Η ανεργία στις γυναίκες

  • 0

Η ανεργία στις γυναίκες

Category : ΑΡΘΡΑ

Άρθρο μου στο newsletter της  ΕΝΠΕ Φεβρουάριος 2016

Η σημαντική αύξηση της ανεργίας αλλά και η αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, καθώς κατά την περίοδο της κρίσης το συνολικό ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί δραματικά, επηρεάζοντας κυρίως τις νεαρές ηλικίες αλλά και τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας εργατικού δυναμικού σχετικά με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον μήνα Οκτώβριο 2015 που δημοσιοποίησε στις 7 Ιανουαρίου 2016 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες είναι ιδιαίτερα υψηλό (28,7%) και κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (21%). Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, είναι χαρακτηριστικό ότι, συγκρίνοντας σε ετήσια βάση τα ποσοστά ανεργίας κατά φύλο για το διάστημα Οκτώβριος 2010-2015, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι συνεχώς υψηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών κατά περίπου 6-7 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: Διεύθυνση Στατιστικών Πληθυσμού & Αγοράς Εργασίας της

Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)

Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώνονται πλήρως και από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο οποίος στις 21 Ιανουαρίου 2016 δημοσιοποίησε τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για τον μήνα Δεκέμβριο 2015, από τα οποία προκύπτουν για άλλη μία φορά άκρως υψηλά ποσοστά για τις γυναίκες (άνω του 60%).

Είναι προφανές ότι και τα δύο φύλα βιώνουν τα οδυνηρά αποτελέσματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, χάνοντας σημαντικό μέρος της εργατικής τους δύναμης. Ωστόσο για τη γυναίκα οι επιπτώσεις είναι ακόμα πιο επώδυνες, εάν συνυπολογιστεί και ο επιπρόσθετος ρόλος που καλείται αυτή να διαδραματίσει, μέσα στην ίδια την οικογένεια.

σημαντικό λοιπόν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της γυναικείας ανεργίας, τα οποία στόχο θα έχουν την εξάλειψη των εμποδίων εισόδου των γυναικών στην αγορά εργασίας, τη διευκόλυνση στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, τη συνεχή κατάρτιση και την ανάπτυξη του γυναικείου επιχειρείν. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να μετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία, καθώς η οικονομική ανεξαρτησία τους αντιπροσωπεύει μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία και ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829