ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Category : ΑΡΘΡΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών στις 2 Ιουλίου και δεδομένου ότι ο συνεταιρισμός είναι μια μορφή επιχειρηματικότητας –κυρίως μικροπαραγωγών-, θα προσεγγίσουμε το θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα, σε συλλογικό επίπεδο, μπορεί να πάρει διάφορες μορφές ανάλογα με τον τόπο δράσης των γυναικών, το πεδίο δράσης τους, την οικονομική δυνατότητα που έχουν, τη στήριξη από την τοπική κοινωνία, από το οικογενειακό τους περιβάλλον και φυσικά από το κράτος, την πρόσβαση και σε άλλες τοπικές κοινωνίες καθώς και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδρυση, η εδραίωση και ύστερα η προβολή ή ακόμα και η επέκταση των γυναικείων συνεταιρισμών απαιτούν καθημερινή προσπάθεια, χρόνο, χώρο, δικτύωση.

Και όλα αυτά σε ένα πρώτο επίπεδο. Διότι αναφορικά με το επίπεδο της βιομηχανικής ανάπτυξης, εκεί οι γυναίκες αποτελούν τη μειοψηφία τόσο σε θέσεις ευθύνης όσο και σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ παρουσιάζονται και μισθολογικές ανισότητες. Για το λόγο αυτόν, ο εξειδικευμένος Οργανισμός του Συστήματος του Ο.Η.Ε. για τη βιομηχανική ανάπτυξη UNIDO δραστηριοποιείται υπέρ της ένταξης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση της βιομηχανίας.

Μάλιστα, υιοθετήθηκε Ψήφισμα με τίτλο «UNIDO, Ισότητα των Φύλων και Ενδυνάμωση των Γυναικών» στην πιο πρόσφατη Γενική Διάσκεψη του εξειδικευμένου Οργανισμού, το οποίο υποστηρίχθηκε από όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η εκπόνηση Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών για την περίοδο 2016-2019, καλύπτοντας έτσι όλους τους τομείς στους οποίους οι γυναίκες δραστηριοποιούνται μεν, μειοψηφούν δε.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031