Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας

  • 0

Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας

Category : ΑΡΘΡΑ

Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας

Η «Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας» καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, με σκοπό να αναδεικνύεται η συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή, την αγροτική οικονομία και την αγροτική κοινωνία και να γίνονται γνωστά τα προβλήματα κι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η αγρότισσα διαδραματίζει καίριο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Το 50% των τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο, το καλλιεργούν γυναίκες. Στην Αφρική, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 80%-90% και στην Ασία στο 60%, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του οικονομικά ενεργού γυναικείου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Παρ’ όλα αυτά οι αγρότισσες της υφηλίου φτωχαίνουν και στερούνται ίσων ευκαιριών σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους. Θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα των φύλων και να αποκτήσει επιτέλους η αγρότισσα τη θέση που της αξίζει.

Με βάση μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν οι γυναίκες παγκοσμίως λάμβαναν την ίδια εκπαίδευση με τους άντρες, οι αποδόσεις της αγροτικής γης θα αυξάνονταν κατά 22%. Επίσης, κατά την ίδια πηγή, αν οι γυναίκες της υπαίθρου είχαν ίση πρόσβαση με τους άντρες στην ιδιοκτησία γης, τις νέες τεχνολογίες, τις οικονομικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήσεις και τις αγορές, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 100-150 εκατ. άτομα.

Η αγρότισσα, επομένως, καθημερινά μοχθεί για τη διατήρηση του πρωτογενή τομέα, και σε αυτή οφείλουμε τα μέγιστα για την ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων και την προβολή του ιδιαίτερου πολιτισμού του κάθε τόπου. Χρειάζεται λοιπόν τη στήριξη όλων μας, τόσο σε επίπεδο διευκόλυνσης της καθημερινής της εργασίας όσο και σε επίπεδο σύστασης ευνοϊκών όρων για τη δημιουργία και την προβολή των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930