017.

Εμείς εδώ, όντας μια ευρωπαϊκή χώρα, πιστεύω ότι θα είμαστε πιο θετικοί στο να ψηφίσουμε τουλάχιστον το 40% με προοπτική το 50%.

Επίσης, οι προτάσεις αυτές αφορούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των Δήμων όταν υπογράφουν την ευρωπαϊκή χάρτα για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες.

Σε συγκεκριμένες παραμέτρους σχετικά με τις υπηρεσιακές μονάδες των δήμων. Στη σαφή θεσμοθέτηση των δημοτικών επιτροπών ισότητας, καθώς εκλείπουν  στους δήμους σήμερα.

Στη σύσταση αυτοτελών γραφείων ισότητας σε κάθε περιφέρεια. Στην αναβάθμιση των ήδη θεσμοθετημένων επιτροπών ισότητας στις περιφέρειες.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το  Γραφείο  Ισότητας των φύλων της ΕΝΠΕ ήρθαμε σε επικοινωνία  με όλες τις ΠΕΠΙΣ αλλά και με γυναίκες εκπροσώπους τακτικές και αναπληρωματικές σε όλες τις περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας, με τις οποίες και συνεργαζόμαστε .

Εξετάζουμε με κάθε λεπτομέρεια τα ζητήματα που προκύπτουν για τα θέματα της έμφυλης ισότητας και της λειτουργίας των δομών, σε κάθε Περιφέρεια.

Επίσης συνεργαστήκαμε με τα συμβουλευτικά κέντρα και οι ξενώνες φιλοξενίας που υπάγονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες, για τις ανάγκες των γυναικών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Και θεωρώ ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο  να υπάρχουν τα συμβουλευτικά κέντρα και οι ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.

Εκτός από την κοινωνική στήριξη, τη νομική συμβουλευτική, την κοινωνική υποστήριξη, προτείνουμε όπως προκύπτει όλες αυτές οι δομές να αναβαθμιστούν και να μπούν  θέματα σχετικά με την εργασιακή συμβουλευτική , ώστε μία γυναίκα που δεν έχει εργασία και δεν μπορεί να φύγει εύκολα από μία κακοποιητική σχέση, να μπορούν τα συμβουλευτικά κέντρα να τη συμβουλεύσουν και ακόμη αν μπορούν να την βοηθήσουν πώς θα αποκτήσει εργασία.

Η αναγκαιότητα αυτών των δομών είναι δεδομένη, προκύπτει και από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ελπίζω επιτέλους να ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου. Έχει ήδη  αναρτηθεί και στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  και μέσα από αυτή τη συνθήκη, υποχρεώνεται η κάθε χώρα που την κυρώνει και τη ψηφίζει, να έχει τέτοιες δομές.

Μέχρι σήμερα 207 Δήμοι της χώρας και 13 Περιφέρειες έχουν ήδη υπογράψει αυτή τη Ευρωπαϊκή  Χάρτα

Εδώ όμως έχουμε ένα μείον. Η συγκεκριμένη Χάρτα υποχρεώνει κάθε Περιφέρεια  να φτιάξει ένα πλάνο για την ισότητα στην Περιφέρεια. Λίγες Περιφέρειες όμως είναι αυτές που έχουν φτιάξει ένα ολόκληρο πλάνο για κάποιες δράσεις.

Η Χάρτα, αποτελεί δέσμευση για την προώθηση των θεμάτων ισότητας σε όλους τους τομείς των τοπικών κοινωνιών και στοχεύει στην ανάπτυξη, την εφαρμογή και την αξιολόγηση δράσεων με τρόπο που όλοι οι πολίτες και οι δημότες, γυναίκες και άντρες να επωφελούνται χωρίς καμία διάκριση.

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ζητήματα ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις εξουσίας και λήψεις αποφάσεων , καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια για να επαναλειτουργήσουμε το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών το οποίο μετά από τη λήξη του προγράμματος που είχε σχεδιαστεί από τη Γενική Γραμματεία  το 2012 για την ενδυνάμωση αιρετών ή εν δυνάμει αιρετών γυναικών έπαψαν να χρηματοδοτούνται και λειτουργούν χωρίς προσωπικό

Σήμερα περισσότερο από ποτέ  νομίζω όλοι έχουν καταλάβει  ότι υπάρχει αναγκαιότητα για την ουσιαστική λειτουργία του Γραφείου.

Θεσμικά, λοιπόν, ζητούμε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και από τον Υπουργό Εσωτερικών να  το στηρίξουν, και να μπει μέσα  στις αλλαγές και να βρούμε από κοινού τον τρόπο πώς θα στελεχωθεί. Δεν χρειάζονται πολλά άτομα ,κι αυτό το λέω για να μην νομίζουν κάποιοι ότι μιλάμε για προσλήψεις..

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Ταορμίνα της Σικελίας η τελευταία από τις συνολικά δεκατρείς Υπουργικές Συναντήσεις στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας της Ομάδας των επτά πιο ισχυρών οικονομικά κρατών του πλανήτη. Η συγκεκριμένη συνάντηση ονομάστηκε «Διάσκεψη για την Ισότητα των Φύλων» και οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ιταλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, των Η.Π.Α., της Ιαπωνίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναβεβαίωσαν τους βασικούς άξονες πολιτικής για την αναβάθμιση της θέσης του γυναικείου πληθυσμού και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στον πλανήτη.

Η σχετική τετρασέλιδη Διακήρυξη της Συνάντησης εστιάζει στα ακόλουθα θέματα:

1) επανασχεδιασμός της αγοράς εργασίας και του συστήματος πρόνοιας με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των γυναικών στο χώρο της οικονομίας, με έμφαση

α) στη μείωση του έμφυλου χάσματος στην αγορά εργασίας,

β) στη συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,

γ) στην αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ γυναικών και ανδρών για εργασία ίσης αξίας,

δ) στη δημιουργία ποιοτικών δομών φύλαξης και φροντίδας για παιδιά και ανήμπορα άτομα,

ε)καθώς και στην προώθηση των γυναικών στους τομείς των θετικών και τεχνολογικών επιστημών (γνωστοί ως STEM)

2) υιοθέτηση των πλέον πρόσφορων νομοθετικών μέτρων για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή

3) στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και αναγνώριση της συνεισφορά των γυναικών επιχειρηματιών στην καινοτομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη

4) πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών του ειδεχθούς φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, όπως

α) οι πρόωροι και οι εξαναγκαστικοί γάμοι,

β) η παρενόχληση στο δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο,

γ) ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων,

δ) η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική ή την εργασιακή εκμετάλλευση,

ε) η ενδοοικογενειακή βία και η βία μεταξύ συντρόφων

έτσι για τα επόμενα χρόνια το Γραφείο Ισότητας των φύλων της ΕΝ.Π.Ε θα δίνει προτεραιότητα σε πέντε βασικούς τομείς για ανάληψη δράσης, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση  με τους προαναφερθέντες τομείς και με το εγχειρίδιο της ΕΕ για τη στρατηγική δέσμευση για την ισότητα των φύλων 2016-2019:

‣ αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και της ισότιμης οικονομικής ανεξαρτησίας γυναικών και ανδρών•

‣ μείωση των διαφορών μεταξύ των φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τις αποδοχές και τις συντάξεις και, κατ’ επέκταση, καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών•

‣ προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων•

‣ καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου και προστασία και στήριξη των θυμάτων• και

‣ προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και το χρόνο σας. Περιμένω μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ευχαριστώ

 

 


  • 0

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 2018

Αθήνα 30/11/2017

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το έτος του 2018.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά προϋπολογισμό που καταθέτει η σημερινή Περιφερειακή αρχή και ο οποίος φυσικά συνοδεύεται –όπως και όλοι οι προηγούμενοι- από τις ίδιες τυμπανοκρουσίες αναφορικά με το κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο που παρουσιάζει.

Αυτά βέβαια ισχύουν μόνο στα χαρτιά, καθώς είναι πολύ πιθανό ο σημερινός προϋπολογισμός –όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι- να μην εφαρμοστούν και να μην εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Βέβαια αναμένουμε και φέτος η Περιφερειακή αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική, να βρει κάποια δικαιολογία και να μεταθέσει τις ευθύνες προκειμένου να δικαιολογηθεί για τη δική της ανικανότητα και κωλυσιεργία.

Να θυμίσω ότι για την αστοχία του Προϋπολογισμού του 2015 έφταιγε η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή που είχε την ευθύνη της κατάρτισής του.

Για την αστοχία του Προϋπολογισμού του 2016 έφταιγαν τα capital control και η στάση πληρωμών.

Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα σε ποιους λόγους οφείλεται η αστοχία του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα, τι είναι αυτό που θα αλλάξετε προκειμένου να μη χαθεί ένα ακόμη οικονομικό έτος.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Για μια ακόμη φορά, η Περιφερειακή αρχή χωρίς να έχει καμία απολύτως πρόθεση να συνεργαστεί και να ακούσει τις προτάσεις και από τις άλλες εκλεγμένες παρατάξεις, κατέθεσε τον Προϋπολογισμό του 2018.

Ένας προϋπολογισμός που συνοδεύεται από μεγάλα λόγια και από πολλά «θα».

Στην πράξη όμως, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει ελάχιστη παραγωγή νέου έργου, θέτει υψηλούς αλλά ταυτόχρονα και ανέφικτους στόχους προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις, χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού αλλά και από ανισοκατανομή πόρων ανάμεσα στους δήμους της Αττικής χωρίς όμως να δικαιολογείται επαρκώς για πιο λόγο γίνεται αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι μη αναπτυξιακός, ελάχιστα κοινωνικός, με περικοπή σημαντικών κονδυλίων.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για ένα προϋπολογισμό, που θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της καινοτομίας και της απασχόλησης.

Θα έπρεπε να συζητάμε για το αύριο της Περιφέρειας Αττικής και πως θα εκμεταλλευτούμε με τον πιο παραγωγικό τρόπο τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Αντ’ αυτού, η σημερινή Περιφερειακή αρχή αδυνατώντας να ασκήσει μια σύγχρονη πολιτική, παραμένει προσκολλημένη στο χθες, προσπαθώντας μέσα από οικονομικές αλχημείες να ικανοποιήσει κομματικές σκοπιμότητες.

Σημαντικά έργα τα οποία θα δώσουν πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη χώρα παραμένουν ανενεργά οι έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Η ανακατασκευή παιδικών χαρών, ο καλωπισμός δημόσιων χώρων, η αγορά (μίσθωση) κτιρίου για τη στέγαση της Περιφέρειας Αττικής, τα μικρά σε κλίμακα έργα στα οποία έχετε στρέψει την προσοχή σας, είναι μεν καλά και απαραίτητα καθώς βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει στη Περιφέρεια και τα οποία θα είχαν προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα είχαν εκσυγχρονίσει την Περιφέρεια Αττικής, θα είχαν συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ καθώς θα είχαν συμπαρασύρει παράπλευρες επενδύσεις, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις αναγωγής της Περιφέρειας σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη.

Συμπερασματικά, είμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα προϋπολογισμό, που δεν φέρνει τίποτα καινοτόμο και χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι πραγματικά προσπαθείτε να υλοποιήσετε το επόμενο έτος.

Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη και αυτή θα έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις.

Για να υπηρετήσεις όμως αυτή την πολιτική, πρέπει να την πιστεύεις, να τη νοιώθεις, να την ζεις. Οι επενδύσεις για εμάς είναι επιλογή, ενώ για εσάς είναι ανάγκη όταν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά.

Σας ευχαριστώ.


  • 0

ΟΜΙΛΙΑΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα 28/11/2017

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω ειλικρινά, να εκφράσω τη θλίψη μου για τον τραγικό θάνατο 23 συμπολιτών μας, καθώς και την αγωνία μου για την τύχη των αγνοουμένων.

Δυστυχώς το 2014 σε ερώτηση τότε για τις πλημμύρες, σας είχα επισημάνει ότι θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα.

Ειλικρινά θα ήθελα να μην είχα επιβεβαιωθεί, όμως ήρθε η 15η Νοεμβρίου 2017 -τρία χρόνια μετά- και οι φόβοι μου δυστυχώς έγιναν πραγματικότητα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Δυτική Αττική, βρήκαν την περιοχή απροστάτευτη. Δεν έγινε καμιά ενέργεια για πρόληψη της συμφοράς με αποτέλεσμα να θρηνούμε πολλές ανθρώπινες ζωές και αμέτρητες καταστροφές στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο.

Εδώ και λίγες μέρες η πόλη της Μάνδρας είναι αγνώριστη, οι πολίτες της έχουν λυγίσει. Η απόγνωση έχει σκεπάσει τη ζωή τους.

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί, είχαμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για όσα βλέπαμε να συμβαίνουν.

Την ώρα που υπήρχαν νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι καταλαβαίναμε με όσα βλέπαμε, ότι δυστυχώς όσο περνούσε η ώρα ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, απλοί πολίτες αλλά και εκπρόσωποι των φορέων μας έλεγαν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο έχουν κολλήσει λόγω της γραφειοκρατίας.

Μιας γραφειοκρατίας που εσείς καταγγέλλατε πριν αναλάβετε την Περιφερειακή αρχή και που μέχρι σήμερα -τρία χρόνια μετά- δεν έχετε κάνει τίποτα για να την αντιμετωπίσετε και μάλιστα με Κυβέρνηση φιλικά προσκείμενη σε εσάς.

Ακούσαμε μάλιστα ότι για την τραγωδία ευθύνεται ο Δασάρχης.

Ακούμε την κυβέρνηση να ψελλίζει ότι φταίει η κλιματική αλλαγή.

Για τις πλημμύρες μέχρι το 2014 για ότι γινόταν έφταιγε η εκάστοτε Κυβέρνηση, για τις πλημμύρες από το 2014 και μετά φταίει η κλιματική αλλαγή.

Όταν το 2014 συζητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή τις τότε πλημμύρες θυμάμαι ότι ο αγαπητός κ. Γαβρίλης είχε πει ότι: «δεν φταίει η Περιφέρεια που έβρεξε. Όποιος το δηλώνει παρακαλώ να αποσυρθεί, είναι υπερβολή. Το δεύτερο, απουσίαζε η Περιφέρεια. Το είπε η εκπρόσωπος του Συνδυασμού 180ο. Δεν το λέει ο λαός, δεν το λένε οι πολίτες, δεν το λένε οι πληγέντες».

Αλήθεια τα ίδια ισχυρίζεστε και σήμερα;

Η Περιφέρεια δεν φέρει καμία ευθύνη;

Δεν είχατε προειδοποιηθεί από τη μετεωρολογική υπηρεσία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα;

Πως ακριβώς έκανε αισθητή την παρουσία της η Περιφέρεια εκείνες τις δύσκολες ώρες;

 

Τι έκανε για να προλάβει;

Δυστυχώς τίποτα!!!

Εσείς κ. Καραμάνο στην τοποθέτησή σας τον Οκτώβριο του 2014 λέγατε ότι «θα προχωρήσουμε με σχέδιο έχοντας σαν κατεύθυνση ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που θα λύσει το πρόβλημα σε λίγα χρόνια οριστικά στην Αττική, με συγκεκριμένα βήματα και με πολύ μεγάλη ευαισθησία στις περιοχές που ζουν αυτοί οι πολίτες που θέλουν να τους κάνουν κάποιοι πολίτες Β’ κατηγορίας».

Αλήθεια τι έγινε με το σχέδιο που θα εκπονούσατε;

Σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί;

Εδώ δεν είμαστε για να αντιπαρατεθούμε Κυρίες και Κύριοι και μάλιστα όταν υπάρχουν νεκροί. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε εδώ και τώρα και να δοθεί άμεση λύση.

Να δεχθώ ότι το 2014 ήσασταν νέα Περιφερειακή αρχή σήμερα όμως έχετε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Τρία χρόνια μετά τι έχετε κάνει;

Να σας πω εγώ τι έχετε κάνει.

Ένα εργάκι εδώ, ένα εργάκι παραπέρα που δεν συνδέονται καν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει πραγματικός συνολικός σχεδιασμός αλλά σχετίζεται με το ποιος Δήμος θέλει τι, και ποιος Δήμαρχος έχει καλές σχέσεις με την Περιφερειακή αρχή.

Αυτό το πράγμα έχει πάει μακριά. Όλο αυτό τον καιρό σας το είπαμε πολλές φορές ότι υλοποιείτε έργα βιτρίνας και δεν θέλετε να το καταλάβετε και έτσι φτάσαμε σήμερα εδώ.

Μεγάλη ευθύνη όμως έχει και η σημερινή Κυβέρνηση, καθώς είχε εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 76 εκ. ευρώ στη διάθεσή της για αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική και οφείλει σήμερα κιόλας να δώσει εξηγήσεις όχι μόνον γιατί δεν τα πραγματοποίησε, αλλά και που διοχέτευσε τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Μάλιστα, τα 76 εκ. ευρώ ήταν δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια και μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχονταν συνολικά σε 95 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις περιοχές που επλήγησαν, αν η Κυβέρνηση δεν είχε ολιγωρήσει.

Κυρίες και Κύριο Συνάδελφοι,

Όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν ενήμερη, ωστόσο υπήρχε έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες ενέργειες, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, όταν ήταν ήδη πολύ αργά.

Ειλικρινά δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν αυτός στην αντιπολίτευση και εμείς στην Κυβέρνηση, εάν είχε συντελεστεί μια τέτοια τραγωδία.

Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τον Δασάρχη, πίσω από τον κρατικό υπάλληλο, πίσω από έναν δικό σας υπάλληλο.

Για όλα μπορεί να φταίει ο δασάρχης. Για ένα πράγμα σίγουρα όμως δε φταίει, για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η διαχείριση της κατάστασης και η προστασία της ζωής των πολιτών, ήταν και είναι αποκλειστική δική σας ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Οκτώβριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031