ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 2018

  • 0

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 2018

Αθήνα 30/11/2017

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το έτος του 2018.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά προϋπολογισμό που καταθέτει η σημερινή Περιφερειακή αρχή και ο οποίος φυσικά συνοδεύεται –όπως και όλοι οι προηγούμενοι- από τις ίδιες τυμπανοκρουσίες αναφορικά με το κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό πρόσημο που παρουσιάζει.

Αυτά βέβαια ισχύουν μόνο στα χαρτιά, καθώς είναι πολύ πιθανό ο σημερινός προϋπολογισμός –όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι- να μην εφαρμοστούν και να μην εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Βέβαια αναμένουμε και φέτος η Περιφερειακή αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική, να βρει κάποια δικαιολογία και να μεταθέσει τις ευθύνες προκειμένου να δικαιολογηθεί για τη δική της ανικανότητα και κωλυσιεργία.

Να θυμίσω ότι για την αστοχία του Προϋπολογισμού του 2015 έφταιγε η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή που είχε την ευθύνη της κατάρτισής του.

Για την αστοχία του Προϋπολογισμού του 2016 έφταιγαν τα capital control και η στάση πληρωμών.

Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα σε ποιους λόγους οφείλεται η αστοχία του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα, τι είναι αυτό που θα αλλάξετε προκειμένου να μη χαθεί ένα ακόμη οικονομικό έτος.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Για μια ακόμη φορά, η Περιφερειακή αρχή χωρίς να έχει καμία απολύτως πρόθεση να συνεργαστεί και να ακούσει τις προτάσεις και από τις άλλες εκλεγμένες παρατάξεις, κατέθεσε τον Προϋπολογισμό του 2018.

Ένας προϋπολογισμός που συνοδεύεται από μεγάλα λόγια και από πολλά «θα».

Στην πράξη όμως, πρόκειται για ένα προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει ελάχιστη παραγωγή νέου έργου, θέτει υψηλούς αλλά ταυτόχρονα και ανέφικτους στόχους προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις, χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού αλλά και από ανισοκατανομή πόρων ανάμεσα στους δήμους της Αττικής χωρίς όμως να δικαιολογείται επαρκώς για πιο λόγο γίνεται αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι μη αναπτυξιακός, ελάχιστα κοινωνικός, με περικοπή σημαντικών κονδυλίων.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για ένα προϋπολογισμό, που θα έδινε ώθηση στην ανάπτυξη, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της καινοτομίας και της απασχόλησης.

Θα έπρεπε να συζητάμε για το αύριο της Περιφέρειας Αττικής και πως θα εκμεταλλευτούμε με τον πιο παραγωγικό τρόπο τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ.

Αντ’ αυτού, η σημερινή Περιφερειακή αρχή αδυνατώντας να ασκήσει μια σύγχρονη πολιτική, παραμένει προσκολλημένη στο χθες, προσπαθώντας μέσα από οικονομικές αλχημείες να ικανοποιήσει κομματικές σκοπιμότητες.

Σημαντικά έργα τα οποία θα δώσουν πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη χώρα παραμένουν ανενεργά οι έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Η ανακατασκευή παιδικών χαρών, ο καλωπισμός δημόσιων χώρων, η αγορά (μίσθωση) κτιρίου για τη στέγαση της Περιφέρειας Αττικής, τα μικρά σε κλίμακα έργα στα οποία έχετε στρέψει την προσοχή σας, είναι μεν καλά και απαραίτητα καθώς βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει στη Περιφέρεια και τα οποία θα είχαν προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα είχαν εκσυγχρονίσει την Περιφέρεια Αττικής, θα είχαν συνεισφέρει στην αύξηση του ΑΕΠ καθώς θα είχαν συμπαρασύρει παράπλευρες επενδύσεις, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις αναγωγής της Περιφέρειας σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη.

Συμπερασματικά, είμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα προϋπολογισμό, που δεν φέρνει τίποτα καινοτόμο και χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι πραγματικά προσπαθείτε να υλοποιήσετε το επόμενο έτος.

Η μόνη λύση είναι η ανάπτυξη και αυτή θα έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις.

Για να υπηρετήσεις όμως αυτή την πολιτική, πρέπει να την πιστεύεις, να τη νοιώθεις, να την ζεις. Οι επενδύσεις για εμάς είναι επιλογή, ενώ για εσάς είναι ανάγκη όταν δεν μπορείτε να τις αποφύγετε. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά.

Σας ευχαριστώ.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031