Category Archives: ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

  • 0

Ομιλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το Προϋπολογισμό 2019

Αθήνα 29/11/2018

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα για τον Προϋπολογισμό του 2019. Τον τελευταίο προϋπολογισμό που καταθέτει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, καθώς θα μεσολαβήσουν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019.

Για το λόγο αυτό, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η τωρινή Περιφερειακή Αρχή να μας παρουσιάσει το έργο της.

Να δώσει και σε εμάς αλλά και σε όλους τους πολίτες μια ξεκάθαρη εικόνα, για το έργο που έχει επιτελέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Να μας πει πως έχει βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, σε ποιο βαθμό έχει μειώσει τη γραφειοκρατία, ποια μεγάλα έργα ολοκλήρωσε, σε ποιες επενδύσεις προχώρησε αλλά και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και στο εξής.

Ωστόσο αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να σχηματίσουν μια απολογιστική εικόνα για τα πεπραγμένα της σημερινής περιφερειακής αρχής.

Ξέρετε είναι πολύ εύκολο κάθε χρόνο να έρχεστε εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να παρουσιάζετε ένα προϋπολογισμό που συνοδεύεται από τυμπανοκρουσίες, αναφορικά με το κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο που παρουσιάζει, γνωρίζοντας ότι έχετε ακόμη μακρά θητεία ως Περιφερειακή αρχή.

Γνωρίζοντας εκ των προτέρων, ότι και αν δεν υλοποιηθούν όσα περιέχονται στον Προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να έχετε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο.Είναι όμως τελείως διαφορετικές οι συνθήκες, όταν ξέρετε ότι εντός των επόμενων μηνών, θα πρέπει να υλοποιήσετε όλα αυτά για τα οποία επιλεγήκατε και απλά δεν κάνατε.

Γιατί το ξέρετε πολύ καλά, ότι οι πολίτες θα σας κρίνουν αρνητικά γιατί δεν κατορθώσατε να δώσετε λύση σε σημαντικά και χρόνια ζητήματα της Περιφέρειας Αττικής, αν λάβουμε υπ’ όψιν όσα λέγατε προεκλογικά, αλλά και σύμφωνα με όσα λέγατε σε κάθε προϋπολογισμό που έχετε καταθέσει έως σήμερα.

Τι και αν προβλέπετε στα χαρτιά ότι θα κάνετε αντιπλημμυρικά έργα και θα θωρακίσετε τις πληγείσες περιοχές στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Τι και αν προβλέπετε στα χαρτιά ότι θα λύσετε το ζήτημα των απορριμμάτων.

Τι και αν προβλέπετε στα χαρτιά δράσεις για την εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Διότι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά, είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτά που έχετε υποσχεθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Εκτός και αν θεωρείτε ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν αξία και το μοναδικό που αξίζει να ασχολείται όλα αυτά τα χρόνια η Περιφερειακή αρχή είναι η αγορά του νέου κτιρίου.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία, τη χαρά και όλα αυτά για τα οποία πανηγυρίζει η Περιφερειακή αρχή όχι γιατί είμαι απαισιόδοξη αλλά γιατί έχω ξεκάθαρη εικόνα για την Περιφέρεια αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Είναι πολύ πιθανό ο σημερινός προϋπολογισμός, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι, να μην εφαρμοστεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί να μην εκπληρωθούν διότι ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα εδώ αποτυπώνει ξεκάθαρα πέντε στοιχεία:

  1. Έλλειψη οράματος. Είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρη η απουσία ξεκάθαρου αναπτυξιακού σχεδίου και στόχων, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
  2. Αναποτελεσματικότητα Είναι αδιαμφισβήτητος ο αναποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των χρημάτων της Περιφέρειας, που επιβεβαιώνεται αφενός από τον αργό ρυθμό εκτέλεσης αναγκαίων έργων υποδομής. Αφετέρου, από τον πολύ χαμηλό ρυθμό υλοποίησης όσων προβλέπουν οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί.
  3. Εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Συνεχίζεται ο κατακερματισμός των πόρων της Περιφέρειας σε πολλά μικρά έργα, που δεν υπηρετούν ένα συνολικό αναπτυξιακό όραμα για την Αττική των επόμενων γενεών, αλλά υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις πελατειακές ανάγκες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας.
  4. Υποθήκευση του μέλλοντος μας. Είναι προφανής η στόχευση της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής να δεσμεύσει την επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σε ένα πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που ούτε ρεαλιστικό είναι, ούτε εφαρμόσιμο, αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση του.
  5. Αδιαφάνεια στην επιλογή των έργων. Τέλος, διατυπώνονται για μια ακόμη φορά έντονα ερωτήματα, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα προς ένταξη έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά κι αν αυτά υπηρετούν έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, η υπηρετούν απλά και μόνον μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα.

Είναι προφανές Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ότι για μια ακόμη χρονιά καταθέσατε έναν εικονικό προϋπολογισμό, γνωρίζοντας ότι

  • έχετε υποσχεθεί σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Αττικής, μέσω της υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, έργα που για να υλοποιηθούν απαιτούν πάνω από 2 δις ευρώ. Δηλαδή ποσά που ξεπερνούν 15 ετήσιους προϋπολογισμούς. • προωθείτε έργα που δεν υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για την Περιφέρεια, δεν δίνουν λύσεις και δεν αντιμετωπίζουν ριζικά τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.
  • δεν έχετε διεκδικήσει όλα αυτά τα χρόνια τίποτε αυτά που δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής από το Κεντρικό Κράτος. Κι όχι μόνον δεν τα έχετε διεκδικήσει, αλλά επιπλέον αναλάβατε να χρηματοδοτήσει από τα χρήματα των πολιτών της Αττικής δαπάνες που αποτελούν διαχρονικά ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής δαπάνες για την προμήθεια υλικών (π.χ. νοσοκομειακές γάζες) ή εξοπλισμού (π.χ. οχήματα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία), όταν αυτό αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους; Όταν με τα ίδια χρήματα μπορεί να εκτελέσει έργα όπως π.χ. η βελτίωση της ποιότητας του οδικού δικτύου της Αττικής, στο οποίο χάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπολίτες μας;

Η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή, υπόσχεται πράγματα που γνωρίζει ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Το ίδιο έκανε προεκλογικά στο Γραμματικό, στη Δυτική Αττική, στη Φυλή, πριν έρθει αντιμέτωπη με τις ψεύτικες υποσχέσεις της. Το κακό είναι όμως ότι δεν έμαθε από τα λάθη σας και επιμένει στην ίδια τακτική.

Άλλωστε είναι εξαιρετικά απίθανο, στο μικρό αυτό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, όλοι αυτοί οι στόχοι που θέτει ο Προϋπολογισμός του 2019 αλλά και όλοι αυτοί που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή όταν εκλέχτηκε να υλοποιηθούν αφήνοντας με τον τρόπο αυτό “κληρονομιά” στους πολίτες του Λεκανοπεδίου μόνον άλυτα ζητήματα.

Σε μια περίοδο που το ζητούμενο για την οικονομία και την κοινωνία είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση, στην Περιφέρεια Αττικής η σημερινή Διοίκηση επιλέγει αντί να χρηματοδοτεί έργα και παρεμβάσεις που δημιουργούν ανάπτυξη κι αυξάνουν την απασχόληση, να αυξάνει το ταμειακό υπόλοιπο του κορβανά της Περιφέρειας.

Προτεραιότητα για την κα Δούρου και τα στελέχη της Διοίκησης της είναι, να έχει “παρκαρισμένα” στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, αντί να χρηματοδοτεί με τα χρήματά μας αναγκαία έργα και παρεμβάσεις.

Αυτά τα 4,5 χρόνια, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής

  • Αδιαφορεί για τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών.
  • Έχει υπογράψει άγνωστο αριθμό προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους της Αττικής, χωρίς να έχει την ικανότητα να τις υλοποιήσει.
  • Αποδείχθηκε ανεπαρκής στην προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα της Περιφέρειας Αττικής.
  • “Πανηγυρίζει” για το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται το Ταμειακό Υπόλοιπο, αλλά κρύβει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία της να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα, στην αδυναμία της να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών τους πόρους της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του 2017 , όπου υλοποιήθηκε μόνο το 30% περίπου στις πληρωμές για επενδύσεις ενώ περίπου τόσες και είναι και οι προβλέψεις για το 2018.
  • Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις βασικές προμήθειες που καμία δεν προχωράει πέραν του 25-30%.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, οφείλει να μας δώσει λογαριασμό που θα αξιοποιηθούν τα 263.368.174,85 ευρώ που προβλέπονται στο φετινό λογαριασμό για επενδύσεις-έργα.

  • Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής αλλά και αποτελεσματικότητας των έργων που έχουν εγγραφεί;
  • Ποια προβλέπει ότι θα είναι τη χρονιά που έρχεται η απορροφητικότητα, με δεδομένη την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα τα προηγούμενα χρόνια;
  • Έχει υπολογιστεί η προστιθέμενη αξία των έργων;
  • Έχει γίνει μελέτη αξιολόγησης που να στοχεύει στη διατύπωση αξιολογικής κρίσης σχετικά με το βαθμό αντιστοιχίας των αποκομισθέντων ωφελειών από τα προγράμματα με τους σκοπούς και τους στόχους τους, με την αποτελεσματικότητα των δράσεων και την αποδοτικότητα της χρήσης των δαπανηθέντων πόρων αλλά και της συμμετοχής των Δήμων.

 

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο προϋπολογισμός του 2019, είναι ένας προϋπολογισμός αρκετά φιλόδοξος, με πολλά «θα» και υποσχέσεις. Ένας προϋπολογισμός που ικανοποιεί το ακροατήριο της Περιφερειακής αρχής, ο οποίος όμως δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της Περιφέρειας.

Είναι ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει ελάχιστη παραγωγή έργου, θέτει υψηλούς και ταυτόχρονα ανέφικτους στόχους προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. Στερείται ρεαλισμού κι αναπτυξιακού οράματος. Δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Αναπαραγάγει αδιέξοδα.

Για τους λόγους αυτούς εμείς δεν θα στηρίξουμε τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Είναι προφανές ότι η σημερινή Περιφερειακή αρχή αδυνατεί να ασκήσει μια σύγχρονη οικονομική πολιτική παραμένοντας προσκολλημένη στο χθες.

Σας ευχαριστώ.


  • 0

Ομιλία μου στο 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΒΡΥΝΑ ΣΤΟ 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Κύριε Πρόεδρε,

Η παράταξή μας, εδώ και επτά μήνες, βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, χωρίς ωστόσο να μένει αδιάφορη μπροστά στην οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα μας.

Ξεκινώντας το Σεπτέμβριο η διαδικασία εκλογής Προέδρου, χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί. Σήμερα, όμως βρισκόμαστε εδώ πραγματοποιώντας το  10ο Συνεδρίο.

Ενός Συνεδρίου, όπου τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις δικές τους θέσεις, να συνδιαμορφώσουν μαζί με την ηγεσία του κόμματος, τις πολιτικές της παράταξης στα κρίσιμα ζητήματα.

Σκοπός μας   θα πρέπει να είναι να αμβλυνθούν τυχόν εσωτερικές διαφωνίες – προβληματισμοί που είχαν προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές Προέδρου και δεύτερον, να δώσουν το περιθώριο στον κόσμο της παράταξης, να τοποθετηθεί –προφορικά ή γραπτά ώστε μέσα από τις δικές τους θέσεις και από τα συμπεράσματα να ενσωματωθούν στα τελικά κείμενα προς έγκριση στο Συνέδριό μας.

Κύριε Πρόεδρε,

το τελευταίο διάστημα, έχετε υποβάλλει στον Ελληνικό λαό, ένα μέρος των σημερινών δικών σας θέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης ως Αξιωματική αντιπολίτευση, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Γνωρίζουμε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν πλέον μαγικά ραβδιά. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω της αναποφασιστικότητας και διάφορων πολιτικών σκοπιμοτήτων, με το τίμημα δυστυχώς να το πληρώνει ακριβά ο Ελληνικός λαός, ενώ την ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει όμως να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε όλοι να βρεθεί λύση και διέξοδος. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την αποστολή αυτή, εσείς προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία, θα κληθείτε σύντομα να την αναλάβετε. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είναι μια Νέα Δημοκρατία, η οποία έχοντας αξιοποιήσει την ιδεολογική και πολιτική κληρονομιά της, θα μπορέσει να χτίσει την αξιόπιστη πολιτική πρότασή της για το μέλλον. Ελεύθερη, ανοιχτή, κρατώντας από το παρελθόν ότι την κάνει περήφανη, αφήνοντας πίσω ότι δυσάρεστο.

Θέλουμε μια Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.

Θέλουμε   μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον πυρήνα της Ευρώπης.

Θέλουμε μια Ελλάδα οχι ως επαίτης αλλά ως ισότιμο μέλος στην Ευρώπη.

Θέλουμε η Περιφέρεια  Αττικής στην οποία βρίσκομαι εκπροσωπόντας την παραταξή μας  να γίνει και μπορεί και πρέπει η σημαντικότερη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να μπορέσει να ανοιχτεί στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα από το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θέλουμε και πρέπει να πούμε  σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που ζούν στη Περιφέρεια Αττικής ότι, αν πορευτούμε με συνέπεια, μπορούμε να έχουμε ποιοτικές δουλειές για  πολλούς, και η  Αττική  να γίνει τόπος προσέλκυσης και όχι απώθησης των νέων της. Στις επόμενες εκλογές  θα πρέπει να έχουμε αλλάξει  την ψυχολογία των Ελλήνων και να έχουμε δυναμώσει να έχουμε πείσει και να κερδίσουμε την Περιφέρεια Αττικής

Στο 10ο Συνέδριο, ένα Συνέδριο αλλαγών, ανασυγκρότησης, αρχών και θέσεων, πρέπει να βγούμε όλοι από αυτή τη διαδικασία, πιο δυνατοί, πιο αλληλέγγυοι, πιο έτοιμοι.

Από το Συνέδριο, θα κρίνουν οι πολίτες, αν πράγματι αλλάζουμε, αν μπορούν να μας εμπιστευθούν για άλλη μια φορά και αν τα λάθη μας, μας έγιναν μάθημα.

Εν όψει της τροποποίησης του Καταστατικού στο Συνέδριο, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, η εντυπωσιακή προσέλευση των μελών του κόμματος στις εκλογές για τα όργανα της Περιφερειακής οργάνωσης, καθώς και ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων.

Σε ότι αφορά στην Πολιτική Επιτροπή, όντως είναι ένα πολυπληθές όργανο,550 ατόμων περίπου όμως αυτοί που εκλέγονται είναι 150 και όλοι οι άλλοι ex officio.

Ως εκ τούτου,ας παραμείνει ο αριθμός των ατόμων που θα εκλέγονται σε 150 και ex officio όσοι βρίσκονται πρόεδροι σε τριτοβάθμια όργανα ,σε κοινωνικούς εταίρους και στα επαγγελματικά επιμελητήρια.

Οι Βουλευτές, οι Περιφερειαρχές και Δήμαρχοι  έχοντας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το λαό, σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία εκλογής, γιατί αυτό πιθανόν να επηρεάζει τους ψηφοφόρους.

Κλείνοντας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο συνέδριο και τα αποτελέσματα του να δώσουν νέα πνοή στη πορεία της ΝΔ.

vryna2


  • 0

Υποψήφια Πολιτικής Επιτροπής – 10ο Συνέδριο

Φίλες και φίλοι συμμαχητές,

Εύχομαι η Ανάσταση του Κυρίου, να σηματοδοτήσει για όλους μας μια νέα αρχή, που τόσο έχουμε ανάγκη, σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα -που η χώρα μας διέρχεται μια πολύπλευρη κρίση και που συνεχώς εντείνεται λόγω της αναποτελεσματικής διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ- τα μηνύματα των Άγιων Ημερών του Πάσχα, είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

fin_teliko

Αγαπητή συναγωνίστρια,

Αγαπητέ συναγωνιστή.

Ξεκινάμε με θετικό πρόσημο το 10ο Εθνικό Συνέδριο, για εσωκομματική ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας, για να κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η μαζική συμμετοχή όλων μας στο 10ο Εθνικό Συνέδριο, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, για να στείλουμε τα μηνύματα της ενότητας, της ελπίδας και της ανάγκης άμεσης αλλαγής της κυβέρνησης.

Σε προσωπικό επίπεδο, η ιδεολογική ταυτότητα και πολιτική μου πορεία, είναι με τους περισσότερους από εσάς, κοινή.

Υπηρέτησα και υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις, από όπου μου ζητήθηκε, τη μεγάλη μας παράταξη.

Πίστευα και πιστεύω ακράδαντα, στην ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στη σημερινή χρονική συγκυρία που η χώρα κλυδωνίζεται από σοβαρά προβλήματα.

Πάλεψα και παλεύω για τις αξίες της παράταξής μας, από τη θέση της Περιφερειακής Συμβούλου και της Γραμματέως του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, συμμετέχοντας έτσι στον αγώνα που ξεκίνησε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποφάσισα να ζητήσω τη ψήφο σας, τη ψήφο των συναδέλφων – συνέδρων για την εκλογή μου στην Πολιτική Επιτροπή, έχοντας σταθερή την πεποίθηση ότι στο νέο ξεκίνημα, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ανθρώπους που αποδεδειγμένα μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν.

Στο 10ο Εθνικό Συνέδριό μας, βάζουμε τις βάσεις για μια νέα αρχή.

Ζητώ τη στήριξη σας, για να εκπροσωπήσω τις κοινές μας ιδέες, για μια νέα Νέα Δημοκρατία, χρήσιμη για την πατρίδα.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς και εκτίμηση,

Φωτεινή Βρύνα

Μέλος Π.Ε.

Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

Δείτε την επιστολή μου εδώ.


Ομιλία μου στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος

Ομιλία μου στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος στις 24/07/2015

Κυρίες και Κύριοι,

Κύριε Πρόεδρε

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας.

Σε αυτή τη συγκυρία, πιστεύω ότι θα είναι έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες, να εγκλωβιστούμε ως παράταξη, στην εσωστρέφεια και την προσωπική στρατηγική.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η ηρεμία, η σταθερότητα και η ομαλότητα.

Ο χρόνος είναι μπροστά μας, για να πάμε σε συνέδριο και εκεί να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να αποφασίσουμε.

Κυρίες και Κύριοι,

Αισίως συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από τη μεταπολίτευση, από την 24η Ιουλίου 1974, από το ξεκίνημα της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Μια ημερομηνία ορόσημο, για τις πολλές και μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην κοινωνία και τις πολλές αντιφάσεις της ταλαιπωρημένης Δημοκρατίας.

Η ενότητα της Κεντροδεξιάς, δεν είναι σήμερα ένα βολικό ιδεολόγημα, αλλά μια απαραίτητη ανάγκη, τόσο σε επίπεδο ιδεών, όσο και σε επίπεδο λαϊκής βούλησης. Αρκεί να στηρίζεται όχι μόνο στην κομματική της βάση, αλλά και σε μια καθαρή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα.

Η σημερινή ελληνική κεντροδεξιά, εκτός από Δημοκρατική, Ευρωπαϊκή, Μεταρρυθμιστική, πρέπει να πάρει και χαρακτηριστικά αστικής, παραγωγικής ανασύστασης, εθνικής αναδημιουργίας του τόπου και να εντάξει και νέα σύγχρονα ρεύματα σκέψης.

Με διακριτή αφήγηση διακυβέρνησης, όσον αφορά στη δυνατότητα διαμόρφωσης συνασπισμών, κυρίως κυβερνητικών.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο Πρόεδρός μας, ο Βαγγέλης Μειμαράκης, είναι άνθρωπος που πέρασε από όλες τις κομματικές θέσεις και είναι σίγουρο ότι εκφράζει τη συνείδηση της παράταξης.

Όλα αυτά τα χρόνια, με τη στάση και την πορεία του, απέδειξε ότι δρα συλλογικά και ενωτικά.

Επειδή το επόμενο διάστημα, ενδέχεται να υπάρξουν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, πρέπει να έχει ισχυρή πολιτική εντολή και εξουσιοδότηση, ώστε να μπορέσει να πάρει και να διαχειριστεί αποφάσεις.

Πρέπει να έχει –και είμαι σίγουρη ότι θα έχει- τη στήριξη όλων όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Σας ευχαριστώ.


Ομιλία μου στο 9ο Συνέδριο ΝΔ

Ομιλία μου στο 9ο Συνέδριο ΝΔ

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Με τη σύγκλιση του ένατου συνεδρίου του κόμματός μας, άρχισε και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος για μια σειρά θεμάτων.

Ο διάλογος αυτός κορυφώθηκε με τη διοργάνωση των προσυνεδρίων σε όλη την Ελλάδα και με ημερήσια διάταξη, θεματικές ενότητες, που στο σύνολό τους, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της πολιτικής μας ζωής.

Στην πορεία αυτή, τον κορυφαίο καθοδηγητικό λόγο προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς.

Θελήσαμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες, να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα, στα οργανωτικά θέματα του κόμματος.

Θέλαμε να πούμε στα μέλη μας, αλλά και σε όλη την κοινωνία, ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα ζωντανός πολιτικός οργανισμός, που έχει τη δυνατότητα να μετεξελίσσεται, σύμφωνα με τα μηνύματα της Ελληνικής Κοινωνίας και τις απαιτήσεις της εποχής.

Θελήσαμε να πούμε, ότι είμαστε αντίθετοι στις απόπειρες απαξίωσης των κομμάτων, ως θεσμοθετημένων οργάνων του πολιτικού συστήματος.

Θέλουμε να πούμε, ότι, για μας, ενδιαφέρον έχει, τα μέλη μας να έχουν άποψη και να συζητούν με το σύνολο των συμπολιτών μας.

Θέλουμε να πούμε ότι για μας, το πιο σημαντικό είναι η ποιοτική αναβάθμιση, παρά ο αριθμός των Οργανώσεων και των μελών.

Θέλουμε να πούμε ότι στη Ν.Δ., υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, ο αμοιβαίος σεβασμός όλων των συμμαχητών, που εθελούσια εντάχθηκαν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλουμε πούμε ότι η κάρτα μέλους της Νέας Δημοκρατίας είναι κάρτα τιμής, για όλους εμάς, που ανήκουμε σ’ αυτήν τη μεγάλη παράταξη, την παράταξη που δικαιώθηκε διαχρονικά σε όλες τις μεγάλες της επιλογές.

Θέλουμε να πούμε ότι εμείς σεβόμαστε το κράτος, το οποίο με εντολή του Ελληνικού Λαού υπηρετούμε.

Θέλουμε να πούμε σε όλο τον ελληνικό λαό, ότι όποιος σφετεριστεί την τιμητική ιδιότητα του μέλους, δεν μπορεί να είναι συμμαχητής, δεν μπορεί να είναι συνάδελφος και αναλαμβάνει την ευθύνη της μοναχικής του πορείας.

Θέλουμε να πούμε ότι είμαστε περήφανοι για το παρελθόν, το παρόν και τους στόχους του μέλλοντος του κόμματός μας.

Γι’ αυτό χρέος όλων μας είναι, καθημερινά, να δείχνουμε την ποιοτική μας διαφορά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νέας Διακυβέρνησης, που μας καθιστούν χρήσιμους στην Ελληνική Κοινωνία.

Εγγύηση οι ιδέες της παράταξης.

Εγγύηση ο πολιτικός λόγος του αρχηγού, του Αντώνη Σαμαρά. Εγγύηση το ήθος και η πολιτική συμπεριφορά όλων μας, που πρέπει να γίνεται καθημερινά πράξη.

Να μη στεκόμαστε στα λόγια – στη θεωρία, να ακολουθούμε το παράδειγμα του προέδρου, τη συμπεριφορά του οποίου αγκαλιάζει ο κόσμος, κι επικροτεί το σύνολο της κοινωνίας, ανεξάρτητα, με το τι ψηφίζει.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ζούμε σε μια εποχή σαρωτικών και επαναστατικών αλλαγών, που αφορούν σε όλους τομείς της ζωής μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Οι αλλαγές στη τεχνολογία, στη γνώση, στην πληροφόρηση, στις κοινωνικές δομές, στα σύνορα, στις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες, ακόμα και στα πιστεύω του καθενός είναι καθημερινές και αλλεπάλληλες.

Μέσα σε αυτό το διαδραστικό και ευμετάβλητο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα έχει την ατυχία να διέρχεται μια από τις ποιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, βιώνοντας τις οδυνηρές συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που πλήττει σοβαρότερα τις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου αλλά και στο σύνολο της, την Ευρωζώνη.

Οι συνέπειες της πενταετούς πλέον οικονομικής κρίσης, είναι εμφανείς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, με χαρακτηριστικότερες όλων, τη σοβαρή μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση ομάδων του πληθυσμού.

Υπό αυτές τις δύσκολες για τη χώρα συνθήκες, πριν από περίπου ένα χρόνο, η Νέα Δημοκρατία πήρε εντολή από τον Ελληνικό λαό, να ηγηθεί μιας δύσκολης προσπάθειας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Κύριο μέλημά της, ήταν να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να βελτιώσει τους όρους δανεισμού της χώρας από τους εταίρους της. Παράλληλα, καλείται στο εσωτερικό, να αναδιοργανώσει τον κρατικό μηχανισμό, να προχωρήσει σε βαθιές και ίσως πρωτόγνωρες για το Ελληνικό κράτος μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες ώστε να μπει η χώρα άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης.

Μια τέτοια προσπάθεια όμως, απαιτεί και προϋποθέτει την προσπάθεια όλων των Ελλήνων. Οι απαιτήσεις του σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται με βάση τα διλήμματα και τις περιχαρακώσεις του παρελθόντος.

Το σημαντικότερο όμως όλων εκείνων των επειγόντων καθηκόντων στα οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα, είναι να διαγνώσουμε, να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε τη κρίση που πλήττει όλο και περισσότερες χώρες και να δώσουμε αποτελεσματικές και βιώσιμες απαντήσεις.

Να εκπονήσουμε ένα ρεαλιστικό, μα πάνω απ’ όλα σύγχρονο σχέδιο, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο θα βγάλει ισχυρότερη τη χώρα από τη κρίση και θα την οδηγήσει ξανά στο δρόμο της προόδου διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών και των νοικοκυριών της, μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής ασφάλειας.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Είμαστε δίχως αμφιβολία σε μια καμπή της σύγχρονης Ιστορίας μας. Είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε ως «το τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης». Αναζητούμε ένα σύγχρονο, οραματικό και συγχρόνως ρεαλιστικό λόγο.

Το όραμά μας για το αύριο, για την χώρα μας, θα πρέπει να έχει ως στόχο να κινητοποιήσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε για την πραγματική ανάπτυξη, αλλά και για την υπέρβαση της κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα «Φιλελεύθερο».

Ιδεολογία μας ο «Κοινωνικός Φιλελευθερισμός».

Η Νέα Δημοκρατία ως λαϊκό και όχι ταξικό κόμμα, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες κάθε κοινωνικοοικονομικής θέσης.

Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, είναι ανθρωποκεντρική ιδεολογία ,αφού έχει στο επίκεντρό του την προσωπικότητα του Ανθρώπου, την Ευθύνη, τις Ανάγκες και τις σχέσεις του Ανθρώπου.

Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός είναι «Κοινωνικός» γιατί γνωρίζει ότι τα άτομα δρουν με αξίες και πρότυπα, όχι το καθένα μόνο του εναντίον όλων των άλλων, αλλά μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία. Είναι «Φιλελευθερισμός» γιατί στηρίζεται στην απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τον κρατισμό.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

για να ξεπεράσουμε τη κρίση, απαιτείται συλλογική και υπεύθυνη προσπάθεια, με κατάθεση σύγχρονων και ολοκληρωμένων προτάσεων που θα αφορούν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στο να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση του κράτους με έμφαση στην ευνομία, στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στην ευκαιρία για εργασία και στην οικονομική πρόοδο.

Στον Τομέα της Οικονομίας

Η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Οικονομίας μέσα από στείρους δογματισμούς. Ο σωστός και βιώσιμος δρόμος, είναι η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσα από την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανάδειξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως μοχλού ανάπτυξης.

Οι Προτάσεις μας αφορούν:

  • Στη Στήριξη της Ανταγωνιστικότητας στην οικονομία και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
  • Στη Μείωση της υπερβολικής ρύθμισης των αγορών και ανάδειξη του ελεύθερου υγιούς ανταγωνισμού.
  • Στο Σπάσιμο των «Εναρμονισμένων Πρακτικών» στο εμπόριο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στα ασφάλιστρα, ώστε να πέσουν οι τιμές προς όφελος των Ελληνικών νοικοκυριών.
  • Στη Διασφάλιση αυστηρών και σταθερών κανόνων λειτουργίας της αγοράς που θα επιτρέπουν το μακροχρόνιο προγραμματισμό από τις επιχειρήσεις.
  • Στη Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από Ευρωπαϊκά Κονδύλια και αύξηση της ρευστότητας της αγοράς.
  • Στην Ελάφρυνση της φορολογίας για τα Ελληνικά νοικοκυριά, μέσα από ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου η φορολογία κάθε νοικοκυριού θα είναι σύμφωνη με την χρηματοδοτική τους ευχέρεια αλλά και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Διασφάλιση προϋποθέσεων εύρεσης εργασίας

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, κυρίως ανάμεσα στους νέους, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία αλλά και αποτελούν το αύριο αυτού του τόπου, απειλεί τη κοινωνική συνοχή της χώρας. Οι προεκτάσεις του φαινομένου αυτού είναι ποικίλες και επηρεάζουν σημαντικά και άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ακολουθηθεί και να ενθαρρυνθεί μια ακριβώς αντίστροφη πορεία από τη σημερινή: αντί να επιδοτούμε την ανεργία να επιδοτούμε την εργασία.

Διασφάλιση Κοινωνικής Σταθερότητας

  • Ενίσχυση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και πρωτοβουλίας μέσα από την παροχή ελευθερίας επιλογών στους πολίτες.
  • Κατοχύρωση της Κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης με την προώθηση μιας πολιτικής στήριξης των ασθενέστερων.
  • Εδραίωση της ποιότητας στη Δημοκρατία με τη δημιουργία μιας Πολιτείας νόμων, θεσμών και Δικαίου που έχουν ως στόχο την κατοχύρωση της διαφάνειας και της προστασίας των πολιτών.
  • Εκκαθάριση και κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας
  • Επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης

Εξασφάλιση υψηλού επιπέδου Παιδείας

Θεμελιακό συστατικό στοιχείο προόδου και ανάπτυξης της Ελλάδας είναι η Παιδεία και η μόρφωση αφού συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ηθικού και νοηματικού σκελετού της κοινωνίας.

 

Οι Προτάσεις μας αφορούν:

  • Στην Αύξηση της ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου
  • Στην Αξιοποίηση του Ανθρώπινου δυναμικού μέσω της εκπαίδευσης και όχι σπατάλη του ή διαρροή του στο εξωτερικό.
  • Συνεχή και αμερόληπτη αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, συμπεριλαμβανομένων και των διδασκόντων σε αυτά, έτσι ώστε να υπάρξει βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε και να ευχηθούμε να γίνει το 9Ο Συνέδριο απαρχή, για μια νέα πορεία και στα οργανωτικά μας θέματα.

Δεν πρόκειται να κομματικοποιήσουμε το κράτος, δεν πρόκειται να κρατικοποιήσουμε το κόμμα.

Με την απόφαση του 9ου Συνεδρίου κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό, θα έλεγα, καθοριστικό βήμα, για τη θωράκιση της κρατικής μηχανής και το σεβασμό της ιστορικής διαδρομής του κάθε στελέχους μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε περισσότερα.

Η κοινωνία το πιστεύει και το περιμένει.

Και για να γίνει αυτό πρέπει, όλοι εμείς που εθελούσια ενταχτήκαμε στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουμε ένα κόμμα ανοιχτό στα μηνύματα της κοινωνίας. Ένα κόμμα, που θα υπηρετεί το γενικό καλό, τα καλό της πατρίδας μας.

Αυτή νομίζω ότι είναι η δικαίωση κάθε μιας και κάθε ενός Νεοδημοκράτη αγωνιστή. Να είναι μέλος μιας πλατιάς ομάδας ανθρώπων, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, που η κοινωνία κατέστησε πλειοψηφικό ρεύμα, για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ!


  • 0

Ομιλία μου στο Προσυνέδριο Ναυπλίου για το 8ο συνέδριο

Ομιλία μου στο Προσυνέδριο Ναυπλίου για το 8ο συνέδριο

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρώπη,

ήταν ένας συνεχής αγώνας,

για την ισότιμη παρουσία της

σε μια ένωση αναπτυγμένων κρατών.

Ο εφησυχασμός και η λάθος εκτίμηση των δεδομένων,

αποτελούσαν τον μόνιμο κίνδυνο εκτροχιασμού

της Ελλάδος από αυτόν τον μεγάλο στόχο.

Τα λάθη και ο λαϊκισμός που επικράτησε

για μεγάλα διαστήματα, στην πολιτική ζωή του τόπου μας,

έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα.

Είναι εμφανές, πως η Ελληνική οικονομία,

διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της,

με αποτέλεσμα, οι επόμενοι μήνες, τα επόμενα έτη,

να χαρακτηρίζονται από χαμηλή ή καθόλου ανάπτυξη,

από μείωση της ανταγωνιστικότητας

και από αύξηση της ανεργίας.

Και αυτό γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά, που ένα κόμμα

που κέρδισε τις Εθνικές Εκλογές

και μάλιστα με εντυπωσιακή διαφορά

πέτυχε τόσο γρήγορα όχι μόνον να αθετήσει

τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά επί της ουσίας,

να λάβει πολύ σκληρότερες αποφάσεις

ακόμη και από εκείνες που χαρακτήριζε

μέχρι πρότινος ολέθριες για τη χώρα.

Τώρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι,

το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές δεν είχε πρόγραμμα,

δεν είχε σχέδιο.

Υποσχέθηκε πολλά και τώρα στην προσπάθεια του,

να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα,

φορτώνει όλες τις ευθύνες στο παρελθόν.

Είναι η εύκολη λύση.

Η ιστορία όμως,

όταν τα γεγονότα πάρουν τις πραγματικές τους διαστάσεις,

 όταν ο ρεαλισμός και η λογική

επιστρέψουν στην πολιτική μας ζωή,

θα γραφεί χωρίς τις σημερινές υπερβολές.

Είναι λοιπόν εύκολο να διαπιστώσει κανείς,

πως, τα θέματα που πραγματεύεται το παρόν προσυνέδριο

είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ.

Είναι ανάγκη, να διατυπωθούν απόψεις, ιδέες και προτάσεις προκειμένου η χώρα μας να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την κρίση που διέρχεται και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Είναι ανάγκη, μέσα στο πλαίσιο του κοινωνικού φιλελευθερισμού, να κάνουμε την σύνθεση των ιδεών μας προκειμένου

να προχωρήσουμε μπροστά.

Φίλες και Φίλοι,

 Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, στηρίζει την ανταγωνιστικότητα

των αγορών και προσπαθεί να τις απελευθερώσει από δύο δυνάστες:

Από τη μία πλευρά, από το κράτος, την υπερ-φορολόγηση,

την υπερρύθμιση και τη γραφειοκρατία.

Από την άλλη, από τις μονοπωλιακές πρακτικές

και τα ολιγοπώλια του ιδιωτικού τομέα, από τους οικονομικούς κολοσσούς, που συνήθως διαπλέκονται με το κράτος

και το υποτάσσουν στις θελήσεις τους,

δημιουργώντας «εμπόδια εισόδου» για τις νέες επιχειρήσεις

καθώς και τα φαινόμενα γιγαντισμού που εμποδίζουν

τη «διάχυση» της ανάπτυξης

και την αυτοτροφοδοτούμενη αναπτυξιακή δυναμική.

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός υποστηρίζει την αναδιανομή

 – όχι μόνον του εισοδήματος, αλλά και ευκαιριών –

κυρίως επιχειρηματικών ευκαιριών.

Κυρίες και Κύριοι

Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης, προσπαθήσαμε

να διαμορφώσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο,

να ξεπεράσουμε χρόνιες στρεβλώσεις

που καθήλωναν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου στην απραξία.

Θελήσαμε, από την πρώτη στιγμή να διαμορφώσουμε

μια νέα αντίληψη για την επιχειρηματικότητα,

να ενισχύσουμε το επιχειρείν, μέσα από την απλούστευση

των διαδικασιών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας

και τη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.

Ότι έγινε χθες μπροστά στη διεθνή οικονομική κρίση

δεν δείχνει αρκετό.

Χρειάζονται νέες πρωτοβουλίες.

Είναι επίσης σίγουρο πως με ευχολόγια,

δεν θα αντεπεξέλθουμε την κρίση.

Στόχος μας πρέπει να είναι:

  • Η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στην περιφέρεια.
  • Η μακροοικονομική ανάπτυξη και η σταθερότητα που αποτελούν σημαντικά στοιχεία ενθάρρυνσης επενδύσεων.
  • Η διαδικασία ανοίγματος όλων των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας.

Χρειάζεται ενθάρρυνση των δραστηριοτήτων που αλληλοστηρίζουν τον τουρισμό, τη μεταποίηση, τον πρωτογενή τομέα.

Ιδίως μάλιστα δραστηριότητες που αναδεικνύουν

τα τοπικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής.

Θα πρέπει να περιορίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα στις περιφέρειες και να αναζητήσουμε

τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας,

ώστε να ενθαρρυνθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Η ανάπτυξη όμως του υγιούς και θεμιτού ανταγωνισμού

χρειάζεται καλλιέργεια καταναλωτικής συνείδησης

και διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης

μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Την ίδια ώρα για την αναβάθμιση της παραγωγικότητας,

απαιτείται να έχουμε νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα

και νέες μεθόδους παραγωγής και διάθεσης αυτών.

Σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ανταγωνιστικότητα,

την ανάπτυξη και την απασχόληση, σημαντικό ρόλο μπορούν

να παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άλλωστε, κεντρικός στόχος όλων των δράσεων

για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη,

θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της απασχόλησης

και η μείωση της ανεργίας,

η δημιουργία νέων και ποιοτικά καλύτερων θέσεων εργασίας.

Και για να επιτύχουμε αυτό το στόχο χρειάζεται πλαίσιο που

θα στηρίζει τις ίσες ευκαιρίες καθώς και την ανάγκη

για εκπαίδευση και κατάρτιση,

την αξιοποίηση της κοινωνίας της πληροφορίας

και την προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας του δημόσιου τομέα,

με γνώμονα την ποιότητα των υπηρεσιών,

την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του,

την υψηλότερη απόδοση,

καθώς και την αξιοπιστία προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία.

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Σήμερα, σ’ αυτή τη νέα πορεία

Μπορούμε να εμπιστευθούμε τις αρχές, τις ιδέες και αξίες

της παράταξης μας.

Μπορούμε και πρέπει να εμπιστευτούμε το κόμμα μας,

να εμπιστευτούμε τον  Πρόεδρό μας τον Αντώνη Σαμαρά.

Μπορούμε να εμπιστευθούμε τους ανιδιοτελείς συμμαχητές μας

που πρόσφεραν και προσφέρουν.

Όλοι μαζί να προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα.

Βήματα πιο τολμηρά, πιο ειλικρινή, πιο θαρραλέα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στον πολίτη με ένα κόμμα αποτελεσματικό πιο ανοικτό στην κοινωνία.

Ευχαριστώ


Παρέμβαση στο Προσυνέδριο της Γραμματείας Γυναικών στην Αθήνα για το 7ο Συνέδριο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ  ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ 7o ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

«Θέλουμε τη γυναίκα να συμμετέχει στην παραγωγή και στην κοινωνία. Θέλουμε να τη βοηθήσουμε να παίξει ισότιμο ρόλο στην κοινωνία και πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικογένεια. Με τον άντρα συμπαραστάτη της και όχι ανταγωνιστή της. Την ανάδειξη γυναικών στα δημοκρατικά όργανα τη νοιώθουμε ως πραγματική ανάγκη, όχι ως υποχρέωση που μας την επιβάλλουν οι «ποσοστώσεις» ήταν τα λόγια του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με το ρόλο των γυναικών από εδώ και στο εξής τόσο στην κοινωνία όσο και στο ίδιο το κόμμα.

Η ισότητα γυναικών και ανδρών αποτελεί αναμφισβήτητα βασική αρχή της δημοκρατίας και θεμελιώδη ανθρώπινη αξία. Η αναγνώριση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, η μαζική συμμετοχή τους στην εκπαίδευση και στις οικονομικές δραστηριότητες, οι αλλαγές στους ρόλους των δύο φύλων και στη δομή της οικογένειας και η διεκδίκηση ίσης συμμετοχής γυναικών/ανδρών στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η δημιουργία ενός ειρηνικού κόσμου, η μετατροπή της κουλτούρας της βίας σε κουλτούρα ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας, όπου όλοι οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα τα παιδιά, θα έχουν δικαίωμα στη ζωή, στη στέγαση, στη μόρφωση και στην ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, την εθνικότητα, το φύλο ή τη θρησκεία τους, είναι ένα όραμα που ιδιαίτερα εμπνέει και κινητοποιεί τις γυναίκες.

Για τις γυναίκες του κόσμου, η ειρήνη και η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αποτελούν απλά μια ιδέα, αλλά μια δυνατότητα που μπορεί να εγγυηθεί μία αξιοπρεπή ζωή για όλους και όλες, αλλά και για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Η μαζική είσοδος των γυναικών στην πολιτική και η «ισορροπία ισχύος» των φύλων είναι η μοναδική ελπίδα για ανανέωση και εξανθρωπισμό της πολιτικής και της κοινωνίας.

Μια ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στους θεσμούς της δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι το φυσικό αποτέλεσμα της εκπληκτικής προόδου των γυναικών. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι αυτονόητο. υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη τυπική ισότητα και στη πραγματικότητα, όπως αυτή απεικονίζεται στα χαμηλά ποσοστά πολιτικής συμμετοχής των γυναικών.

Ταυτόχρονα η βία κατά των γυναικών, η σωματεμπορία, η αυξημένη ανεργία, η ασυμβατότητα επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η ανεπάρκεια υποδομών φροντίδας των παιδιών και της τρίτης ηλικίας, συνιστούν καυτά προβλήματα που απαιτούν λύσεις, αφού συνδέονται άμεσα, τόσο με την παραβίαση δικαιωμάτων, όσο και με τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο ρόλος των πολιτικών ηγεσιών είναι καθοριστικός, αφού με μέτρα “θετικών δράσεων” μπορούν να υπερβούν τις συνέπειες του ιστορικού αποκλεισμού των γυναικών από το δημόσιο βίο και να ενισχύσουν  τη συμμετοχή τους στη πολιτική.

Στη χώρα μας, η απόφαση της ΝΔ να καθορίσει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 30% και για τα δύο φύλα στα κομματικά όργανα, αποτελεί χωρίς αμφιβολία μέτρο που ενθαρρύνει και ενισχύει τη συμμετοχή των γυναικών στη πολιτική. Σημαντικό επίσης βήμα προόδου συνιστά και η υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών, τουλάχιστον κατά το 1/3, στα ψηφοδέλτια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι γυναίκες αποτελούν το μισό της παγκόσμιας πηγής ανθρώπινου δυναμικού, ικανοτήτων και ταλέντων. Η φτωχή παρουσία των γυναικών στα κέντρα πολιτικών αποφάσεων σημαίνει φτώχεια και στέρηση από τη μη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων.

Σε αυστηρά νομικό επίπεδο, οι γυναίκες σήμερα απολαμβάνουν την ισότητα με τους άνδρες με το λαθεμένα χαρακτηριζόμενο ως «ισχυρό» φύλο. Στην πολιτική, δεν υπάρχει τίποτα που να διαχωρίζει τυπικά μία γυναίκα από έναν άνδρα. Και οι δύο μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα με τους ίδιους όρους και το μόνο που θα τους κρίνει είναι η ελεύθερη λαϊκή ψήφος. Στις νομικά πολιτισμένες χώρες, θεωρώ πως η ισότητα των δύο φύλων αποτελεί, ή τουλάχιστον οφείλει να αποτελεί, μία αυτονόητη έννοια, ένα αξίωμα, έναν στόχο που πρέπει να επιτευχθεί όχι απλά ως κοινωνική επιταγή, αλλά ως πολιτισμική αναγκαιότητα.

Το πρόβλημα της (αν)ισότητας ξεκινά από κοινωνικά και πολιτιστικά κατάλοιπα, που άπτονται περισσότερο των πεδίων της ψυχολογίας, της ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας. Όσο και αν προσπαθήσει ο νομοθέτης να δημιουργήσει μια κατάσταση ισονομίας, ισότητας ευκαιριών και δικαιωμάτων, μεταξύ των δύο φύλων, τα αιτία που δημιούργησαν την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης του νομοθέτη κινούνται σε ένα πεδίο τόσο ανθρώπινο που η αντιμετώπιση τους με νομικά μέσα αποτελεί μόνο ένα μέρος της λύσης.

Το πρόβλημα εμφανίζεται στο πεδίο της επιλογής. Όσο σημαντική είναι η δυνατότητα μιας γυναίκας να είναι υποψήφια, εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο λαός κάνει την επιλογή του και ο βαθμός στον οποίο η εικόνα του ικανού άνδρα πολιτικού υπερισχύει εν τοις πράγμασι της εικόνας της ικανής γυναίκας πολιτικού.

Επιβεβαίωση της ύπαρξης των κοινωνικών, πολιτιστικών και ψυχολογικών καταλοίπων αποτελεί και το γεγονός ότι ο ίδιος ο νομοθέτης εντοπίζει την ύπαρξη ανισοτήτων παρά την ύπαρξη ισότητας ευκαιριών και έρχεται σε πολλές περιπτώσεις να παρέμβει θετικά μέσω της θεσμοθέτησης ποσοστώσεων υπέρ των γυναικών. Θα ήταν ωραίο να ζούμε σε μία κοινωνία όπου τέτοιου είδους νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι αχρείαστες επειδή θα τις έχει προλάβει η κοινωνική εξέλιξη.

Άρα, αυτό που χρειάζεται είναι σε πρώτο επίπεδο οι γυναίκες να έχουν θεσμοθετημένα τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες, και όπου διαπιστώνονται προβλήματα να επεμβαίνει ο νομοθέτης και σε ένα δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο, να φροντίσουμε ως κοινωνία να αποτάξουμε κάθε στερεοτυπικό κατάλοιπο και να κρίνουμε τον κάθε υποψήφιο ατομικά και με βάση ένα σύστημα αξιών που ενώ είναι θεμιτό, να έχει προσωπικό χαρακτήρα αναφορικά με τη σπουδαιότητα της κάθε κρινόμενης ιδιότητας και να μην λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας φύλο.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

  • Θα πρέπει να μην εξετάζεται η γυναικεία ψήφος σε αντιπαραβολή προς την «ανδρική» αλλά αυτή καθαυτή
  • Θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση των γυναικών μέσα στο κόμμα όχι λόγω των άρθρων του καταστατικού αλλά να είναι απόρροια της αλλαγής του τρόπου σκέψης και λειτουργίας του κόμματος.
  • Θα πρέπει να γίνεται δίκαιη κατανομή των υποχρεώσεων στην ιδιωτική και στη δημόσια σφαίρα, κατάργηση της διαίρεσης της εργασίας κατά φύλα και υπέρβαση του ιστορικού αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική ζωή
  • Θα πρέπει σε μία δημοκρατική κοινωνία και άρα σε ένα δημοκρατικό κόμμα οι πολιτικές αποφάσεις να αντανακλούν τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα όλων των πολιτών
  • Θα πρέπει να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ισότητας με σκοπό να εντοπίζονται οι τελευταίες εξελίξεις, οι δυσκολίες που συναντούν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να καταλάβουν πολιτικές θέσεις σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

7ο Συνέδριο ΝΔ

Για την ομιλία μου στο 7ο Συνέδριο ΝΔ πατήστε εδώ που πραγματοποιήθηκε 06-08 Ιουλίου 2007

 

vima


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031