ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 33η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

  • 0

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 33η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Category : ΟΜΙΛΙΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ 33η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, όπως είναι γνωστό, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα το οποίο απασχολεί -σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό- το σύνολο των νοικοκυριών της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

          Όμως πραγματικά εκπλήσσομαι που το συγκεκριμένο θέμα, έρχεται σήμερα προς συζήτηση.

          Και μάλιστα, έρχεται προς συζήτηση, σε μια συνεδρίαση «ειδικών συνθηκών», καθώς ενδέχεται να απουσιάζουν συνάδελφοι λόγω της Εθνικής εορτής και του τριημέρου.

          Προφανώς αυτό γίνεται, όχι για να πείσετε εμάς, αλλά κυρίως κάποιους, ότι προσπαθείτε να δώσετε λύση σε ένα πρόβλημα που η σημερινή Κυβέρνηση έχει μεγενθύνει επικίνδυνα.

Η σημερινή Κυβέρνηση, βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδιέξοδο των πλειστηριασμών που η ίδια δημιούργησε.

Μάλιστα μια ημέρα πριν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – προφανώς για να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις – υποσχέθηκε ότι “θα” φέρει νομοθετική ρύθμιση για να προστατέψει την πρώτη κατοικία από οφειλές προς το Δημόσιο…

Και επειδή δεν έχουμε κοντή μνήμη, ούτε ζούμε σε γυάλα με χρυσόψαρα, αλήθεια είσαστε ή δεν είσαστε εσείς που λέγατε «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και σήμερα γίνονται για πρώτη φορά πλειστηριασμοί από το υπουργείο Οικονομικών;

Για οφειλές ακόμη και για 500 ευρώ προς το Δημόσιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απειλούνται, πρώτη φορά, να χάσουν τα ακίνητά τους!

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το τεράστιο ιδιωτικό χρέος, έχει κυριολεκτικά παραλύσει την ελληνική οικονομία. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος των οφειλών τους στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.

Την τελευταία διετία μάλιστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2016 το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα έφτασε στο 37%, όταν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βρέθηκαν στην ίδια θέση με εμάς, και αναφέρομαι στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και Πορτογαλία, δεν ξεπέρασε το 12%.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η μεγάλη ταχύτητα με την οποία διογκώνεται καθημερινά το συγκεκριμένο πρόβλημα, απαιτεί άμεση επίλυση.

Μια λύση η οποία θα δίνει δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που πραγματικά τη δικαιούνται –και δεν μιλώ για τους κατ’ εξακολούθηση κακοπληρωτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις συνθήκες για να μην αποπληρώσουν τα δάνειά τους- και η οποία θα επαναφέρει σταδιακά την κανονικότητα στον τραπεζικό τομέα αλλά και στη λειτουργία της αγοράς.

Οι πλειστηριασμοί δεν αποτελούν λύση για εμάς. Δεν αποτελούν λύση, καθώς και οι δανειολήπτες χάνουν τα ακίνητά τους, ενώ και οι τράπεζες αποκτούν ακίνητα τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν καθώς η ζήτηση ακινήτων -απόρροια της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας- είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Για το λόγο αυτό, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτό το πρόβλημα. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα και συνολικά.

Να δώσουμε λύσεις οι οποίες θα είναι συμφέρουσες για όλες εμπλεκόμενες πλευρές: για τις Τράπεζες που εισπράττουν μέρος του δανείου, για το Δημόσιο που μπορεί να εισπράξει αυτό που πράγματι θα μπορούσε να περιμένει χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, αλλά και για τους ίδιους τους οφειλέτες που μπορούν να κάνουν μια καινούρια αρχή.

Για παράδειγμα, σε ότι αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα πρέπει άμεσα να επιταχυνθεί η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν3869/10 (Νόμος Κατσέλη) -οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τις 200.000- με ενίσχυση των ειρηνοδικείων αλλά και διαχωρισμό των υποθέσεων με βάση τα περιουσιακά στοιχεία και το κριτήριο της πρώτης κατοικίας.

Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υποχρεωθούν ώστε να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν άλλη καθυστέρηση.

Για τις μικρές επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, που δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους, σε αντικατάσταση των ισχυουσών διαδικασιών που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και αναποτελεσματικές, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί μία απλοποιημένη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης καθυστερούμενων οφειλών μεταξύ του οφειλέτη και της τράπεζας, η οποία θα προβλέπει και διαγραφή χρέους η οποία θα συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Για μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και για εκείνες που δεν καλύπτονται από την εξωδικαστική επίλυση, χρειάζεται άμεσα και για προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, να θεσμοθετηθεί μια ταχεία δικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών πριν την προσφυγή στις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Κλείνοντας Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί άμεσα βιώσιμη λύση για την πραγματική οικονομία, για τα νοικοκυριά, για τους δανειολήπτες και για τους καταθέτες.

Υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ μιας λελογισμένης απελευθέρωσης αλλά και της προστασίας όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία. Τώρα είναι που πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία πληρωμής λόγω της οικονομικής κρίσης.

Να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και την οικονομία. Όσοι έπεσαν τα χρόνια της κρίσης, να μπορέσουν να σηκωθούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031