Category Archives: ΑΡΘΡΑ

 • 0

«Η Γυναίκα στην Ορθοδοξία»

Αθήνα 7/4/2019

Διαβάστε εδώ στο site Το βήμα της Ορθοδοξίας το άρθρο μου «Η Γυναίκα στην Ορθοδοξία»

Ένα θέμα τόσο απλό και παράλληλα τόσο δύσκολο στην τοποθέτηση του, δυστυχώς διαστρεβλώθηκε ανάμεσα σε φεμινιστικές ερμηνείες και θεολογικές σχολαστικές απολυτοποιήσεις.

Η εκκλησία μας είναι η φανέρωση στον κόσμο του μυστηρίου των προσώπων της Αγίας Τριάδος. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να προσεγγίσει τον άνθρωπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του και να τον διακονήσει, όπως ο Χριστός, ώστε να πραγματοποιήσει την σωτηρία του.. Προπάντων προσφέρει σωτήρια «πορεία ζωής» μέσα στον κυκεώνα των αλληλοσυγκρουόμενων και πολλές φορές απάνθρωπων προτάσεων ζωής του σύγχρονου κόσμου μας.

Η Εκκλησία επομένως, ως «ο Ιησούς παρατεινόμενος εις τους αιώνας» και «κοινωνία αγίων», δεν είναι δυνατόν να μην βρίσκεται κοντά και στην γυναίκα. Ιδιαίτερα μάλιστα βρίσκεται κoντά σ’ αυτήν, γιατί για αιώνες ανήκει -και ακόμη εκατομμύρια γυναικών ανήκουν- σε εκείνους που προσκαλεί με περισσότερη αγάπη και φροντίδα ο Χριστός, άρα και η Εκκλησία Του, δηλαδή στους ταλαιπωρημένους και βασανισμένους της ζωής: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι κα γώ αναπαύσω υμάς» (Ματθ. 11,22).

Μέσα στην εκκλησία, τα δυο φύλλα δεν διαχωρίζονται, δεν υποβιβάζονται, ούτε υπερέχουν του άλλου. Με την ενανθρώπηση του Θεού, όλος ο άνθρωπος τιμάται, σώζεται και θεώνεται.

Η περιθωριοποίηση, υποτίμηση και υποδούλωση της γυναίκας στον άνδρα, αν και δημιουργήθηκαν ισότιμοι και ισόνομοι, οφείλεται -και κατά την διδασκαλία της Π.Διαθήκης- στην είσοδο της αμαρτίας στην ζωή των ανθρώπων.

Μετά το προπατορικό αμάρτημα, που ρίζα του είναι ο εγωισμός, οι άνθρωποι, ζώντας την ψευδαίσθηση της πανσοφίας και παντοδυναμίας τους, εγκλωβίστηκαν -και εγκλωβίζονται-στην εγωπάθειά τους, Έτσι, ο ισχυρότερος μυϊκά άνδρας επιβλήθηκε στην ασθενέστερη γυναίκα, καθορίζοντας μάλιστα συνήθειες και νόμους προς το ανδρικό συμφέρον.

Με ρεαλισμό ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος θα διακηρύξει: «Άνδρες ήσαν οι νομοθετήσαντες, κατά γυναικών ενομοθέτησαν». Η ανισότητα, αδικία, εκμετάλλευση ήταν και είναι- τόση, ώστε «ο βίος έγινε αβίωτος».

Ο ερχομός του Θεού στην γη είχε ως σκοπό να επαναφέρει και την γνησιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και να αποκαταστήσει την αξία «άνθρωπος», είτε Ιουδαίος είναι αυτός, είτε Έλληνας, είτε δούλος, είτε ελεύθερος, είτε άνδρας, είτε γυναίκα» (Γαλ. 3,28 ).

Γι’ αυτό ο Χριστός, μεταξύ πολλών άλλων, στηλιτεύει και αρνείται τις παραμορφωμένες αντιλήψεις, που το πέρασμα των αιώνων δημιούργησε για την γυναίκα. Στέκει με στοργή κοντά της, επαινεί και προβάλλει τα χαρίσματά της, την υπερασπίζεται απέναντι στην ανδρική αυθαιρεσία, διακηρύσσοντας συγχρόνως ότι η γνησιότητα της ζωής έχει τις ίδιες απαιτήσεις και από την γυναίκα και από τον άνδρα.

Ακόμη, σε γυναίκες αποκαλύπτει τα μυστήρια της Θεολογίας και, επιβραβεύοντας την πιστότητα και θυσιαστική αγάπη τους, σ’ αυτές πρωτοεμφανίζεται μετά την ανάστασή του.

Ο Χριστός εκτός από τους δώδεκα και τους εβδομήντα μαθητές, είχε και μαθήτριες που διακονούσαν το έργο του. Είχαν ως έργο την φιλανθρωπία. Ενέργεια που για τα ιουδαϊκά δεδομένα ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστική. Αλλά και ο ίδιος επιτρέπει πρώτα οι γυναίκες να τον δουν Αναστημένο, Εμφανιζόμενος στην Παναγία και στις Μυροφόρες.

Ο λόγος του ευαγγελίου δεν στοχεύει στην προνομιακή μεταχείριση των ανθρώπων, αλλά στην εν Χριστώ αλλοίωση, στην μεταμόρφωση του κόσμου σε Χριστό, αν δεν γίνει μια κοινωνία αγάπης, τότε αδύνατον να έλθει η ισότητα, η αξιοπρέπεια του προσώπου, η ελευθερία. Αυτό ενδιαφέρει το ευαγγέλιο.

Η εκκλησία ακολουθεί την ιστορία, τους πολιτισμούς, την εξέλιξη της επιστήμης, την αλλαγή των πεπαλαιωμένων αντιλήψεων. Στην ορθόδοξη θεολογία, η έρευνα, η τεχνολογία, η ανακάλυψη της δημιουργίας του κόσμου, είναι δώρα του Θεού, προσφέρονται στο άνθρωπο για να τα αυξήσει, να τα εμπλουτίσει και να τ’ ανακαλύψει.

Η επιστήμη, η πολιτεία έχει την αυτόνομη πορεία της, αυτό δεν αναιρεί την πίστη, αλλά την κάνει να θαυμάζει για τα κρυμμένα δώρα του Θεού στον κόσμο.

Είναι φυσιολογική εξέλιξη η ανεξάρτητη προσωπικότητα των γυναικών από την ανδρική κηδεμονία. Κάθε γυναίκα διαμορφώνει ξεχωριστά την προσωπικότητα της απολαμβάνει ίσης παιδείας, σπουδάζει, εργάζεται, αναλαμβάνει υψηλές διοικητικές θέσεις, πολιτεύεται.

Στην εκκλησία υπάρχουν άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες μαζί. Η εκκλησία δεν ασχολήθηκε με φεμινιστικές εξεγέρσεις, επειδή έχει τοποθετήσει ορθά τα πράγματα, έχει τιμήσει ως εικόνες Χριστού και τον άνδρα και την γυναίκα. Αυτό που μετράει δεν είναι πως θα ντυθείς, σε ποια μεριά θα καθίσεις, αλλά πόσο τον Θεό θα αγαπήσεις, πόσο θ’ ανοιχτείς στην αγάπη Του.

Σήμερα οι γυναίκες προσφέρουν σημαντική διακονία στην εκκλησία, με την φιλανθρωπική και κοινωνική τους δραστηριότητα Άνδρες και γυναίκες, θυσιάζοντας τους εγωϊσμούς τους στον βωμό της Αγάπης, ας προχωρήσουν οραματιζόμενοι την γνήσια ανθρώπινη ζωή και για τις επόμενες γενεές.


Η “ανάπτυξη” του ΣΥΡΙΖΑ: Μελέτες, δείχνουν αύξηση του κινδύνου της φτώχειας

Αθήνα 16/3/2019

Διαβάστε εδώ στο site Alphafreepress.gr το άρθρο μου “Η “ανάπτυξη” του ΣΥΡΙΖΑ: Μελέτες, δείχνουν αύξηση του κινδύνου της φτώχειας”

Η “ανάπτυξη” του ΣΥΡΙΖΑ: Η ψαλίδα στα εισοδήματα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει ανοίξει επικίνδυνα, κυρίως λόγω της εισοδηματικής πολιτικής αλλά και λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Το οικονομικό «θαύμα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει βγει καθαρή από τα μνημόνια, μετατρέπεται καθημερινά σε «φούσκα» για την ελληνική κοινωνία.

Μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, ειδικά για τις παραγωγικές ηλικίες και ιδιαίτερα για τους νέους ηλικίας 16-24 ετών.

Η άποψη ότι ο πλούτος και η φτώχεια είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα των διαδικασιών της αγοράς, έχει πλέον ανατραπεί, αφού οι μισθοί από το 2010, αντί να αυξάνονται μειώνονται και οι φόροι αντί να μειώνονται αυξάνονται.

Η άνιση ανάπτυξη των μισθών και κερδών, σε συνδυασμό με την κρατική ανακατανομή, έχουν οδηγήσει σε διαίρεση την ελληνική κοινωνία και σε οικονομικό στραγγαλισμό το κράτος.

Ο πρωθυπουργός το 2015, κορόιδεψε τον ελληνικό λαό και υφάρπαξε την ψήφο του λέγοντας ότι θα σκίσει τα μνημόνια, θα αυξήσει τις συντάξεις και θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Και όταν ήρθε στην εξουσία τι έκανε;

Έφερε δύο νέα μνημόνια κι έπνιξε στους φόρους, όλους και κυρίως τη μεσαία τάξη, την οποία διέλυσε με 29 νέους φόρους και μαζί την παραγωγική οικονομία.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις Εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν -Μάιο ή Οκτώβριο- θα πρέπει να θέσει ως πρωταρχικό της στόχο τη μείωση των φόρων και των εισφορών από την επόμενη μέρα, και την προσέλκυση επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


Εθνικές εκλογές ποσόστωση: Το νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα

Αθήνα 14/3/2019

Διαβάστε εδώ στο site Alphafreepress.gr το άρθρο μου
“Εθνικές εκλογές ποσόστωση: Το νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα “

Εθνικές εκλογές ποσόστωση: Πριν λίγες ημέρες, κατατέθηκε και εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τόσο στην προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση της ισότητας των φύλων αλλά και διατάξεις που αφορούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Είναι διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια με τη συνεργασία πολλών φορέων, χωρίς όμως να λύνουν τα προβλήματα καθημερινότητας της εργαζόμενης γυναίκας.

Το πιο σημαντικό ζήτημα που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχει να κάνει με το ζήτημα της ποσόστωσης, καθώς προβλέπεται από τις επόμενες εθνικές εκλογές –ισχύει ήδη για τις αυτοδιοικητικές- αύξηση του αριθμού των υποψηφίων από κάθε φύλο, σε ποσοστό 40% ανά εκλογική περιφέρεια του συνολικού αριθμού των υποψηφίων, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων σε όλη την Επικράτεια.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, όλο το θέμα βρίσκεται στην ποσόστωση;

Η απάντηση είναι όχι, δεν είναι θέμα ποσόστωσης. Είναι όμως ένας ασφαλής τρόπος, που στόχο έχει την ενίσχυση της γυναίκας στην πολιτική ζωή.

Μας χωρίζουν σχεδόν δυόμισι χιλιάδες χρόνια από την Πραξαγόρα και όμως πίσω από τις ατάκες της, διακρίνουμε καθαρά γνώριμες καταστάσεις και πρόσωπα. Ένα βασικό θέμα που απασχόλησε τον Αριστοφάνη τον 4ο αι. π.Χ, ήταν η θέση της γυναίκας στην τότε αθηναϊκή κοινωνία.

Η πορεία της σηματοδοτεί τους αγώνες, την αισθητή της παρουσία στα πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα, στην οικογένεια και εν τέλει στη ζωή ολόκληρη. Θυμηθείτε τι έκαναν τότε οι γυναίκες.

Έπρεπε να γίνουν άντρες για να μπουν και να διεκδικήσουν. Θα πει κάποιος ισχύει σήμερα αυτό;

Κάποιες στιγμές και κάποιες φορές μπορεί να ισχύει και αυτό. Να πρέπει να μεταμορφωθείς για να μπεις και να διεκδικήσεις προκειμένου να επιτύχεις τους στόχους σου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αντιπροσωπευτικός θεσμός που έχει ως χαρακτηριστικό του, την άμεση επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες, που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή τους και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Είναι χώρος που μπορεί να αναδειχθεί η ισότητα των φύλων και για αυτό το λόγο είναι ίσως το ιδανικότερο επίπεδο για τη συμμετοχή των γυναικών.


 • 0

Η Κυβέρνηση διαβάζει ιστορία με «κλειστά μάτια» και ακούει με «βουλωμένα αυτιά»

Αθήνα 18/1/2019

Διαβάστε εδώ στο site Alphafreepress.gr το άρθρο μου

Είναι προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών δέχτηκε όσα κανένας Έλληνας πρωθυπουργός προηγουμένως δεν είχε δεχτεί.

Αποδέχτηκε «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» ταυτότητα.

Και αυτό το διακηρύττει σε όλους τους τόνους ο κ. Ζάεφ, τη στιγμή που την αντίθεσή τους στην παραχώρηση μακεδονικής εθνότητας έχουν εκφράσει ακόμη και οι Βούλγαροι.

Η «Συμφωνία των Πρεσπών», που εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό και θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για το μέλλον της χώρας μας. Είναι τόσο εθνικά επιζήμια, που υπάρχει φόβος να δημιουργήσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής σε λίγα χρόνια.

Όλη η Ελλάδα βροντοφωνάζει εδώ και μήνες «ΟΧΙ, δεν δίνουμε ούτε ένα χιλιοστό από τη μεγάλη σελίδα της ιστορικής ταυτότητας της Ελλάδας, τη Μακεδονία».

Πρέπει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να ξαναδιαβάσει την ιστορία και να καταλάβει ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι επωφελής για το εθνικό συμφέρον.

Γι’ αυτό το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να την κυρώσει.

Ας τα λάβουν, λοιπόν, όλα αυτά υπόψη τους όλοι εκείνοι οι πρόθυμοι, που θα πάνε να στηρίξουν την κύρωση της συμφωνία των Πρεσπών.Μοιράσου αυτό το άρθρο…

Share on Facebook

0

Tweet about this on Twitter

 • 0

“Βριλήσσια: Εικόνες εγκατάλειψης στο πάρκο της πρ. Ναυτικής Βάσης

Αθήνα 24/9/2018
Διαβάστε εδώ στο site vrilissianews το άρθρο μου “Βριλήσσια: Εικόνες εγκατάλειψης στο πάρκο της πρ. Ναυτικής Βάσης

Είμαι σίγουρη ότι αν ζούσε η Μαρία Κάλλας θα ένιωθε ντροπή που ο συγκεκριμένος χώρος έχει το όνομά της.

Πέρασαν 13 χρόνια που η έκταση παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δήμο Βριλησσίων από το Πολεμικό Ναυτικό το 2005 και το πάρκο παραμένει στην ουσία,αναξιοποίητο.

Τα μόνα που συναντάς είναι εκατοντάδες απορριματοδέκτες, αγωγοί, μηχανήματα, σωρεία εργαλείων, λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας, μέχρι και τρακτέρ.

Το να τοποθετείς μερικά υπαίθρια όργανα γυμναστικής, να κάνεις καθαρισμό από τα χόρτα και να φροντίζεις την παιδική χαρά δεν σημαίνει ότι προσφέρεις καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες σου. Αλήθεια σκέφτηκε κανείς στη Διοίκηση του Δήμου:

 • Ότι υπάρχει κίνδυνος να συμβεί ατύχημα σε όσους αποφασίζουν να κάνουν περίπατο και τζόκινγκ σε διαδρόμους που είναι σε κακή κατάσταση, και σε λακκούβες που είναι μεγάλες και παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα:
 • Ότι η λίμνη ολόκληρη πρέπει να ανακατασκευαστεί;
 • Ότι το γεφυράκι του πάρκου είναι ιδιαίτερα φθαρμένο και χρειάζεται επισκευή;

 

Η τοποθέτηση κινητού θερινού κινηματογράφου και μιας καντίνας δεν μπορεί να αποτελεί αναπτυξιακό-περιβαλλοντικό σχέδιο της δημοτικής αρχής.

 

Είναι σαφέστατο ότι υπάρχει έλλειψη ενεργειών της σημερινής διοίκησης για την αποκατάσταση και την βελτίωση του πάρκου «Μαρία Κάλλας».


 • 0

Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής και τα οφέλη για την ελληνική οικογένεια

Αθήνα 19/9/2018

Διαβάστε εδώ στο Site Alfafreepress “Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής και τα οφέλη για την Ελληνική οικογένεια”

Σεπτέμβριος ο μήνας των υποσχέσεων. Άλλη μια ΔΕΘ έφτασε στο τέλος της. Άλλη μια ΔΕΘ όπου τα καθημερινά προβλήματα του Ελληνικού λαού, έγιναν αντικείμενο κοινού προβληματισμού. Η ατζέντα ίδια. Όλοι μίλησαν για μείωση ΦΠΑ, φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ, με διαφορετική όμως προσέγγιση και χρονοδιάγραμμα. Και εδώ ακριβώς είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, γιατί αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πώς, πότε και με ποιόν ακριβώς τρόπο θα υλοποιηθούν.

Για άλλη μια χρονιά ο Πρωθυπουργός έκανε εξαγγελίες και έδωσε υποσχέσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου, χωρίς να κάνει αναφορά στις άμεσες ανάγκες της ελληνικής οικογένειας. Στην ομιλία του και στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, δεν ακούσαμε ούτε μια φορά τη φράση «Στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας».

Η οικονομική κρίση είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευημερία των οικογενειών. Το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκεται στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από 50 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος των πραγματικών αποδοχών, βρίσκεται στο επίπεδο της δεκαετίας του ‘80.

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικογένεια, είναι μία Κυβέρνηση που θα φέρει

 • Ανάπτυξη
 • Μείωση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας
 • Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ
 • Ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα ανακουφίσει πολλές ελληνικές οικογένειες.
 • Φορολογικά κίνητρα για τα ζευγάρια με παιδιά.
 • Δημιουργία Παιδικών–Βρεφονηπιακών Σταθμών, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των εργαζόμενων γονέων
 • Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
 • Πραγματική χρήση των γονικών αδειών.
 • Εθνική σύνταξη
 • Μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από το 20%, που είναι σήμερα.

Δυστυχώς, είναι προφανές ότι η σημερινή Κυβέρνηση με τις αποφάσεις που έχει πάρει και με τους νόμους που έχει ψηφίσει, στερεί από τους νέους την ελπίδα και την προοπτική και από τους μεγαλύτερους να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Χρειάζεται να έρθει μια Κυβέρνηση που να μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά.


Ασύμμετρο φαινόμενο ….. Αδικοχαμένες ψυχές

Αθήνα 27/7/2018

Ασύμμετρο φαινόμενο ….. Αδικοχαμένες ψυχές

23 Ιουλίου 2018. Φωτιές στην Αττική. Μια απίστευτη τραγωδία που τις τελευταίες ώρες  συνταράσσει  όλο τον κόσμο.

Φωτιές που έκαψαν ανθρώπους, περιουσίες, ψυχές. Φωτιές που για πολλούς θα καίνε για πάντα, ειδικά για εκείνους που έχασαν, παιδιά, συζύγους, γονείς, αδέρφια. Για εκείνους που είδαν το βιός τους μέσα σε δευτερόλεπτα, να γίνεται στάχτη.

Για εκείνους που είδαν το Ν. Βουτζά, το Μάτι να σβήνει από το χάρτη. Για όλους εμάς που συνεχίζουμε να περπατάμε, εκεί που οι φλόγες σάρωσαν.

Την 23η Ιουλίου 2018 δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Όχι μόνο για τα συγκλονιστικές εικόνες που είδαμε στις τηλεοράσεις, αλλά για αυτά που νιώσαμε ως άνθρωποι.

Ο Ν.Βουτζάς και το Μάτι δεν υπάρχουν πια, ούτε βεβαίως και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Το να ακούς να περιγράφουν τι συνέβη, τι έζησαν εκείνη την ώρα, δεν είναι δύσκολο γιατί τα πάντα έμειναν χαραγμένα στο μυαλό και την ψυχή τους. Εφιάλτης δίχως τέλος.

Καθώς περνούν οι ώρες μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα των πυρκαγιών που έκαψαν την ανατολική Αττική τη Δευτέρα. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες πόρτα – πόρτα μαζί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστική για την αναζήτηση των αγνοουμένων. Στάχτη, αποκαΐδια και θρήνος. Κανείς όμως δεν απαντά και δεν έχει το σθένος να απαντήσει στο ερώτημα: πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ;

Να συμφωνήσουμε όλοι:

 • Ότι οι συνθήκες ήταν ακραίες.
 • Ότι ισχυροί άνεμοι από 9 έως και 11 μποφόρ δυτικού στεριανού ανέμου έσπρωχναν την πύρινη λαίλαπα με ορμή με αποτέλεσμα να κατασπαράξει τα πάντα.
 • Ότι ενδεχομένως ο κρατικός μηχανισμός έκανε λάθη.
 • Ότι η πυροσβεστική και η τροχαία έπρεπε να κρατήσουν ανοικτή τη Λεωφόρο Μαραθώνος ώστε να μην επιτρέψουν στη φωτιά να περάσει τη Μαραθώνος.

Όμως, το μεγάλο κακό που έγινε, δεν δικαιολογεί την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών. Τόσων άδικα χαμένων ζωών.

Αυτό που δεν τολμάει κανείς να πει είναι ότι η άναρχη δόμηση στην ευρύτερη περιοχή είναι μια πραγματικότητα από το 1960. Όλα αυτά ίσως θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει εάν ως κοινωνία και ως κράτος είχαμε συμβιβαστεί με την ιδέα συνύπαρξης του ανθρώπου με το δάσος, εάν είχαμε προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Δεν είναι όμως τώρα η ώρα για μια τέτοια συζήτηση.

Οι ελλείψεις αλλά και οι ανάγκες που καταγράφονται αυτή τη στιγμή είναι πολλές και πολύ σημαντικές.

 • Είναι απαραίτητο να γίνει άμεση αυτοψία των κατοικιών που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από μηχανικούς, προκειμένου να αποφανθούν για τη στατικότητα των κτιρίων, ενώ θα πρέπει να γίνει και έλεγχος των οικοσυσκευών.
 • Είναι απαραίτητο να υπάρξουν οδηγοί προκειμένου να μεταφερθούν τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και να βοηθηθούν στις μεταφορές τους οι πληγέντες.
 • Είναι απαραίτητη η παρουσία ειδικών για ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων.
 • Εξίσου σημαντική αυτή την ώρα είναι και η παρουσία προσωπικού -εξειδικευμένου και μη- προκειμένου να βοηθήσουν τους πληγέντες στην καθημερινότητά τους αλλά και στη διανομή των ειδών που έχουν συγκεντρωθεί.

Πέραν όμως όλων αυτών, θα πρέπει να δούμε και την επόμενη ημέρα. Όσο δύσκολο και αν είναι να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση:

 • Θα πρέπει άμεσα να κινηθούμε προληπτικά προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια επόμενη καταστροφή.
 • Θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή της σφοδρότητας της πυρκαγιάς και λήψη μέτρων για την πιθανότητα πλημμυρών και κατολισθήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες.
 • Θα πρέπει να προχωρήσει η εκπόνηση μελετών σχετικά με τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά και να αναληφθούν δράσεις τόσο για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα της περιοχής και της επαναφοράς του οικοσυστήματος όσο και για την ποιότητα του νερού.
 • Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ζητήματα των οικιστικών πυκνώσεων. Να μη βιαστεί το δασαρχείο να κηρύξει όλη την περιοχή αναδασωτέα, καθώς υπάρχουν και περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου.

Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν σκέφτηκε το εξής: Εάν αρπάξει φωτιά αυτός εδώ ο τόπος, με τα σπίτια  ανάμεσα στα πεύκα,  δίχως διεξόδους διαφυγής, τι θα κάνουμε;

Ποιος στα αλήθεια έχει την ευθύνη για αυτή την Εθνική τραγωδία


Έφυγαν τα δύσκολα…….. Έρχονται τα χειρότερα

 

Αθήνα 27/6/2018

Τον Αύγουστο θα έχουμε το τέλος της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι και το τέλος των Μνημονίων. Πρακτικά τελειώνει το 3ο Μνημόνιο αλλά ξεκινά ένα άλλο, ανεξαρτήτως με το αν η Κυβέρνηση θέλει να το αποκαλεί συμπληρωματικό, για τους δικούς της λόγους. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα καινούργιο μνημόνιο, με την κυβέρνηση να  δεσμεύει τη χώρα:

 • για την τήρηση όλων όσων ήδη επέβαλε,
 • για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022
 • για αυστηρή εποπτεία -που δεν υπήρξε σε καμία άλλη περίπτωση χώρας που βγήκε από το μνημόνιο και τέλος
 • για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το 2020.

Πρόκειται για μέτρα που φτάνουν τα 5,1 δις ευρώ και αφορούν :

 • σε άλλη μια μείωση των συντάξεων από το 2019
 • σε επιπλέον μείωση του αφορολόγητου από το 2020.
 • στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά
 • στην πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα ανωτέρω, το μόνο που δεν επιβεβαιώνεται είναι η εφαρμογή των περίφημων «αντίμετρων» που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Αντίθετα εκείνο που επιβεβαιώνεται είναι ότι, τα συγκεκριμένα μέτρα θα πλήξουν πιο πολύ τους οικονομικά ασθενέστερους.

Με μέτρα που ήδη ψήφισε η Κυβέρνηση :

 • Όλοι θα πληρώνουμε επιπλέον φόρο 660 ευρώ
 • Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ.
 • Οι χαμηλόμισθοι θα χάσουν ένα μηνιάτικο
 • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δύο έως και τρεις συντάξεις.

Επομένως, για ποια έξοδο από τα Μνημόνια μιλούν;

Έλεγαν ότι θα διαγράψουν «το επαχθές και επονείδιστο χρέος». Μιλούσαν για αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων με νέα που θα συνεπάγονταν σημαντική απομείωση χρέους.

Δυστυχώς, η χώρα έχασε άνευ λόγου τρία ολόκληρα χρόνια, με ανυπολόγιστη ζημιά για την οικονομία.

Απέναντι λοιπόν σε μια τέτοια αναξιόπιστη Κυβέρνηση, η οποία με τις πολιτικές και οικονομικές της επιλογές συνεχίζει το αδιέξοδο, χρειάζεται μια άλλη πορεία, μια διαφορετική πολιτική.

Ο τόπος έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη Κυβέρνηση, η οποία θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές μας και να πετύχει ενδεχομένως για τα τελευταία 2, 3 χρόνια αυτής της πενταετούς περιόδου χαμηλότερα πλεονάσματα.

Έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα πλεονάσματα για να μειώσει και άλλο τους φόρους και για να κάνει στοχευμένες κοινωνικές παροχές, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής


 • 0

“Ψάχνοντας το Όραμα” άρθρο μου στην έντυπη έκδοση Alpha free press

Αθήνα 28/4/2018

Διαβάστε  εδώ στην έντυπη έκδοση Alpha free press άρθρο μου  ” Ψάχνοντας το Όραμα”

Σήμερα μεγάλο μέρος τουελληνικού λαού νιώθει ταπείνωση και θυμό. Στα χρόνια της κρίσης, η κατρακύλα σεόλους τους τομείς αποδείχθηκε ατελείωτη. Το ίδιο και οι ψεύτικες υποσχέσεις όσων πάτησαν πάνω
στην υπερηφάνεια των Ελληνίδωνκαι των Ελλήνων και στη συνέχεια
τις εξαργύρωσαν για την εξουσία.Αυτό που νιώθει τώρα πια ο πολίτης, είναι ότι η χώρα δεν έχει ηγεσία.
Η Ελλάδα, τη χρονιά που πέρασε,είχε τις λιγότερες επενδύσεις από
όλες τις χώρες του ΕυρωπαϊκούΝότου. Εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται ότι οι έννοιες «ΚυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και «Επενδύσεις»είναι ασύμβατες.

 • Η Κυβέρνηση δημιούργησε τηγενιά που ταυτίζεται με την απόλυτη
  εξαθλίωση, που είναι η «Γενιά των360 ευρώ» με 12ωρο εργασίας.
 • Έταξε κατώτατο μισθό 751 ευρώκαι αφού δεν μπόρεσε να τον διατηρήσει ούτε στα 586 ευρώ, τον κατάντησε στα 360 ευρώ.
 • Δεν έχουν εκδοθεί 230.000 συντάξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε
  ανθρώπους μετά από 35 και 40 χρόνια εργασίας στην «ουρά της αναμονής και της απελπισίας».
 • Με τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση της φορολογίας οι συνταξιούχοι θα χάσουν δυο συντάξεις και οι μισθωτοί δυο μισθούς.
 • Για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος εξέδωσε μέχρι και συντάξεις
  185 ευρώ, ενώ με τη νέα μείωσητων επικουρικών δημιουργούνται
  νέα δεδομένα.

Η υπόθεση στα Εθνικά Θέματα είναι ο σπινθήρας που ανάβει μικρέςφωτιές. Κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει, σίγουρα πάντως θα λειτουργήσει σαν καταλύτης το επόμενο διάστημα. Αυτές οι ιστορικές φωτιές-εκρήξεις ποτέ δεν είναι ελεγχόμενες. Η αγωνία αυτού του λαού για μια στιβαρή ηγεσία με
όραμα και οξυγόνο είναι δεδομένη.
Ας ελπίσουμε ότι θα έρθει σύντομακαι θα οδηγήσει τον τόπο σε κάτι


 • 0

“Περισσότερη Δημοκρατία ή Ακυβερνησία;” Αρθρο μου στην έντυπη έκδοση Alpha free press

Αθήνα 21/4/2018

Διαβάστε εδώ στην έντυπη έκδοση Alpha free press άρθρο μου “Περισσότερη Δημοκρατία ή Ακυβερνησία;”

Κυβέρνηση μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής για τιςεθνικές εκλογές, δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα ανάλογο εκλογικό  μοντέλο και στις επερχόμενεςαυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς έγινε
γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ.Πάνος Σκουρλέτης θα δώσει σύντομα σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις εκλογές στους δήμους τον Οκτώβριο του 2019 μεαπλή αναλογική.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσειμεγάλη συζήτηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, καθώς προκύπτει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που αφορά στο βαθμό που το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα θα βοηθήσει την τοπική
και περιφερειακή αυτοδιοίκηση ή θα αποτελέσειπαράγοντα αστάθειας και ακυβερνησίας.

Καιτούτο γιατί σε πολλές Περιφέρειες και Δήμους της χώρας υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, ο εκλεγμένος αιρετός να μην μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική που επιθυμεί, καθώς δεν θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια της Κυβέρνησης να αυξήσει την επιρροή της και την Αυτοδιοίκηση, μια προσπάθεια να ελέγξει έστω και ως μειοψηφία τους Δήμους, αδιαφορώντας για το χάος που θα προκαλέσει. Διότι αυτό θα επιφέρει η απλή αναλογική στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Την πλήρη ακυβερνησία. Όσοι έχουν έστω και στοιχειώδη γνώση του πώς λειτουργεί η αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εφαρμογή του  συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος, όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική διοίκηση, αλλάαντίθετα θα οδηγήσει στην πλήρη παράλυση.

Είναι παράλογο σε μια εποχή που ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης
συνεχώς αναβαθμίζεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωση, καθώς οι
Δήμοι και οι Περιφέρειες αποκτούν περισσότερες αρμοδιότητες και
έχουν πλέον άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, να επιδιώκε-
ται στη χώρα μας η εφαρμογή ενός εκλογικού συστήματος που θα προκα-
λέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που λέγεται ότι θα επιλύσει.

Είναι αυτονόητο πως η ψήφιση της απλής αναλογικής για τις επερχόμενες
αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο διοίκησης
της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια, που
θα πλήξουν τον καίριο ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στα πλαίσια διακυβέρνησης της χώρας μας.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μάιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ