«Δεκέμβρης…. Ο μήνας του πολύπαθου Προϋπολογισμού»

 • 0

«Δεκέμβρης…. Ο μήνας του πολύπαθου Προϋπολογισμού»

Category : ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε εδώ  στο Site Apopseis.gr το άρθρο μου:«Δεκέμβρης…. Ο μήνας του πολύπαθου Προϋπολογισμού»

Άλλος ένας Δεκέμβρης, μας βρίσκει να συζητάμε για τον Προϋπολογισμό της χώρας, που αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία. Αντί όμως να υπάρχει μια αχτίδα φωτός, είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές.

Και θα μου πείτε: Δεν έφερε λύση η συμφωνία της 5ης Δεκεμβρίου στο Eurogroup, με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους; Ναι, σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Σήμερα όμως τι γίνεται; Τη δεκαετία που θα ακολουθήσει ποιες καλύτερες συνθήκες διαβίωσης θα νιώσει η Ελληνική οικογένεια;

Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2017, πιο πολύ μοιάζει με ένα νέο μνημόνιο, παρά με προϋπολογισμό. Και τούτο γιατί, όχι μόνο περιλαμβάνει μια σειρά από δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, αλλά θέτει και στόχους υπερβολικά υψηλούς, ουτοπικούς θα έλεγα. Υπό τον φόβο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη, η Κυβέρνηση επιλέγει να φέρει μια φοροκαταιγίδα.

Μέτρα που πλήττουν βάναυσα όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια της κοινωνίας και της οικονομίας. Συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο της οικονομικής αφαίμαξης, προκαλώντας μέρα με τη μέρα, ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, καταστρέφοντας ότι καλό είχε χτιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, επιβεβαιώνει ότι η χώρα έχασε 2 χρόνια. Η οικονομία οπισθοδρόμησε, αφού αντί για ανάπτυξη το 2015 και το 2016, επέστρεψε στην ύφεση.

Με τις επιλογές και τους πειραματισμούς η Κυβέρνηση, έσυρε τη χώρα σε αχρείαστη περιπέτεια, φόρτωσε με τεράστια βάρη την Ελληνική οικογένεια και σήμερα προσπαθεί να φτάσει εκεί που ήμασταν 2 χρόνια πριν. Αντί όμως αυτό να τους κάνει να σκεφτούν τι λάθη έκαναν και πως μπορούν να τα διορθώσουν, επιλέγουν να πανηγυρίζουν. Αλήθεια όμως γιατί πανηγυρίζετε;

Πανηγυρίζετε για την υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα, δίχως όμως να λέτε ότι έχετε κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών.

Πανηγυρίζετε για το ότι ασκείτε κοινωνική πολιτική δίνοντας ένα μέρος του πλεονάσματος ως εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης, όταν εσείς οι ίδιοι ήσασταν εκείνοι που κόψατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε τις επικουρικές και ευτελίσατε τις συντάξεις.

Αντί να μειώσετε τα φορολογικά βάρη, λόγω των υπερβάσεων στους στόχους, επιλέγετε να ζητάτε συνεχώς περισσότερα ως «καλοί» πλέον μαθητές των δανειστών.

Να σας θυμίσω όμως κύριοι της Κυβέρνησης, ότι οι δικές σας «υπερήφανες» διαπραγματεύσεις, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

 • Η οικονομία παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση.
 • Επιδεινώθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
 • Πολλαπλασιάστηκαν τα «λουκέτα» στην αγορά
 • Συρρικνώθηκε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
 • Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.
 • Εκτοξεύτηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες.
 • Είναι ακόμη σε ισχύ τα capital control.
 • Δεν υπήρξε ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια το ποσοστό των οποίων έφτασε το 37%.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους.

Βεβαίως, όλοι θέλουμε να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους. Ποιος Έλληνας δεν το θέλει; Ωστόσο, ακόμα κι αν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της κυβέρνησης σχετικά με το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, στην καλύτερη περίπτωση η χώρα θα βγει δοκιμαστικά στις αγορές και τίποτα περισσότερο.

Αντί να προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις, να δώσετε ρευστότητα στην αγορά, να μειώσετε τη γραφειοκρατία, να ενισχύσετε την ιδιωτική πρωτοβουλία, εσείς πέραν κάθε λογικής, φέρνετε ένα προϋπολογισμό που προβλέπει:

 • Νέες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων για την επόμενη χρονιά, ύψους 2.6 δις ευρώ.
 • Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% όταν τα συγκεκριμένα μέτρα, περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
 • Πρωτογενές πλεόνασμα πολύ μεγαλύτερο από το ήδη συμφωνηθέν με τους δανειστές.

Αλήθεια έχετε καταλάβει ότι 1 στα 4 νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει ούτε ένα λογαριασμό;

Έχετε καταλάβει ότι μειώνεται η καταναλωτική δαπάνη, ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης;

Έχετε καταλάβει ότι λόγω των κόκκινων δανείων, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις μένουν εγκλωβισμένα και κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους;

Έχετε καταλάβει το σοβαρό λάθος που έχετε κάνει με το να εξαρτάτε ένα ολόκληρο προϋπολογισμό από την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, δίχως να προβλέπετε άλλες πηγές εσόδων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι;

Είναι προφανές ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% είναι ευσεβείς πόθοι της Κυβέρνησης για να κατασκευάσει ένα «Success story». Όλοι μας θέλουμε αυτό να είναι αληθινό, όμως κανείς δεν το πιστεύει.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υπερφορολόγηση και ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να στραγγαλίζεται. Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πολιτική ανέφικτη, αδιέξοδη και σε κάθε περίπτωση αντιπαραγωγική και κοινωνικά άδικη. Δυστυχώς, αποδεικνύει καθημερινά, ότι όχι μόνο δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μπροστά, αλλά αδυνατεί να δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο μια Κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη να μπει το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή, ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση και να γίνει μια συμφωνία αλήθειας με τον Ελληνικό λαό με κύρια χαρακτηριστικά:

 • Τη δραστική μείωση φόρων, για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
 • Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία.
 • Την ενίσχυση της ρευστότητας, με σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Η οικονομία μας χρειάζεται τομές, αλλαγή νοοτροπίας και μείγματος πολιτικής.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930