Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την πυργκαγιά στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου

Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την πυργκαγιά στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου

Κυρίες και Κύριοι,

Δυστυχώς για έκτη συνεχή ημέρα, συνεχίζεται η πυρκαγιά στο εργοστάσιο με τα υλικά ανακύκλωσης στην περιοχή του Ασπροπύργου, με τις συνέπειες να είναι τεράστιες, τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για το περιβάλλον.

Οι πρώτες μετρήσεις δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο χώρο της πυρκαγιάς, έδειξαν αυξημένα επίπεδα επικίνδυνων αερίων και σωματιδίων, κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλο το Λεκανοπέδιο, όσο μαίνεται η πυρκαγιά με το τοξικό νέφος να παραμένει για μέρες.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι λόγω των υλικών που βρέθηκαν στο εσωτερικό του εργοστασίου, δεν θα συνεχίσει να υποκαίει στις εγκαταστάσεις της μονάδας, επιβαρύνοντας ακόμη πιο πολύ το περιβάλλον, αλλά και την υγεία των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Μπροστά στη μεγάλη αυτή καταστροφή, αντί τα συναρμόδια Υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς να δράσουν άμεσα και να εκπονήσουν σχέδιο,τόσο για την προστασία της υγείας των πολιτών της περιοχής,όσο και της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντιθέτως γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς αλαλούμ και απίστευτης ολιγωρίας, με τον ένα να επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Να μιλήσουμε για το Υπουργείο Περιβάλλοντος;;!!

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο υπουργείο για την εκτίμηση της κατάστασης έγινε την Τρίτη, δηλαδή κατά την τέταρτη ημέρα που έκαιγε η φωτιά, με το τοξικό νέφος να κατακλύζει από το μεσημέρι του Σαββάτου τα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής.

Να μιλήσουμε για το Υπουργείο Υγείας;;!!

Το οποίο εξέδωσε συστάσεις επίσης το βράδυ της Τρίτης, προτείνοντας τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Να μιλήσουμε για την Περιφέρεια Αττικής;;!!

Η οποία ενώ φρόντισε με μεγάλη προθυμία να μεταφέρει τα αποθεματικά της Περιφέρειας, σύμφωνα με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να βρει το πόσο, προκειμένου να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να γίνει η επιχωμάτωση και να επισπευτεί με τον τρόπο αυτό η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ακόμη και οι μετρήσεις που έκανε η Περιφέρεια Αττικής στους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση – την Τετάρτη για την ακρίβεια- αφήνοντας τους πολίτες χωρίς ενημέρωση για το βαθμό επικινδυνότητας αλλά και για το πώς θα προστατευθούν από το τοξικό νέφος.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

πράγματι το εργοστάσιο φέρει τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σημαντική όμως ευθύνη φέρουν και οι φορείς οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια των πολιτών, όταν αυτοί δεν κάνουν σωστά το έργο τους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τη δική μας αλλά και των παιδιών μας.

Είναι προφανές ότι υπήρξαν σημαντικές παραλήψεις και ολιγωρία κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Θα πρέπει λοιπόν η Περιφερειακή αρχή να μας εξηγήσει:

  • Για ποιο λόγο δεν εκπονήθηκε άμεσα, ολοκληρωμένο σχέδιο την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής καταστροφής;
  • Για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε άμεση επιχωμάτωση της έκτασης του εργοστασίου;
  • Γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι πολίτες της περιοχής να αφήσουν τις κατοικίες τους προκειμένου να προστατευθούν από το τοξικό νέφος;
  • Για ποιο λόγο δεν προχώρησε η Περιφέρεια σε άμεση μέτρηση δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της ζημιάς και να δοθούν κατάλληλες οδηγίες στους πολίτες της γύρω περιοχής αλλά και του Λεκανοπεδίου γενικότερα όταν μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ρύποι είναι 10 φορές πάνω από το όριο;
  • Ποια ήταν τα άμεσα μέτρα που πάρθηκαν προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των πολιτών;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Περιφερειακή αρχή φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης και πρέπει να δώσει απαντήσεις για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει προκληθεί είναι σημαντική. Ωστόσο οι συνέπειες που αυτή έχει για την ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη μεγαλύτερες. Είναι καθήκον μας να διαφυλάσσουμε τη δημόσια υγεία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστώ!


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031