ΟΜΙΛΙΑΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

  • 0

ΟΜΙΛΙΑΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα 28/11/2017

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω ειλικρινά, να εκφράσω τη θλίψη μου για τον τραγικό θάνατο 23 συμπολιτών μας, καθώς και την αγωνία μου για την τύχη των αγνοουμένων.

Δυστυχώς το 2014 σε ερώτηση τότε για τις πλημμύρες, σας είχα επισημάνει ότι θα θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα.

Ειλικρινά θα ήθελα να μην είχα επιβεβαιωθεί, όμως ήρθε η 15η Νοεμβρίου 2017 -τρία χρόνια μετά- και οι φόβοι μου δυστυχώς έγιναν πραγματικότητα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Δυτική Αττική, βρήκαν την περιοχή απροστάτευτη. Δεν έγινε καμιά ενέργεια για πρόληψη της συμφοράς με αποτέλεσμα να θρηνούμε πολλές ανθρώπινες ζωές και αμέτρητες καταστροφές στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο.

Εδώ και λίγες μέρες η πόλη της Μάνδρας είναι αγνώριστη, οι πολίτες της έχουν λυγίσει. Η απόγνωση έχει σκεπάσει τη ζωή τους.

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί, είχαμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για όσα βλέπαμε να συμβαίνουν.

Την ώρα που υπήρχαν νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι καταλαβαίναμε με όσα βλέπαμε, ότι δυστυχώς όσο περνούσε η ώρα ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία, απλοί πολίτες αλλά και εκπρόσωποι των φορέων μας έλεγαν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο έχουν κολλήσει λόγω της γραφειοκρατίας.

Μιας γραφειοκρατίας που εσείς καταγγέλλατε πριν αναλάβετε την Περιφερειακή αρχή και που μέχρι σήμερα -τρία χρόνια μετά- δεν έχετε κάνει τίποτα για να την αντιμετωπίσετε και μάλιστα με Κυβέρνηση φιλικά προσκείμενη σε εσάς.

Ακούσαμε μάλιστα ότι για την τραγωδία ευθύνεται ο Δασάρχης.

Ακούμε την κυβέρνηση να ψελλίζει ότι φταίει η κλιματική αλλαγή.

Για τις πλημμύρες μέχρι το 2014 για ότι γινόταν έφταιγε η εκάστοτε Κυβέρνηση, για τις πλημμύρες από το 2014 και μετά φταίει η κλιματική αλλαγή.

Όταν το 2014 συζητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή τις τότε πλημμύρες θυμάμαι ότι ο αγαπητός κ. Γαβρίλης είχε πει ότι: «δεν φταίει η Περιφέρεια που έβρεξε. Όποιος το δηλώνει παρακαλώ να αποσυρθεί, είναι υπερβολή. Το δεύτερο, απουσίαζε η Περιφέρεια. Το είπε η εκπρόσωπος του Συνδυασμού 180ο. Δεν το λέει ο λαός, δεν το λένε οι πολίτες, δεν το λένε οι πληγέντες».

Αλήθεια τα ίδια ισχυρίζεστε και σήμερα;

Η Περιφέρεια δεν φέρει καμία ευθύνη;

Δεν είχατε προειδοποιηθεί από τη μετεωρολογική υπηρεσία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα;

Πως ακριβώς έκανε αισθητή την παρουσία της η Περιφέρεια εκείνες τις δύσκολες ώρες;

 

Τι έκανε για να προλάβει;

Δυστυχώς τίποτα!!!

Εσείς κ. Καραμάνο στην τοποθέτησή σας τον Οκτώβριο του 2014 λέγατε ότι «θα προχωρήσουμε με σχέδιο έχοντας σαν κατεύθυνση ένα συνολικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που θα λύσει το πρόβλημα σε λίγα χρόνια οριστικά στην Αττική, με συγκεκριμένα βήματα και με πολύ μεγάλη ευαισθησία στις περιοχές που ζουν αυτοί οι πολίτες που θέλουν να τους κάνουν κάποιοι πολίτες Β’ κατηγορίας».

Αλήθεια τι έγινε με το σχέδιο που θα εκπονούσατε;

Σε ποιο βαθμό έχει ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί;

Εδώ δεν είμαστε για να αντιπαρατεθούμε Κυρίες και Κύριοι και μάλιστα όταν υπάρχουν νεκροί. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε εδώ και τώρα και να δοθεί άμεση λύση.

Να δεχθώ ότι το 2014 ήσασταν νέα Περιφερειακή αρχή σήμερα όμως έχετε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης.

Τρία χρόνια μετά τι έχετε κάνει;

Να σας πω εγώ τι έχετε κάνει.

Ένα εργάκι εδώ, ένα εργάκι παραπέρα που δεν συνδέονται καν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει πραγματικός συνολικός σχεδιασμός αλλά σχετίζεται με το ποιος Δήμος θέλει τι, και ποιος Δήμαρχος έχει καλές σχέσεις με την Περιφερειακή αρχή.

Αυτό το πράγμα έχει πάει μακριά. Όλο αυτό τον καιρό σας το είπαμε πολλές φορές ότι υλοποιείτε έργα βιτρίνας και δεν θέλετε να το καταλάβετε και έτσι φτάσαμε σήμερα εδώ.

Μεγάλη ευθύνη όμως έχει και η σημερινή Κυβέρνηση, καθώς είχε εγκεκριμένους ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 76 εκ. ευρώ στη διάθεσή της για αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική και οφείλει σήμερα κιόλας να δώσει εξηγήσεις όχι μόνον γιατί δεν τα πραγματοποίησε, αλλά και που διοχέτευσε τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Μάλιστα, τα 76 εκ. ευρώ ήταν δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια και μαζί με την εθνική συμμετοχή ανέρχονταν συνολικά σε 95 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να θωρακίσουν τις περιοχές που επλήγησαν, αν η Κυβέρνηση δεν είχε ολιγωρήσει.

Κυρίες και Κύριο Συνάδελφοι,

Όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν ενήμερη, ωστόσο υπήρχε έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες ενέργειες, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, όταν ήταν ήδη πολύ αργά.

Ειλικρινά δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα έλεγε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν αυτός στην αντιπολίτευση και εμείς στην Κυβέρνηση, εάν είχε συντελεστεί μια τέτοια τραγωδία.

Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τον Δασάρχη, πίσω από τον κρατικό υπάλληλο, πίσω από έναν δικό σας υπάλληλο.

Για όλα μπορεί να φταίει ο δασάρχης. Για ένα πράγμα σίγουρα όμως δε φταίει, για τη διαχείριση της κατάστασης.

Η διαχείριση της κατάστασης και η προστασία της ζωής των πολιτών, ήταν και είναι αποκλειστική δική σας ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930