Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το γήπεδο της ΑΕΚ

  • 0

Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το γήπεδο της ΑΕΚ

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα ομιλούμε σχετικά με τη Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής».

Είναι γνωστό ότι το ακίνητο που σχεδιάζεται να γίνει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ήταν δημόσιο και το μεγαλύτερο μέρος του έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο Αθλητικό Σωματείο, προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός, δημιουργία και εφαρμογή προγραμμάτων, έργων και υπηρεσιών αθλητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, με κύριο φορέα το Αθλητικό Σωματείο της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως.

Η ΑΕΚ, σταδιακά διαμόρφωσε τις απαραίτητες αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις, που λειτουργούσαν έως το 2003, οπότε και κατεδαφίστηκαν για να δημιουργηθούν νέες και σύγχρονες.

Σήμερα, λόγω της ατελέσφορης προσπάθειας να υλοποιηθούν τα σχέδια, σχεδιάζεται η κατάρτιση νέου προγράμματος που στοχεύει στην ουσιαστική και δημιουργική συνεργασία του Αθλητικού Σωματείου με την πολιτεία, με τον οικείο δήμο και την περιφέρεια, αλλά και με τους φορείς του προσφυγικού ελληνισμού.

Η εν λόγω επένδυση παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη, τα οποία απλώνονται σε ένα μεγάλο φάσμα της δημόσιας ζωής και λειτουργίας.

Αρχικά, αποτελεί μια εξαιρετική σημασίας παραγωγική και στρατηγική επένδυση, η οποία διαθέτει χαρακτηριστικά οικονομικής και επενδυτικής παρέμβασης και αλλαγής στα υφιστάμενα δεδομένα.

Στη συνέχεια, προβλέπεται να επιφέρει ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα πολλαπλασιαστικής φύσης και σημαντικής έντασης τόσο στην τοπική όσο και στη συνολική οικονομία.

Είναι μια επένδυση που προάγει και συμβάλλει στο στόχο για την έξοδο της χώρας από την τρέχουσα οικονομική και δημοσιονομική κρίση.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η επένδυση αυτή συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικότερα στην περιοχή υποδοχής της επένδυσης, η οποία βάσει των στοιχείων αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στο ζήτημα αυτό.

Ταυτόχρονα, πέρα από τα σημαντικά οφέλη και τις θετικές συνέπειες, οι προτεινόμενες διατάξεις καθορίζουν ένα ειδικότερο κανονιστικό πλαίσιο και μια ειδική περίπτωση αξιοποίησης δημόσιου ακινήτου και δημιουργούν το κανονιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, γεγονός που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το στόχο και για τη χώρα μας.

Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε κάτι.

Όλα όσα θετικά και αν έχει η συγκεκριμένη επένδυση, δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά η συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να γίνει χτιστεί ένα γήπεδο.

Ούτε ένα δέντρο δεν πρέπει να κοπεί. Αντιθέτως, θα πρέπει να προβλεφθεί ο χώρος πρασίνου της περιοχής να επεκταθεί και να ενισχυθεί.

Λέμε ναι στην επένδυση της κατασκευής του γηπέδου, αρκεί αυτή να σέβεται και να είναι σύννομη με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930