Ομιλία στη 13η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την οικονομική συμφωνία Ευρωπαικής Ένωσης -Καναδά (CETA)

  • 0

Ομιλία στη 13η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την οικονομική συμφωνία Ευρωπαικής Ένωσης -Καναδά (CETA)

Category : ΟΜΙΛΙΕΣ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2017

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αλήθεια, γιατί συζητάμε σήμερα εδώ για την απόρριψη της ολοκληρωμένης οικονομικής συµφωνίας Ε.Ε. – Καναδά (CETA) και την προστασία της προστατευόµενης ονοµασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε και συγκεκριμένα στις 16-06-2016 στην 21η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν ήμασταν εδώ και δεν συζητούσαμε για το ίδιο ζήτημα;

Τότε από όσο θυμάμαι, δεν ταχθήκατε και πάλι κατά αυτής της συμφωνίας;

Γιατί κάνουμε ξανά την ίδια κουβέντα;

Μήπως γιατί οι σύντροφοί σας στην Κυβέρνηση δεν σας άκουσαν ή για να το πω καλύτερα, μήπως γιατί σας αγνόησαν εντελώς;

Γιατί για ακόμη μια φορά, άλλα λέτε στο εσωτερικό, άλλα λέτε στο εξωτερικό.

Άλλα υποστηρίζει ο αρμόδιος Υπουργός, σε διαφορετική γραμμή ψηφίζουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλλον, επιχειρείτε να επαναφέρετε στο προσκήνιο το αριστερό προφίλ και την αριστερή ρητορική σας, που τους τελευταίους μήνες έχετε ξεχάσει με όλα αυτά τα μέτρα που ακούμε ότι έχετε συμφωνήσει με τους δανειστές.

Να σας θυμίσω ότι η σημερινή Κυβέρνηση, υπερψήφισε τη συγκεκριμένη Συμφωνία σε όλα τα Συμβούλια Υπουργών δια του κ. Σταθάκη χωρίς καμία επιφύλαξη.

Μάλιστα ήταν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, οι οποίοι υπερθεμάτιζαν και καλούσαν τους Έλληνες ευρωβουλευτές προφορικά και γραπτά να την ψηφίσουν.

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την υποστήριξε με τον πιο επίσημο τρόπο, υπογράφοντάς τη στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Οκτωβρίου 2016, καθώς αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και όταν ήρθε, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν, την ίδια ημέρα που ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε δηλώσεις για την προστασία της φέτας στη Συμφωνία CETA, τονίζοντας ότι αυτή προήλθε μετά από προσπάθειες της Κυβέρνησης.

Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω, ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο. Προφανώς και εσείς οι ίδιοι να μην γνωρίζετε για πιο λόγο θέλετε να καταψηφιστεί η συγκεκριμένη συμφωνία. Για αν γνωρίζετε, θα θέλαμε να ενημερώσετε και εμάς αλλά και την Κυβέρνηση.

Αυτό που εγώ είμαι σε θέση να γνωρίζω, είναι ότι , το ισοζύγιο της Συμφωνίας αυτής είναι θετικό για τη χώρα μας, καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν.

Για τους παραγωγούς -στην πλειοψηφία τους Έλληνες- που ήδη δραστηριοποιούνται στην καναδική αγορά, η CETA προβλέπει ότι, προς το παρόν, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα», συνοδευόμενη, υποχρεωτικά από τη φράση «Made in Canada» και, βεβαίως, χωρίς ελληνικά σύμβολα.

Προβλέπει, επίσης, ότι από εδώ και στο εξής, κανένας νέος παραγωγός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα», παρά μόνο εάν διατυπώσει συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «τυρί τύπου φέτας» Made in Canada.

Το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε η πλήρης προστασία της φέτας, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμένη στην Ευρώπη. Κανένας στην Ευρώπη δεν μπορεί να διακινήσει φέτα εκτός από την Ελλάδα, λόγω της κατοχύρωσης της ως προϊόντος ΠΟΠ.

Σε μια αγορά λοιπόν της Ε.Ε. με καταγεγραμμένη ζήτηση για 500.000 τόνους φέτας, η Ελλάδα που παράγει μόλις 120.000 τόνους ετησίως, είναι απολύτως κατανοητό ότι μπορεί να διαδραματίσει ένα πάρα πολύ ισχυρό εξαγωγικό ρόλο.

Για το λόγο αυτό, αλλά και επειδή ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούμε να μην μετέχουμε σε αυτές τις συμφωνίες, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα Ελληνικά προϊόντα.

Σήμερα θα πρέπει να μας εξηγήσετε όχι μόνο τους λόγους απόρριψης της συγκεκριμένης συμφωνίας, αλλά και τι αντιπροτείνετε.

Προσέξτε μη γκρεμίσετε μονομιάς, προκειμένου να ικανοποιήσετε το κομματικό σας ακροατήριο, όλα αυτά για τα οποία δίνουμε αγώνα όλα αυτά τα χρόνια.

Σας ευχαριστώ.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930