Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τα αποθεματικά των Δήμων

  • 0

Ομιλία μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τα αποθεματικά των Δήμων

Κυρίες και Κύριοι,

Δυστυχώς δεν πέρασε ούτε ένας μήνας, από τότε που εδώ στην ίδια αίθουσα, εκφράσαμε τις αντιρρήσεις και την αντίθεσή μας, στο κατεπείγον της μεταφοράς των περίπου 80 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του ταμείου της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου του 2015, η Περιφερειακή διοίκηση εισηγήθηκε το ανωτέρω ποσό να μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με το πρόσχημα της δήθεν καλύτερης και αποδοτικότερης αξιοποίησής τους, καθώς το επιτόκιο είναι της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του ταμιευτηρίου.

Από την πλευρά μας, είχε καταστεί σαφές ότι όχι μόνο δεν στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά εκφράσαμε και τις επιφυλάξεις μας, στο κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα δοθούν πράγματι για να επενδυθούν ή θα αποτελέσουν τα κεφάλαια για την αποπληρωμή δόσεων ή θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μισθών και συντάξεων.

Οι φόβοι και οι ανησυχίες μας, δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν.

Η πρόσφατη πράξη του Νομοθετικού περιεχομένου, η οποία καθιστά υποχρεωτική την μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθεσίμων και των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και η οποία έχει και αναδρομική ισχύ –προφανώς για να καλύψει σχετικές προηγούμενες αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής-, επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό, τις τότε παραπλανητικές μεθοδεύσεις και τη ψευδή επιχειρηματολογία της Περιφερειακής Διοίκησης.

Είναι σαφές ότι, η συγκριμένη ενέργεια από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα οδηγήσει στην αφαίμαξη του Ταμείου της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι σαφές ότι, η συγκεκριμένη ενέργεια, υπονομεύει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Περιφερειακή διοίκηση της Αττικής, να συμπορεύεται και να πρωταγωνιστεί σε αυτή την ενέργεια.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δυνατότητα της Περιφέρειας Αττικής, να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της, αλλά και να προσφέρει βασικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι η υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων και των Περιφερειών και άρα και της Περιφέρειας Αττικής, αποτελεί μια μονομερή ενέργεια και δεν λαμβάνει υπόψη τόσο τις αντιδράσεις όσο και τις απόψεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης.

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε μια πιο αποτελεσματική και πιο αποδοτική χρήση των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής, αρκεί όμως αυτή να γίνει σε συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο και με συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων.

Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα χρήματα που θα μεταφερθούν θα είναι διασφαλισμένα.

Είναι απαραίτητο να αναφερθεί ρητά, ο χρόνος μέσα στον οποίο θα επιστρέψουν τα συγκεκριμένα χρήματα στα ταμεία των Δήμων και των Περιφερειών, διότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, δεν διατύπωσε με σαφήνεια ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έχει ημερομηνία λήξης. Είπε δύο, είπε τρεις μήνες μετά στα μέσα είπε με κάποια αοριστία.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειάζεται συνεννόηση. Όμως αυτή πρέπει να γίνει με ξεκάθαρους κανόνες.

Εάν μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, υπάρξει τελικά απόφαση, η οποία θα έχει ημερομηνία λήξης και δεν θα είναι μια αόριστη διαδικασία, η οποία καταρρέει τη θεσμική οντότητα του αυτοδιοίκητου συνταγματικού κανόνα, βεβαίως και θα είμαστε σε θέση να την συζητούμε και τελικά να στηρίξουμε.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930