Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για προσλήψεις στην Περιφέρεια

Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για προσλήψεις στην Περιφέρεια

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως είναι γνωστό, η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη Ελληνική περιφέρεια και ως εκ τούτου οι ανάγκες της σε προσωπικό, είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Το γεγονός ότι σήμερα στην Περιφέρεια, υπηρετούν περίπου 2.200 εργαζόμενοι και οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 1.000 περίπου, καταδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να στελεχωθεί η Περιφέρεια με προσωπικό.

Για το λόγο αυτό, εμείς σήμερα θα επαναλάβουμε τη θέση που εκφράσαμε και όταν ήρθε το συγκεκριμένο ζήτημα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το 2014, και θα στηρίξουμε την πρόταση για την πρόσληψη 139 μόνιμων υπαλλήλων.

Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι, ο συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού είναι πολύ μικρός,  αλλά όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι, οι συγκεκριμένες προσλήψεις θα στελεχώσουν και θα καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες του Οργανισμού της Περιφέρειας, όπως είναι αυτός της Υγείας, της Φύλαξης, της Συντήρησης, της Πολιτικής Προστασίας και της Καθαριότητας.

Κλείνοντας ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν θα πρέπει η Περιφερειακή αρχή να υιοθετήσει ένα σύστημα τυφλών προσλήψεων.

Θα πρέπει να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ένα επικαιροποιημένο οργανόγραμμα, να αναδειχθούν οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό και με βάση αυτό να προχωρήσει στην στελέχωσή της.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, είναι ένα πρόβλημα που είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά.

Σας ευχαριστώ.

Κυρίες και Κύριοι,

Ειλικρινά βλέπουμε μέσα σε ένα χρόνο περίπου, την πλήρη μεταστροφή της Περιφερειακής Αρχής, αναφορικά με το ζήτημα της πρόσληψης εποχικού προσωπικού για την Περιφέρεια.

Ήταν λίγους μήνες πριν, το Νοέμβριο του 2014, όταν τα στελέχη της Περιφερειακής αρχής, αναφερόμενοι στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, μιλούσαν για εργασιακό μεσαίωνα, για φτωχοποίηση και εκμετάλλευση και τότε έλεγαν ότι δεν είναι δυνατό να μιλάμε μόνο για πέντε μήνες απασχόλησης, αλλά θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ήταν τότε που η Περιφερειακή αρχή, αποφάσισε να μην να μην υποβάλλει αίτημα για να στελεχωθεί από άτομα μέσω της κοινωφελούς εργασίας, αν και της αναλογούσαν περίπου 800 – 900 θέσεις.

Ήταν τότε που η σημερινή περιφερειακή αρχή, κατηγορούσε τη Κυβέρνηση για το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και πως επιχειρεί να μειώσει με τρόπο πλασματικό το ποσοστό της ανεργίας αλλά και να προσελκύσει ψηφοφόρους.

Δεν ήταν στόχος σας να προσλάβετε προσωπικό- έστω και εποχικό- και να βοηθήσετε την Περιφέρεια στο έργο της.

Στόχος σας ήταν να έρθετε σε ρήξη με τη Κυβέρνηση προκειμένου και συνειδητά να αφήσετε χωρίς προσωπικό την Περιφέρεια ώστε να καταφέρετε να σπάσετε την απαγόρευση για τις προσλήψεις.

Αλήθεια, γιατί αλλάξατε άποψη;

Τι είναι αυτό που άλλαξε και προχωράτε σήμερα στην υποβολή αιτήματος για εποχικό προσωπικό;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, θα καλύπτονταν από Ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ η σημερινή πρόταση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας κατά 1.5 εκατομμύριο ευρώ.

Θα έλεγα ότι πρόκειται για υποκρισία να υποστηρίζετε σήμερα λύσεις για την στελέχωση της Περιφέρειας, όταν λίγους μήνες πριν ήσασταν κάθετα αντίθετοι.

Δυστυχώς με την εμμονή σας, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και δυστυχώς χάθηκαν πολύτιμοι πόροι.

Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τη δική σας λογική.

Εμείς μένοντας μακριά από μικροκομματικές λογικές, θα στηρίξουμε τη πρότασή σας για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

Θα είμαστε θετικοί, στο γεγονός να στελεχωθούν -έστω και προσωρινά- υπηρεσίες όπως αυτές της συντήρησης, της φύλαξης των αλσών ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, των δρόμων αλλά και της καθαριότητας.

Ωστόσο θα πρέπει να μας αιτιολογήσετε από πού θα βρεθούν τα χρήματα από αυτές τις προσλήψεις.

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός;

Υπάρχουν διαθέσιμα τα απαιτούμενα κονδύλια;

Περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις σας.

Σας Ευχαριστώ!


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930