Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το Μεταναστευτικό

  • 0

Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το Μεταναστευτικό

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ευτυχώς που άκουσα σήμερα εδώ, ότι για το μεταναστευτικό φταίει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Το μεταναστευτικό αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πλέον κρίσιμες ευρωπαϊκές προτεραιότητες της εποχής. Τους τελευταίους 3 μήνες η λαθρομετανάστευση έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και πρέπει να γίνει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες μετανάστες, ειδικά από τα μικρά νησιά που δεν έχουν και τη σχετική υποδομή.

Το μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για αναγνώσεις συναισθηματικού περιεχομένου ένθεν και ένθεν. Η δυνατότητα του Ελληνικού κράτους για να μπορέσει στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στην επείγουσα ανάγκη  ενσωμάτωσης της πλειοψηφίας των μεταναστών στη χώρα δεν είναι καθόλου δεδομένη στη σημερινή συγκυρία όπου ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ωθείται με δραστικό τρόπο στη φτώχεια.

Νομίζω ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει ακόμα και τώρα να λειτουργεί στο μεταναστευτικό περισσότερο ως Κυβέρνηση διαμαρτυρίας παρά ως Κυβέρνηση λύσεων.

Για τη λειτουργία δομών που ακούσαμε θα έπρεπε εξ αρχής να γίνει ενημέρωση των Δήμων αλλά και να έχουν εξασφαλιστεί εκ των προτέρων οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών στα όρια των οποίων θα λειτουργούν οι δομές αυτές.

Είναι απαράδεκτο να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς κανένα έλεγχο ή συνοδεία οι παράτυποι μετανάστες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα με τα πλοία της γραμμής.

Τα έτη 2013-2014 πετύχαμε να επιστρέψουμε στις χώρες προσέλευσης αριθμό παρανόμων οικονομικών μεταναστών τουλάχιστο ίσο με αυτούς που εισήλθαν. Περιορίσαμε με τη νέα πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων τις εισροές των παράνομων μεταναστών με αποτέλεσμα οι είσοδοι από τα χερσαία σύνορα νε μηδενιστούν και από τα θαλάσσια να περιοριστούν παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που τότε υπήρχαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης της ΝΔ έδινε επίσης προτεραιότητα στην έρευνα για τη διάσωση για ανθρωπιστικούς λόγους, διέκρινε πάντοτε αυτούς που νόμιμα ζητούν άσυλο γιατί προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες από εκείνους οι οποίοι εισέρχονται λαθραία στην Ευρώπη με τη βοήθεια των απάνθρωπων κυκλωμάτων, των παράνομων διακινητών οι οποίοι έχουν ως γνωστόν στήσει βιομηχανία εκμετάλλευσης χιλιάδων δυστυχισμένων.

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς η μόνη χώρα στην Ευρώπη που προσελκύει λαθρομετανάστες. Αυτό δεν το κάνει ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία, ούτε η Μάλτα, ούτε η Κύπρος. Η σημερινή Κυβέρνηση ενθαρρύνει το φαινόμενο και προσελκύει μετανάστες όπως θέλετε εσείς να τους λέτε προσφέροντας ακόμα και τη δυνατότητα σε καλοθελητές να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός συνθήκης Σενγκέν.

Οι διακινητές δουλέμποροι της ανθρώπινης δυστυχίας έχουν και εδώ αποκλειστική ευθύνη φέρει η σημερινή Κυβέρνηση και το μήνυμα που εκπέμπει.

Σε τι λοιπόν αποσκοπεί η σημερινή πολιτική της Κυβέρνησης; Να έρθουν στην Ελλάδα εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες και λαθρομετανάστες κύριοι και ας μη σας αρέσει να το ακούτε, επειδή η ίδια είναι ανίκανη να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές και πρόθυμη να ακολουθεί πιστά την πολιτική των απόλυτων ανοικτών συνόρων όπως άλλωστε ορίζει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα ενεργοποιήσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και η ίδια προσπαθεί να καταργήσει;

Θα ασκεί πιέσεις προς την Ευρώπη αλλά και κυρίως προς την Τουρκία ώστε να ελεγχθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές όπως ορίζουν οι υπάρχουσες συμφωνίες και όπως επίμονα έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση;

Θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης που για πρώτη φορά σε συνεργασία με τους ετέρους, μας εξασφάλισε και την οικονομική στήριξη και την άμεση επιστροφή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους;

Διότι δε μιλάμε για μερικές χιλιάδες πρόσφυγες, μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που έχουν ήδη έλθει στην Ελλάδα και για εκατομμύρια λαθρομετανάστες και πρόσφυγες που ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν τη Μεσόγειο και την Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Σας ευχαριστώ.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031