Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν τους όρους απασχόλησής των γυναικών, έτσι ώστε να τις κρατήσουμε εντός της αγοράς εργασίας»

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν τους όρους απασχόλησής των γυναικών, έτσι ώστε να τις κρατήσουμε εντός της αγοράς εργασίας»

Category : ΑΡΘΡΑ ΑΡΘΡΑ

Αθήνα 8/3/2018

Διαβάστε  εδώ στην έντυπη έκδοση Alpha free press άρθρο μου «Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν τους όρους  απασχόλησής των γυναικών, έτσι ώστε να τις κρατήσουμε εντός της αγοράς εργασίας»

Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας  της γυναίκας στις8 του Μάρτη, πέραν
από τους διαχρονικούς συμβολισμούς του,πρέπει να υπενθυμίζει
την υποχρέωση όλων,Κυβέρνησης, βουλής,Φορέων Ισότητας,Ακαδημαϊκής Κοινότητας ,Τοπικής Αυτοδιοίκησης,Κοινωνικών Εταίρων και Μη Κυβερνητικών
Οργανώσεων να εργαστούν συλλογικά και συντονισμένα, ώστε η οικονομική κρίση να μην επηρεάσει την πορεία προς την πλήρη ισότηταστην κοινωνία μας.
Στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύουμε οφείλουμε όλοι
να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται εντονότερα από τηνοικονομική κρίση.
Μπορεί η κρίση να επηρέασε αρχικά περισσότερο τους άνδρες,όμως πλέον τα βάρη της πέφτουνσε γυναικείους ώμους. «Το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας πλήττεται καίρια. Και οι συνέπειες δεν άργησαν να φανούν. Η απασχόληση των
γυναικών, που εξαρτάται περισσότερο από εκείνη των ανδρών από τις κοινωνικές παροχές, βρίσκεται στο στόχαστρο».
Το φαινόμενο της ανισότηταςέχει πολλές παραμέτρους καιείναι αποτέλεσμα των δομικώναλλαγών που έχει επιφέρει κατά τα τελευταία χρόνια η πολιτική επιλογή αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης,με όρους περιστολής των δημο-σίων δαπανών και γενικότερης απόσυρσης του κράτους από τη δημόσια
σφαίρα.
Οι γυναίκες κατά κύριο λόγο:
●βασίζονται στα κοινωνικά επιδόματαπου δυστυχώς περικόπτονται δραστικά,
●εργάζονται στον δημόσιοτομέα που συρρικνώνεται,
●ενώ είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο από τις περικοπέςστις δαπάνες για την υγεία, την εκπαίδευση και την φροντίδα παιδιών.
Η περικοπή των γονεϊκών αδειών ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, πουάρχισε να συζητείται σαν μοχλός ανάπτυξης, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού μειώνει τη
δυνατότητα των γυναικών να εργαστούν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στο
πλαίσιο της κρίσης, έναςστους τρεις Ευρωπαίους
πιστεύει ότι:
●η κρίση έχει επιδεινώσει κυρίως το μισθολογικό χάσμα
●έχει δυσχεράνει την εναρμόνιση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των γυναικών
●ως τρίτη μεγαλύτερη επίπτωση αναφέρουν την άνιση κατανομή τωνοικιακών εργασιών
●και στην τέταρτη θέση αναφέρουν τη δυσαρμονία προσωπικής ζωής και καριέρας
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες αναφέρουν ως κύρια επίπτωση της κρίσης στον τομέα της ανισότητας τη σωματεμπορία και την πορνεία, με τη βία κατά των γυναικών να ακολουθεί.
Οι διακρίσεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς στον τομέα των προσλήψεων.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, για τους Ευρωπαίους τα βασικά κριτήρια πρόσληψης μιας γυναίκας είναι το εάν έχει παιδιά, η ευελιξία στα ωράρια εργασίας και η εμφάνιση.
Στους άνδρες τα κριτήρια είναι η προϋπηρεσία, τα προσόντα και η ευχέρεια μετακινήσεων. (Οι Έλληνες ανέφεραν ως συνηθέστερο κριτήριο πρόσληψης για
τις γυναίκες την εμφάνιση).
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σιωπηλά μια ολέθρια κρίση, η οποία δυσχεραίνει και υποβαθμίζει τη θέση τους.«πριν από την κρίση επηρεάζονταν ήδη περισσότερο απότους άνδρες από την ανεργία, τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας, τους χαμηλούμισθούς και την αργήανέλιξη.
Σήμερα, σαν αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας, υφίστανται διπλή τιμωρία.
Πρόκειται για ένα θέμα στην καρδιά τηςπολιτικής ισότητας και της εργασίας».
Θα ήθελα ακόμη να τονίσω ότι το θέμα της ισότητας των φύλων έγκειται σε ένα
ευρύτερο πλαίσιο, αυτό της«συρρίκνωσηςτων δικαιωμάτων» σε μία εποχή που τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών σαρώνονται στο όνομα μνημονίωνκαι ειδικότερα«τα δικαιώματα των γυναικών, δέχονται συστηματικά βολές».
Άρα είναι επιτακτική η ανάγκη μιας αλληλουχίας μεταρρυθμίσεων για να ξεπεράσουμε την κρίση, με την εκ νέου νοηματοδότηση της
ισότητας των φύλων. «Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδί-σουμε είναι να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν τους όρους απασχόλησήςτων γυναικών, έτσι ώστε να τις κρατήσουμε εντός της αγοράς εργασίας».
Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος «μιας κοινής πολιτικής όλων μας μακριά από τη ψευδαίσθηση ότι η πολιτική ή οι πολιτικές φύλου μπορούν να λειτουργούν μόνο για
την εικόνα των κομμάτων και μόνο σε επετειακές μέρες».

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930