Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τις Πλυμμήρες στην Αττική

  • 0

Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τις Πλυμμήρες στην Αττική

Για ακόμη μια φορά, στο ίδιο έργο θεατές.

Τα πολύ μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Δυτική Αττική και στον Πειραιά δεν είναι κάτι καινούργιο.

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σχεδόν για το σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, έχουν καταγραφεί εικόνες με πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά και δρόμους. Με συμπολίτες μας να χάνουν μέσα σε λίγα λεπτά τους κόπους μιας ζωής.

Ο Συνδυασμός μας, εν μέσω της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, είχε έγκαιρα επισημάνει και αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού μας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την διακοπή της κυκλοφορίας στην Λεωφόρο Μαραθώνα μετά από μια μικρής διάρκειας βροχή, τον Απρίλιο του 2014, είχε μιλήσει για έλλειψη αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών έργων στην Ανατολική Αττική δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Μετά από μια μεσαίας έντασης και μικρής διάρκειας ανοιξιάτικη βροχή, η κατάσταση στη λεωφόρο Μαραθώνα είναι απαράδεκτη. Η κίνηση έχει διακοπεί. Η κυκλοφορία εδώ και ώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Υπάρχει «πλεόνασμα» νερού, «πλεόνασμα» πλημμύρας. Αυτά είναι τα προβλήματα που βιώνουν σε κάθε βροχή οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής. Όχι μόνον εδώ, στη Νέα Μάκρη, αλλά και στο Πόρτο Ράφτη και στο Μαραθώνα».

Αυτά λέγαμε τότε. Δυστυχώς τα ίδια λέμε και σήμερα. Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Συνδυασμός μας και εγώ προσωπικά, κατέθεσα ερώτηση σχετικά με την πρόληψη για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Αφορμή είχαν σταθεί τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το μήνα Σεπτέμβριο (15&16/09/2014), ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Κεντρικοί οδικοί άξονες που οδηγούν στα βόρεια των Αθηνών πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν στη μέση των δρόμων, ενώ σε άλλα σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγονταν με μεγάλη δυσκολία, αφού υπήρχε μεγάλη συσσώρευση υδάτων κατά μήκος του οδοστρώματος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων, κυρίως από τα Βόρεια Προάστια, ενώ παρενέβη έγκαιρα για τον απεγκλωβισμό δύο οδηγών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, παρατηρήθηκαν στη λεωφόρο Κηφισίας, στη λεωφόρο Μεσογείων, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στο Νέο Ηράκλειο, στη Νέα Ιωνία, στα Μελίσσια, στη Λεωφόρο Σταμάτας κοντά στην πλατεία Δροσιάς, ενώ λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων, η Τροχαία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία στην υπόγεια διάβαση στη Σπύρου Λούη.

Σε ότι αφορά στην Δυτική Αττική και στον Πειραιά, έχουν καταγραφεί πολλές και καταστροφικές πλημμύρες. Άλλοτε συνδέονται με υπερχειλίσεις συγκεκριμένων ρεμάτων, άλλοτε με αστοχίες του δικτύου ομβρίων, άλλοτε οφείλονται σε συνδυασμό των δύο.

Να θυμίσω περιληπτικά:

  • Ιανουάριος 1972: Πλημμύρες σε Δυτική Αθήνα.
  • 2 Νοεμβρίου 1977: Παρασύρθηκαν δεκάδες οχήματα και πλημμύρισαν εκατοντάδες υπόγεια και σπίτια σε Περιστέρι, Ίλιον, Ανθούπολη, Πετρούπολη.
  • 10.1980: Πλημμύρισαν 13 καταστήματα και 18 οικίες σε Ίλιον, Πετρούπολη, Αγίους Αναργύρους, Ανθούπολη, Περιστέρι. Οι συνολικές ζημιές υπολογίστηκαν σε 1,25 εκατομμύριο δραχμές.
  • 11.1987: Πλημμύρισαν υπόγεια και υπερχείλισαν ρέματα σε Πετρούπολη, Περιστέρι, Άνω Λιόσια.
  • 2.1988: Πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα σε Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Μπουρνάζι. Καθιζήσεις.

Να θυμίσω επίσης, ότι πριν ένα χρόνο περίπου, με επείγουσα επίστολή τους, κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Φυλής, αλλά και με αναφορά Βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής στην Βουλή, είχαν επισημάνει τα προβλήματα από την καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών του ρέματος της Εσχατιάς, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που είχαν σημειωθεί εκείνο το διάστημα, τμήμα του τοιχίου αντιστήριξης, είχε υποστεί αστοχία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα 35 κατοικίες.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο, η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, είχε υπογράψει από το 2008 τη χρηματοδότηση του έργου διευθέτησης της λεκάνης απορροής του ρέματος της Εσχατιάς, προϋπολογισμού 198 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα το έργο εντάχθηκε στην Ετήσια Έκθεση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 ενώ και στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ τον Ιούνιο του 2009 αναφέρεται ρητά η «Διευθέτηση ρέματος εσχατιάς από την πλατεία Ιλίου έως και τη Λεωφόρο Καραμανλή και έργων συμβολής ρέματος Πικροδαφνέζας».

Μάλιστα είχε προβλεφθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 να δημοπρατηθεί το 1ο τμήμα του ρέματος εσχατιάς από την πλατεία Ιλίου μέχρι τη συμβολή του αγωγού Ευρυπίδων (περί την Αττική Οδό) μήκους 3.300μ. και στις αρχές του 2010, να δημοπρατηθεί το 2ο τμήμα της, από την Αττική Οδό μέχρι την Λ. Πάρνηθος στο Δήμο Αχαρνών, μήκους 4.800μ. καθώς και τα συμβάλλοντα ρέματα μήκους 2 χλμ. περίπου.

Ωστόσο μέχρι σήμερα οι σχετικές εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται και έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.

Όλα τα ανωτέρω, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Περιφέρεια Αττικής ήταν ενήμερη, ωστόσο υπήρχε έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι όποιες ενέργειες, έγιναν με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα από την Περιφέρεια το μητρώο εργοληπτικών εταιρειών, που δύναται να συμβάλλουν για την αντιμετώπιση πλημμυρών.

Για τους ανωτέρω λόγους, θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενόψει και της χειμερινής περιόδου, τόσο για την ανακούφιση των πρόσφατα πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για την έκλειψη αντίστοιχων φαινόμενων στο μέλλον, για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Σας ευχαριστώ.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930