Ομιλία μου στο 9ο Συνέδριο ΝΔ

Ομιλία μου στο 9ο Συνέδριο ΝΔ

Ομιλία μου στο 9ο Συνέδριο ΝΔ

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Με τη σύγκλιση του ένατου συνεδρίου του κόμματός μας, άρχισε και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος για μια σειρά θεμάτων.

Ο διάλογος αυτός κορυφώθηκε με τη διοργάνωση των προσυνεδρίων σε όλη την Ελλάδα και με ημερήσια διάταξη, θεματικές ενότητες, που στο σύνολό τους, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της πολιτικής μας ζωής.

Στην πορεία αυτή, τον κορυφαίο καθοδηγητικό λόγο προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς.

Θελήσαμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες, να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα, στα οργανωτικά θέματα του κόμματος.

Θέλαμε να πούμε στα μέλη μας, αλλά και σε όλη την κοινωνία, ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα ζωντανός πολιτικός οργανισμός, που έχει τη δυνατότητα να μετεξελίσσεται, σύμφωνα με τα μηνύματα της Ελληνικής Κοινωνίας και τις απαιτήσεις της εποχής.

Θελήσαμε να πούμε, ότι είμαστε αντίθετοι στις απόπειρες απαξίωσης των κομμάτων, ως θεσμοθετημένων οργάνων του πολιτικού συστήματος.

Θέλουμε να πούμε, ότι, για μας, ενδιαφέρον έχει, τα μέλη μας να έχουν άποψη και να συζητούν με το σύνολο των συμπολιτών μας.

Θέλουμε να πούμε ότι για μας, το πιο σημαντικό είναι η ποιοτική αναβάθμιση, παρά ο αριθμός των Οργανώσεων και των μελών.

Θέλουμε να πούμε ότι στη Ν.Δ., υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, ο αμοιβαίος σεβασμός όλων των συμμαχητών, που εθελούσια εντάχθηκαν στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλουμε πούμε ότι η κάρτα μέλους της Νέας Δημοκρατίας είναι κάρτα τιμής, για όλους εμάς, που ανήκουμε σ’ αυτήν τη μεγάλη παράταξη, την παράταξη που δικαιώθηκε διαχρονικά σε όλες τις μεγάλες της επιλογές.

Θέλουμε να πούμε ότι εμείς σεβόμαστε το κράτος, το οποίο με εντολή του Ελληνικού Λαού υπηρετούμε.

Θέλουμε να πούμε σε όλο τον ελληνικό λαό, ότι όποιος σφετεριστεί την τιμητική ιδιότητα του μέλους, δεν μπορεί να είναι συμμαχητής, δεν μπορεί να είναι συνάδελφος και αναλαμβάνει την ευθύνη της μοναχικής του πορείας.

Θέλουμε να πούμε ότι είμαστε περήφανοι για το παρελθόν, το παρόν και τους στόχους του μέλλοντος του κόμματός μας.

Γι’ αυτό χρέος όλων μας είναι, καθημερινά, να δείχνουμε την ποιοτική μας διαφορά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Νέας Διακυβέρνησης, που μας καθιστούν χρήσιμους στην Ελληνική Κοινωνία.

Εγγύηση οι ιδέες της παράταξης.

Εγγύηση ο πολιτικός λόγος του αρχηγού, του Αντώνη Σαμαρά. Εγγύηση το ήθος και η πολιτική συμπεριφορά όλων μας, που πρέπει να γίνεται καθημερινά πράξη.

Να μη στεκόμαστε στα λόγια – στη θεωρία, να ακολουθούμε το παράδειγμα του προέδρου, τη συμπεριφορά του οποίου αγκαλιάζει ο κόσμος, κι επικροτεί το σύνολο της κοινωνίας, ανεξάρτητα, με το τι ψηφίζει.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ζούμε σε μια εποχή σαρωτικών και επαναστατικών αλλαγών, που αφορούν σε όλους τομείς της ζωής μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Οι αλλαγές στη τεχνολογία, στη γνώση, στην πληροφόρηση, στις κοινωνικές δομές, στα σύνορα, στις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες, ακόμα και στα πιστεύω του καθενός είναι καθημερινές και αλλεπάλληλες.

Μέσα σε αυτό το διαδραστικό και ευμετάβλητο κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα έχει την ατυχία να διέρχεται μια από τις ποιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, βιώνοντας τις οδυνηρές συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που πλήττει σοβαρότερα τις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου αλλά και στο σύνολο της, την Ευρωζώνη.

Οι συνέπειες της πενταετούς πλέον οικονομικής κρίσης, είναι εμφανείς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, με χαρακτηριστικότερες όλων, τη σοβαρή μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση ομάδων του πληθυσμού.

Υπό αυτές τις δύσκολες για τη χώρα συνθήκες, πριν από περίπου ένα χρόνο, η Νέα Δημοκρατία πήρε εντολή από τον Ελληνικό λαό, να ηγηθεί μιας δύσκολης προσπάθειας για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Κύριο μέλημά της, ήταν να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να βελτιώσει τους όρους δανεισμού της χώρας από τους εταίρους της. Παράλληλα, καλείται στο εσωτερικό, να αναδιοργανώσει τον κρατικό μηχανισμό, να προχωρήσει σε βαθιές και ίσως πρωτόγνωρες για το Ελληνικό κράτος μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι απαραίτητες ώστε να μπει η χώρα άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης.

Μια τέτοια προσπάθεια όμως, απαιτεί και προϋποθέτει την προσπάθεια όλων των Ελλήνων. Οι απαιτήσεις του σήμερα, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν από πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται με βάση τα διλήμματα και τις περιχαρακώσεις του παρελθόντος.

Το σημαντικότερο όμως όλων εκείνων των επειγόντων καθηκόντων στα οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα, είναι να διαγνώσουμε, να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε τη κρίση που πλήττει όλο και περισσότερες χώρες και να δώσουμε αποτελεσματικές και βιώσιμες απαντήσεις.

Να εκπονήσουμε ένα ρεαλιστικό, μα πάνω απ’ όλα σύγχρονο σχέδιο, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο θα βγάλει ισχυρότερη τη χώρα από τη κρίση και θα την οδηγήσει ξανά στο δρόμο της προόδου διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών και των νοικοκυριών της, μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής ασφάλειας.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Είμαστε δίχως αμφιβολία σε μια καμπή της σύγχρονης Ιστορίας μας. Είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε ως «το τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης». Αναζητούμε ένα σύγχρονο, οραματικό και συγχρόνως ρεαλιστικό λόγο.

Το όραμά μας για το αύριο, για την χώρα μας, θα πρέπει να έχει ως στόχο να κινητοποιήσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε για την πραγματική ανάπτυξη, αλλά και για την υπέρβαση της κρίσης.

Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα «Φιλελεύθερο».

Ιδεολογία μας ο «Κοινωνικός Φιλελευθερισμός».

Η Νέα Δημοκρατία ως λαϊκό και όχι ταξικό κόμμα, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες κάθε κοινωνικοοικονομικής θέσης.

Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, είναι ανθρωποκεντρική ιδεολογία ,αφού έχει στο επίκεντρό του την προσωπικότητα του Ανθρώπου, την Ευθύνη, τις Ανάγκες και τις σχέσεις του Ανθρώπου.

Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός είναι «Κοινωνικός» γιατί γνωρίζει ότι τα άτομα δρουν με αξίες και πρότυπα, όχι το καθένα μόνο του εναντίον όλων των άλλων, αλλά μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία. Είναι «Φιλελευθερισμός» γιατί στηρίζεται στην απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τον κρατισμό.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

για να ξεπεράσουμε τη κρίση, απαιτείται συλλογική και υπεύθυνη προσπάθεια, με κατάθεση σύγχρονων και ολοκληρωμένων προτάσεων που θα αφορούν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να στοχεύουν στο να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση του κράτους με έμφαση στην ευνομία, στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στην ευκαιρία για εργασία και στην οικονομική πρόοδο.

Στον Τομέα της Οικονομίας

Η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Οικονομίας μέσα από στείρους δογματισμούς. Ο σωστός και βιώσιμος δρόμος, είναι η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσα από την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανάδειξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως μοχλού ανάπτυξης.

Οι Προτάσεις μας αφορούν:

 • Στη Στήριξη της Ανταγωνιστικότητας στην οικονομία και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
 • Στη Μείωση της υπερβολικής ρύθμισης των αγορών και ανάδειξη του ελεύθερου υγιούς ανταγωνισμού.
 • Στο Σπάσιμο των «Εναρμονισμένων Πρακτικών» στο εμπόριο, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στα ασφάλιστρα, ώστε να πέσουν οι τιμές προς όφελος των Ελληνικών νοικοκυριών.
 • Στη Διασφάλιση αυστηρών και σταθερών κανόνων λειτουργίας της αγοράς που θα επιτρέπουν το μακροχρόνιο προγραμματισμό από τις επιχειρήσεις.
 • Στη Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από Ευρωπαϊκά Κονδύλια και αύξηση της ρευστότητας της αγοράς.
 • Στην Ελάφρυνση της φορολογίας για τα Ελληνικά νοικοκυριά, μέσα από ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου η φορολογία κάθε νοικοκυριού θα είναι σύμφωνη με την χρηματοδοτική τους ευχέρεια αλλά και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Διασφάλιση προϋποθέσεων εύρεσης εργασίας

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, κυρίως ανάμεσα στους νέους, που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία αλλά και αποτελούν το αύριο αυτού του τόπου, απειλεί τη κοινωνική συνοχή της χώρας. Οι προεκτάσεις του φαινομένου αυτού είναι ποικίλες και επηρεάζουν σημαντικά και άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να ακολουθηθεί και να ενθαρρυνθεί μια ακριβώς αντίστροφη πορεία από τη σημερινή: αντί να επιδοτούμε την ανεργία να επιδοτούμε την εργασία.

Διασφάλιση Κοινωνικής Σταθερότητας

 • Ενίσχυση της ανθρώπινης δημιουργικότητας και πρωτοβουλίας μέσα από την παροχή ελευθερίας επιλογών στους πολίτες.
 • Κατοχύρωση της Κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης με την προώθηση μιας πολιτικής στήριξης των ασθενέστερων.
 • Εδραίωση της ποιότητας στη Δημοκρατία με τη δημιουργία μιας Πολιτείας νόμων, θεσμών και Δικαίου που έχουν ως στόχο την κατοχύρωση της διαφάνειας και της προστασίας των πολιτών.
 • Εκκαθάριση και κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας
 • Επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης

Εξασφάλιση υψηλού επιπέδου Παιδείας

Θεμελιακό συστατικό στοιχείο προόδου και ανάπτυξης της Ελλάδας είναι η Παιδεία και η μόρφωση αφού συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ηθικού και νοηματικού σκελετού της κοινωνίας.

 

Οι Προτάσεις μας αφορούν:

 • Στην Αύξηση της ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου
 • Στην Αξιοποίηση του Ανθρώπινου δυναμικού μέσω της εκπαίδευσης και όχι σπατάλη του ή διαρροή του στο εξωτερικό.
 • Συνεχή και αμερόληπτη αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, συμπεριλαμβανομένων και των διδασκόντων σε αυτά, έτσι ώστε να υπάρξει βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε και να ευχηθούμε να γίνει το 9Ο Συνέδριο απαρχή, για μια νέα πορεία και στα οργανωτικά μας θέματα.

Δεν πρόκειται να κομματικοποιήσουμε το κράτος, δεν πρόκειται να κρατικοποιήσουμε το κόμμα.

Με την απόφαση του 9ου Συνεδρίου κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό, θα έλεγα, καθοριστικό βήμα, για τη θωράκιση της κρατικής μηχανής και το σεβασμό της ιστορικής διαδρομής του κάθε στελέχους μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πετύχαμε πολλά. Μπορούμε περισσότερα.

Η κοινωνία το πιστεύει και το περιμένει.

Και για να γίνει αυτό πρέπει, όλοι εμείς που εθελούσια ενταχτήκαμε στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουμε ένα κόμμα ανοιχτό στα μηνύματα της κοινωνίας. Ένα κόμμα, που θα υπηρετεί το γενικό καλό, τα καλό της πατρίδας μας.

Αυτή νομίζω ότι είναι η δικαίωση κάθε μιας και κάθε ενός Νεοδημοκράτη αγωνιστή. Να είναι μέλος μιας πλατιάς ομάδας ανθρώπων, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, που η κοινωνία κατέστησε πλειοψηφικό ρεύμα, για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ!


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930