Ο Γιαν Φαμπρ στο Βατερλώ του Αριστείδη Μπαλτά

  • 0

Ο Γιαν Φαμπρ στο Βατερλώ του Αριστείδη Μπαλτά

Διαβάστε το σημερινό άρθρο της καθημερινής σχετικά με τον “Γιαν Φαμπρ στο Βατερλώ του Αριστείδη Μπαλτά”

Ο Γιαν Φαμπρ αναλαμβάνοντας τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επέλεξε «να συνδεθεί με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, να μάθει αυτά που δεν ξέρει, και να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι». Αυτό ισχυρίσθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, συνδέοντας τη νέα «περιπέτεια» στην οποία μπήκε ο κ. Φαμπρ με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου!

Ο κ. Μπαλτάς μπορεί να λέει ό,τι… επιθυμεί, με στόχο να δικαιολογήσει την απόφασή του να αφήσει ακέφαλο το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου (με την απομάκρυνση του Γιώργου Λούκου) χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τις συνθήκες για την –κατά το δυνατόν– ομαλή διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ. Ωστόσο η πραγματικότητα και οι τακτικισμοί του τον εκθέτουν.

Καθώς ο κ. Φαμπρ δεν έχει τη δυνατότητα μέσα σε δύο μήνες να μάθει την ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Μπαλτάς θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει ορίσει μία καλλιτεχνική επιτροπή που θα δρομολογούσε ένα πρόγραμμα «ανάγκης» για το 2016. Δεν το έκανε.

Αντί αυτού, υπογράφει τη «διεθνοποίηση» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όχι γιατί τα προηγούμενα φεστιβάλ δεν είχαν διεθνείς παρουσίες (άλλωστε, οι Καστελούτσι, Ουίλσον, Ιπερ, Μπαρίσνικοφ μετείχαν στο Φεστιβάλ και τα προηγούμενα χρόνια), αλλά επειδή είναι φαιδρό να το πεις «Βέλγικο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου»: Το 80% των εκδηλώσεων του φεστιβάλ θα είναι βελγικές και εξ αυτών η πλειονότητα του Γιαν Φαμπρ – Γιαν θα κερνά και Γιαν θα πίνει μόνος του και χωρίς το κοινό, όπως εκτιμούν πολλοί. Επίσης, γιατί δεν ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του Διεθνούς; Υπάρχει πρόγραμμα κοστολογημένο ή όχι; Ποια η αρμοδιότητα του Δ.Σ. του Διεθνούς.

Από την άλλη, ο κ. Μπαλτάς προσυπογράφει ουσιαστικά την ακύρωση των Επιδαυρίων, αφού το αρχαίο θέατρο της Αργολίδας θα φιλοξενήσει μόνο τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ. Και το κάνει αλόγιστα, για να κρύψει την παντελή έλλειψη πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον προσανατολισμό του Φεστιβάλ Επιδαύρου, αγνοώντας ταυτόχρονα την όποια μέριμνα θα έπρεπε να επιδείξει για τους Eλληνες καλλιτέχνες. Είναι απλώς γελοίο να λες, όπως υποστήριξε ο Φαμπρ, ότι το 2019 θα οργανωθεί ελληνικό matrix! Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και του φεστιβάλ καταφεύγουν σε επικοινωνιακές πομφόλυγες, την ίδια στιγμή που παρουσιάζονται ελλειμματικές έστω να διαχειριστούν μια στρωμένη πραγματικότητα όπως του (πρώην) Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου.

Τελικά, αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι στερεότυπο πως η παιδεία και ο πολιτισμός αποτελούν τα προνομιακά πεδία της Αριστεράς. Ο Αριστείδης Μπαλτάς έδωσε το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ως υπουργός Παιδείας το 2015 και σήμερα το συνεχίζει από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει ο Γιαν Φαμπρ με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αλλά είναι δεδομένο ότι θα ενορχηστρώσει το Βατερλώ του Αριστείδη Μπαλτά.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930